Ingen lag? Vad kallar du vår Grundlag och Miljöbalken då???
Varken grundlagen eller miljöbalken säger ett dyft om vad som är tillåtet respektive icke tillåtet i allemansrätten. Det kanske största felet med allemansrätten är nog att den inte är specificerad i lag. Jämför med den norska friluftloven, som kom 1957.
I http://pure.ltu.se/portal/files/31171746/LTU-CUPP-10122-SE.pdf sidan 30, framgår att socialdemokraterna varit livrädda för att lagstifta om allemansrätten, på grund av att det skulle kunna urholka allemansrätten och stärka äganderätten (fritt återgivet).
Jag skulle vilja säga att den ger allmänheten en viss rättighet och de inskränkningar som finns i allemansrätten hittar man i andra lagar.
Ligger en del i det sista påståendet, se ovan.
Den enda lag som jag kan komma på som är till det sämre för markägaren är förbjudet att skylta för att hindra allmänheten att röra sig där de har rätt att röra sig.
Det räcker väl att undersöka hur myndigheter och domstolar behandlar konflikter mellan allmänhet och markägare:
Allmänhet irriterade på markägare => allmänt åtal.
Markägare irriterade på allmänhet => enskilt åtal
Lägg därtill det faktum att det råder ett generellt förbud mot övervakningskameror så fort området är "allemansrättsligt tillgängligt" http://www.jagareforbundet.se/svens...-for-atelkamera-uppsatt-for-vildsvin-1.26709/, vilket gör att friluftssvin i praktiken måste tas på bar gärning av markägaren http://www.youtube.com/watch?v=XnBr5yKDQHs&feature=related. Lättare sagt än gjort.
Sedan har vi alla orimliga krav på stängselgenombrott, från myndigheternas och allmänhetens sida. Men vem tro du få ta kostnaden för t.ex. vasst till följd av stängselgenombrottet, eller att djuren slipper ut? Jo, markägaren/arrendatorn! Markägaren får även ta smällen om någon går in i ett viltstängslad föryngringsyta och glömmer att stänga efter sig, varpå viltet tar sig in och fördärvar föryngringen.
Men detta är en helt annan forumtråd (=offtopic) och den du länkar till har jag valt att inte delta i.
Sedan så förstår jag inte varför du länkar till att stora evenegang hotas. Den sortens verksamhet har aldrig varit en del i allemansrätten.
Det finns många kommersiella och organiserade aktiviteter på annans mark, som åberopar allemansrätten som sin grund http://pure.ltu.se/portal/files/31171746/LTU-CUPP-10122-SE.pdf.
Dessutom blir det ju vanligare med avgifter för t.ex. skidspår. Så steget till inträde för vanliga medborgare, som vill idka friluftsliv i andras skog är nog inte så långt bort, trots allt.
När det gäller trålarna så är de sällan lokalt ägda, så de tog sig säkert till andra områden där de fiskar ut vattnen för att sedan söka sig till andra vatten. Svaret på din fråga är att det framgick inte men jag kan inte tänka mig det. Ett lagligt fattat beslut är ju bara att rätta sig efter.
Den sortens industrifiske som inte är lokalt är orsaken till piratverksamheten vid Afrikas horn. Lokalbefolkningen kan inte längre försörja sig på fiske!
Detta är också offtopic och en avspårning från ämnet om att turism är lönsamt precis som man även framhåller i ledaren till Land, i din länk.
Lönsamt för vem? Knappast den drabbade markägaren i alla fall. Klas Sandell har tydligt visat att de mesta av pengarna för friluftsturismen läggs på utrustning, följt av resor och övernattningar. En ytterst liten del av pengarna når ner till markägaren, vars mark ändå är en direkt förutsättning för hela den svenska friluftsturismen.
Dessutom visar ju ledaren i Land Lantbruk att de flesta turister inte är friluftsturister, utan hellre besöker klassiska turistmagneter som Lisseberg, Skansen m.m.
Slänga ut dumburken SVT's nyhetsrapportering är väl en av få som är opartisk och någorlunda korrekt?
I debatter brukas ju ofta termen (S)VT, fast den beteckningen är kanske inte längre helt relevant, då de flesta journalister är miljöpartister och vänsterpartister. Det rödgröna blocket har alltså 70% av journalisterna bakom sig, vilket onekligen sätter sina spår i nyhetsrapporteringar och dokumentärer http://www.journalisten.se/nyheter/svenska-journalister-foredrar-miljopartiet. Troligtvis är de rödgröna journalisterna än mer överrepresenterade på den statliga televisionen.
Med internet kan jag däremot själv söka info och slipper således bli matad av sosse-TV.
Du får gärna komma med några länkar till det du påstår om att man ibland inte får intrångsersättning samt att det har tagit flera år innan den betalas ut. När det gäller själva värdet så är det väl sällan att den som säljer (vare sig frivilligt eller påtvingat) är nöjd med priset. Jag utgår ifrån att man följer lag och praxis (säkerligen prövad ända upp till högsta instans)? Något annat vore oacceptabelt! Men du har säket något exempel även på detta?
Oh ja, det finns en s.k. kvalifikationsgräns på intrångets ekonomiska storlek. Om beloppet understiger dessa kvalifikationsgränsen så betalas ingen som helst ersättning ut.
Dessutom beräknas intrångets ekonomiska värde enbart för pågående markanvändning. Planerade ändringar av markanvändning ingår således inte i beräkningsunderlaget, trots att planerna kan vara ganska långt gångna och kan ibland vara orsaken till att området upptäckts av klåfingriga byråkrater.
Ett skräckexempel http://www.atl.nu/skog/biotopskydd-mot-garnas-vilja. Här måste alltså markägarna stämma staten, för att över huvud taget få någon ersättning för intrånget.
Lite ATL-länkar om ärendets gång:
2009-06-16 http://www.atl.nu/skog/strid-om-brand-mark-slutar-i-domstol
2009-07-02 http://www.atl.nu/skog/skogspyromanen-kan-vara-tillbaka
2009-08-20 http://www.atl.nu/ledare/skogsagarna-dubbelt-drabbade
2010-01-11 http://www.atl.nu/skog/ingen-miljooverdomstol-avverkningsstopp
2011-12-12 http://www.atl.nu/skog/biotopskydd-mot-garnas-vilja
Ett exempel på att det kan ta lång tid mellan konfiskation och ersättning http://www.lantbruk.com/startsida/skogsagare-far-ersattning-reservatsbildning.
Men jag skulle vilja återgå till Änok. Du är uppenbarligen skogsägare/markägare. Hur hade du gjort för att få ut det avverkade timmer, massaved och grot? Om det var du som skulle avverka Änok.
Nu har jag icke besett området, men jag tycker mig ändå förstå att det är ganska blött där. Så med tanke på att området är ganska blött och ligger i det vintersäkra norra Norrland, så är det enbart vinteravverkning som gäller. Således är det bara att börja trampa vintervägar. Lämplig tidpunkt för att börja trampa vinterväg i övre Norrland är väl när vintern och minusgraderna börjar på allvar, alltså ungefär nu?
På fastmarken till området kan det vara läge att anlägga traditionella skogsvägar, men det beror ju mycket på om man behöver passera andra markägare och hur dessa i så fall ställer sig till väg.
I avlägsna områden i USA och Kanada förekommer helikoptertransport av virket (goggla heli-logger), men det kräver väl en del tillstånd för att få tillåtas i Sverige, har jag för mig. Så det alternativet tror jag mindre på i detta fall.
/Niklas