Torka mat

Alltså ... kött och fisk börjar tillagas någonstans där norr om ~45 grader c. Det torkar förstås också, om omgivande luft är torr nog, det är inte varandra uteslutande processer. Och vad gäller bakterietillväxt så är den tidsberoende, så kan du torka räkor (eller vad det nu är för känslig råvara vi talar om) tillräckligt snabbt blir temperaturen ganska oväsentlig. Små bitar som utsätts för en väldig massa torr luft kommer att torka innan bakterier hunnit växa till sig. Men det är klart, misslyckas du med att vara snabb nog, då kan du bli rätt sjuk. Och någonstans runt kropptemperatur är perfekt för de flesta mikroorganismer, så då får man ju se till att vara lite extra snabb.
 
Jag har ju Puhonys bok (det skulle inte förvåna mig om jag skrivit det tidigare i tråden) och även om den inte har med torkning av kött (den beskriver optimala konserveringsmetoder så för kött är det mest frysning eller värmekonservering som gäller, eller pannbiffar konserverade i stekflott :) ) så tar han upp att man ofta behöver torka på olika temperaturer beroende på vad det är man torkar.

Väldigt våta saker torkar man initialt på hög temperatur ett par timmar för att få bort ytfukten (kanske 40-50 grader), sen när ytan är så torr att inga mikroorganismer trivs där sänker man (för att inte riskera att tillaga livsmedlet) så kanske 30-35 grader. Den temperaturen håller man tills det är nästan helt torrt. Och sen på slutet kanske man höjer till 40-45 grader för att pressa ut den sista fukten (risken för tillagning minskar när det blivit torrt).

Att köra på samma temperatur rakt av fungerar alltså inte för allt, det fungerar såvitt jag minns främst för tunna saker som redan är relativt torra.

Men sen är det vissa saker som bör förvällas, eftersom torkning inte alltid stoppar enzymverksamhet. Så torkade saker som inte förvällts tenderar att fortsätta mogna även fast de är torra (vilket påverkar vissa grejer negativt).
 
Det finns numera vakumtorkmaskiner för hemmamarknasden. Där fryser man matvarorna för att sedan utsätta dom för vakuum.

För den som inte är nöjd med traditionell torkning.
Frystorkad glass, någon?
/John
 
Vid traditionell torkning är luftfuktigheten en viktig faktor. Görs därför på vintern eller våren fram till midsommar.
I Fruntimmersveckan bör man inte ens försöka.
/John
 
Betydligt dyrare maskiner än så är avsedda enbart för hemmabruk. Ej kommersiell användning.
Min espressomaskin kostade 40000 och är inget märkvärdigt.

Här är en som kostar 80 000. på samma sida finns en för 33 lax.
.

/John
 
Det krävs nog fler turer än de flesta klarar på en livstid för dessa maskiner ska vara ett intr köp.
Sett att även torkmaskiner har ´skenat´i pris i år ofta dubbla mot förra året.
En stor varmufts ugn duger bra bl pga fläkten ventilerar bort fukten bra + att du ha en träsked i lucklöppningen men undvik regniga dagar.(25 kr extra ström för torkn mat 16 d 1p)
 
En elfaställning med finmaskigt nät spänt över hyllorna och en kupévärmare eller annan (värme-) fläkt funkar också. Fäst några skivor eleer tyg på sidorna så blåser fläkten rakt igenom. Stänger man av fläkten så måste man öppna sidorna.
Kör man dubbla ställningar på höjden så är en sugande fläkt upptill en fördel.
Iofs går det med en vanlig garderob bara man ger luften fritt flöde. Ett par datorfläktar nere och uppe får fart på luften.
 
Hemmabruk? Var hittar du nåt som kostar under 20 000? :)
Funderade tidigare på att bygga en egen och såg då en video där en kille byggde en frystork av en gammal vacuumdammsugareo_O
Jag vågade tillslut inte riktigt på mig att bygga en, men det är inte helt omöjligt och du
kommer nog en bra bit under 20 000kr.
Hittade tyvärr inte damsugarmannens video, men denna video är likartad fast lite mer åt
laboratorium hållet i sitt utförande How to Build a Freeze Dryer - YouTube
 
I Norrland ser man ibland ett litet skåp på ytterväggen på andra våningen på privathus.. Det är ofta ett torkskåp för vilt/ren -kött.
Kostar inte heller 40000.
/John
 
Liknande trådar
Trådstartare Titel Forum Svar Datum
Jazzy Torka mat i Airfryer. Friluftsmat 27
everest4ever torka mat Friluftsmat 12
MarcusPantani Torka mat med Evermat Friluftsmat 3
Lasse Åbom Torka mat i varmluftsugn Friluftsmat 3
hannulan Torka mat som innehåller mjölkprodukter Friluftsmat 5
mipert Torka mat i eldriven kylväska? Friluftsmat 7
vmemam Hur torka och lösa upp mat....? Friluftsmat 1
nermander Torka mat (igen?!:-), "lagom fukthalt"? Friluftsmat 16
linus.palm Torka mat Friluftsmat 1
mgaarder Mat att torka Friluftsmat 9
el_duderino Torka stekt korv Friluftsmat 8
magnusk750-2 Torka köttgryta? Friluftsmat 7
Nosse Torka konserverad majs? Friluftsmat 12
statemachine Torka bär/göra bärpulver Friluftsmat 7
nordängen Torka kassler Friluftsmat 9
Skogskungen Går det bra att torka nötfärs ävrn fast den varit frusen? Friluftsmat 3
seasteel Torka hemmalagat potatismos? Friluftsmat 9
Virrhönan Torka fläskfilé Friluftsmat 6
lokatten Torka fetaost, fråga Friluftsmat 3
lokatten Torka kött, fråga Friluftsmat 25
Immo Torka kött temperatur? Friluftsmat 13
danordgren Att torka flera saker samtidigt? Friluftsmat 1
magnusk750-2 Torka sylt? Friluftsmat 25
Gusram Behöver man torka frystorkade ärter? Friluftsmat 10
josia Torka kokt kött Friluftsmat 7
Darkblack Torka djupfrysta kantareller? Friluftsmat 8
Henkes torka vildsvinsfärs? Friluftsmat 16
josia Torka djupfrysta grönsaker Friluftsmat 8
fjallenv34 Torka kött Friluftsmat 10
grodanbolle Torka skinka? Friluftsmat 11
hallonraden torka avocado Friluftsmat 4
Mjateznik Torka hemma "how-to" Friluftsmat 10
Beat it Torka räkor? Friluftsmat 16
Tobias.Åsman Torka kött Friluftsmat 3
macher Torka blodpudding Friluftsmat 9
Rayban Torka lever till hundsnacks Friluftsmat 4
Ewerhof Torka i microvågsugnen? Friluftsmat 13
JenniferS Torka ajvar relish? Friluftsmat 6
Gorica Torka tomatsoppa och dylikt? Friluftsmat 7
Melker63 Torka dina grönsaker Friluftsmat 10
Wolf25 Torka sås? Friluftsmat 9
Trilla Torka renkött Friluftsmat 39
oskarlin Torka spenat? Friluftsmat 12
marcusleyon Torka utan fläkt & värme? Friluftsmat 1
Pialin Torka lax? Friluftsmat 4
Virrhönan Torka quorn?? Friluftsmat 7
tbergman Real-torka Friluftsmat 16
grodanbolle Går det att torka köttfärs i gasugn? Friluftsmat 8
Solstråle torka krossade tomater?? Friluftsmat 4
anton_karlsson_78_yahoo.se Torka creme fresh, bad idea? Friluftsmat 9

Liknande trådar


Vinter i Österrike: 6 höjdpunkter

Upplev ikoniska skidbackar, glaciäräventyr och charmiga byar där alpina traditioner och kulinariska smakupplevelser skapar en unik atmosfär.

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg