Torka mat

Googlade lite på att torka fetaost, och hittade detta (fritt översatt och editerat av mig, ursprungligen från https://backpackinglight.com/forums/topic/88402/#post-2080970 och https://backpackinglight.com/forums/topic/88402/#post-2082065)


Skär fetaosten i tunna rektangulära bita, ca 3 mm tjocka. Torka tills de är hårda, drygt 12 timmar i 45 - 50 grader.

Återfuktar bra i en blandning med andra ingredienser, även i kallvatten (ju varmare vatten desto snabbare återfuktning). Smakar som det ska, kanske lite mindre än färsk fetaost. Tror inte det funkar lika bra i en rätt där fetaosten är en huvudingrediens som t ex en grekisk sallad.

Risk för stank i hela huset vid torkning.

OBS Som sagt, inte mina egna erfarenheter, utan info tagen från länkarna ovan
 
Jag har testat torka lite olika ostar. Jag tycker att Plivit är mycket godare än feta. Halloumi är en riktig höjdare!
I sommar provade jag även att torka hushållsost. Det var helt suveränt gott, den smakade som en bättre lagrad ost efter torkningen. Jag gjorde även ostsås på den. Man fick koka den med vatten ganska länge och röra om mycket för att den skulle lösas upp, men oj oj oj vad gott det blev. Jag har aldrig lyckats lösa upp fetaost (plivit) på det sättet, har bara ätit det som snacks eller tilltugg. Tänk på att torka hushållsost på låg värme (under 50C), annars smälter den genom gallret.....
 
Chili con carne
Sjukt god, enkel att göra.

400g soyastekt färs
1 burk vita bönor i tomatsås (torka även spadet)
1/2 purjolök
1 burk svarta bönor
1 röd paprika
1/2 påse chili con carne kryddmix
1-2msk paprikapulver
Chilipulver
Cayennepulver
Gärna en skvätt olja
 
Ny uppdatering av "Lättpackarens mat"

För dem som haft nytta av min artikel: har just uppdaterat den med de senaste erfarenheterna.
Börjar bli lite lång, men det kändes ändå mer överskådligt än att skriva något helt nytt.
 
Intressant. Går osten att blöta upp i vatten sen eller måste man köra den i nån gryta eller så?

Jag skar fetaosten i avlånga tärningar, ca 3-5 cm långa o 1-2 cm bredd/höjd. Tror inte den blir till chips om du skär tunt. Den går att äta rakt av, själv använde jag den i nån medelhavsinspirerad hemmagjord påsmat: koka upp vatten, häll i o låt stå en stund. Blev kanon iaf.
Vet ej hur den blir om man låter den ligga i kallt vatten en stund. Testa vetja.
Borde funka med sån liknande bulgarisk ost som kommer i cylinderburkar oxå.
 
Har du provat med vanlig hårdost? Fast det känns som den är för fet, smälter nog ut en massa fett.

Var ju någon tidigare i tråden som torkat hushållsost och det hade ju blivit jättegott

Här är inlägget jag pratade om:

I sommar provade jag även att torka hushållsost. Det var helt suveränt gott, den smakade som en bättre lagrad ost efter torkningen. [...] Tänk på att torka hushållsost på låg värme (under 50C), annars smälter den genom gallret.....
 
Liknande trådar
Trådstartare Titel Forum Svar Datum
Jazzy Torka mat i Airfryer. Friluftsmat 21
everest4ever torka mat Friluftsmat 12
MarcusPantani Torka mat med Evermat Friluftsmat 3
Lasse Åbom Torka mat i varmluftsugn Friluftsmat 3
hannulan Torka mat som innehåller mjölkprodukter Friluftsmat 5
mipert Torka mat i eldriven kylväska? Friluftsmat 7
vmemam Hur torka och lösa upp mat....? Friluftsmat 1
nermander Torka mat (igen?!:-), "lagom fukthalt"? Friluftsmat 16
linus.palm Torka mat Friluftsmat 1
mgaarder Mat att torka Friluftsmat 9
el_duderino Torka stekt korv Friluftsmat 8
magnusk750-2 Torka köttgryta? Friluftsmat 7
Nosse Torka konserverad majs? Friluftsmat 12
statemachine Torka bär/göra bärpulver Friluftsmat 7
nordängen Torka kassler Friluftsmat 9
Skogskungen Går det bra att torka nötfärs ävrn fast den varit frusen? Friluftsmat 3
seasteel Torka hemmalagat potatismos? Friluftsmat 9
Virrhönan Torka fläskfilé Friluftsmat 6
lokatten Torka fetaost, fråga Friluftsmat 3
lokatten Torka kött, fråga Friluftsmat 25
Immo Torka kött temperatur? Friluftsmat 13
danordgren Att torka flera saker samtidigt? Friluftsmat 1
magnusk750-2 Torka sylt? Friluftsmat 25
Gusram Behöver man torka frystorkade ärter? Friluftsmat 10
josia Torka kokt kött Friluftsmat 7
Darkblack Torka djupfrysta kantareller? Friluftsmat 8
Henkes torka vildsvinsfärs? Friluftsmat 16
josia Torka djupfrysta grönsaker Friluftsmat 8
fjallenv34 Torka kött Friluftsmat 10
grodanbolle Torka skinka? Friluftsmat 11
hallonraden torka avocado Friluftsmat 4
Mjateznik Torka hemma "how-to" Friluftsmat 10
Beat it Torka räkor? Friluftsmat 16
Tobias.Åsman Torka kött Friluftsmat 3
macher Torka blodpudding Friluftsmat 9
Rayban Torka lever till hundsnacks Friluftsmat 4
Ewerhof Torka i microvågsugnen? Friluftsmat 13
JenniferS Torka ajvar relish? Friluftsmat 6
Gorica Torka tomatsoppa och dylikt? Friluftsmat 7
Melker63 Torka dina grönsaker Friluftsmat 10
Wolf25 Torka sås? Friluftsmat 9
Trilla Torka renkött Friluftsmat 39
oskarlin Torka spenat? Friluftsmat 12
marcusleyon Torka utan fläkt & värme? Friluftsmat 1
Pialin Torka lax? Friluftsmat 4
Virrhönan Torka quorn?? Friluftsmat 7
tbergman Real-torka Friluftsmat 16
grodanbolle Går det att torka köttfärs i gasugn? Friluftsmat 8
Solstråle torka krossade tomater?? Friluftsmat 4
anton_karlsson_78_yahoo.se Torka creme fresh, bad idea? Friluftsmat 9

Liknande trådar


Vandrat på ett platåberg? Upptäck Billingens unika landskap!

Njutvandra året om i fantastisk natur med böljande sluttningar och dramatiska klippavsatser – bara ett stenkast från Skövdes centrum.

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg