Tips på bra frukost under fjälltur

Ngt jag saknar här i landet, något som finns i Norge, är diverse nöt- och chokladpålagg (Nøtte, Sjokade) i pappförpackningar. Det är kraftigt närande och hållbart. Det enda jag hittar här i landet är jordnötssmör, tahin och Nutella, i glasaburk - omständligt och kladdigt att packa om.

En annan sak jag saknar är müslistavar, Lü och andra märken.
Praktiskt speciellt på kontinenten där det ofta är svårt att få tag i mjölkpulver. I Frankrike säljs mjölkkoncentrat oftast på tub, därtill sötat!

Men hallå!!! Det finns Nöt-créme i de flesta livsmedelsbutiker och i alla Pressbyråer o.d. Innehåller både hasselnöt och kakao. Bra portionsförpackning också, för endast 3 pirater stycket.

Müslistavar finns oftast bland hälsokost i butiken, varför vet jag inte då de innehåller f-j mycket socker. Diverse snack-bars innehåller inte ens hälften.


valdemar
 
Socker är billigt

och kan generera god vinst......för producenter och handlare....
Kortvarig glädje vid vandring, havre, råg och korn ger betydligt jämnare sockertillförsel.....
 
Snabbnudlar

Att ingen nämnt snabbnudlar! Eller så har jag missat det.

Kostar 3 kronor per paket. Energitäta, extremt lätta, snabblagade, rätt goda, hyggligt lättdiskat, stöttåliga, enkla att hitta och kan varieras. Visst, inga vitaminbomber, mkt transfett osv. Var standardfrukost på Jägarskolan i Kiruna under en del år så nog var det beprövat.

//Daniel
 
Variera!

ägg och bacon, apelsin jos, grillade varma mackor, färsk frukt, mycket av dessa är goda, men kräver tillagning av gas eller sprit, så jag använder bara sådant som spar på min gas. nu kör jag bara musli och mjölkpulver. dock har jag med mig extra mycket choklad, då det är så nyttigt och stärkande i fjällen.
Variation är alltid bra, och man precis som man kan göra olika musliblandningar, så smakar gröt på rågflingor helt annorlunda än havregryn/mannagryn/grahamsgryn .
 
Snabbnudlar innehåller inte mycket fibrer eller långvarig energi,
Att ingen nämnt snabbnudlar! Eller så har jag missat det.

Kostar 3 kronor per paket. Energitäta, extremt lätta, snabblagade, rätt goda, hyggligt lättdiskat, stöttåliga, enkla att hitta och kan varieras. Visst, inga vitaminbomber, mkt transfett osv. Var standardfrukost på Jägarskolan i Kiruna under en del år så nog var det beprövat.

//Daniel
 
Kör man high carb, finns det många idéer i den här tråden. Jag tycker i det läget att så mycket långsamma kolhydrater som möjligt är att föredra. Men min erfarenhet är att man ändrå blir hungrig igen fort eller snarare sugen på sötsaker.

Var och en får bli salig på sin fason, men jag skulle rekommendera omelett eller äggröra på äggpulver (hemgjort eller köpt) mycket smör och torkad bacon. Möjligen någon brödskiva o tjockt med pålägg.

High fat är viktbesparande i packningen både direkt, mer energi per viktenhet, och indirekt, mindre sötsug och man behöver inte så mycket godis o jägarsnus.
 
Variera

Jag har länge ätit havregrynsgröt eller müsli till frukost på fjällturerna. Det är en mycket bra frukost, men jag har blivit lite less på den.
Senaste fjällturen blev frukosten istället som följer:
1 varma koppen + 1 kaffe + 3 smörgåsar med mjukost + 2-4digestive kex.
Den smakade bra och gav mig tillräckligt med energi för att klara dagsetapperna. Jag kommer att fortsätta med denna frukost på min nästa fjälltur också.

God tur!
 
En frukost?

De flesta verkar insnöade på att bara äta samma frukost hela turen, gröt tio dagar i sträck tröttnar man på, visst men ät det bara varannan dag då? För övrigt brukar jag slänga ner både russin och mandlar i gröten, då får man tugga lite med:)

Och vad gäller ägg, läste i någon annan tråd att datummärkningen gäller förvaring i rumstemperatur. Har ägg hemma som är ett halvår gamla, gjorde pankakor på några av dem i måndags, inget fel på dem, vissa hade tillochmed dne där delade vitan som tydligen ska indikera färska ägg.. (att tänka på är ju att hönan lägger ägg i upp till en vecka innan hon börjar ruva)

Hade även med mig bacon och kassler ut på min tur i sommras, vi åt dem dag 2 och 3 och det gick bra det med :)

Enligt min erfarenhet är det "bäst före" och inte "dålig efter" som står på förpackningen..

//Erik
 
Liknande trådar
Trådstartare Titel Forum Svar Datum
tango Tips på god varm energidryck - pulver Friluftsmat 16
Onesport Tips på turgodis Friluftsmat 12
HjälpAttVäljaStormkök [Hjälp] Tips på stormkök för 1-2 personer? Friluftsmat 36
disgruntled Tips på små behållare till salt och kryddor? Friluftsmat 32
jokkjim Tips på hållbar förvaring av mat på turen. Friluftsmat 0
ironmountain Tips på lyxig dagstursmat. Friluftsmat 21
Tagetes Tips på websida med ute-mat! Friluftsmat 0
j.piraten Tips på 'rRiktigt god mat på paddlingen! Friluftsmat 10
md7dani Tips på stormkök Friluftsmat 21
Damberg Experiment med hemtorkat. Tips på lyckade blandningar? Friluftsmat 17
saraholvid Tips på vegetarisk mat till fjällvandringen Friluftsmat 33
Emeliie Tips på frystorkat Friluftsmat 4
Axel Svensson Tips på sida Friluftsmat 2
smula supernybörjare på torkmat önskar tips!!!!!!!!!! Friluftsmat 12
niben Tips på billig utemat i ICA hyllan! Friluftsmat 23
sursta Tips på bra/god frystorkad mat? Friluftsmat 33
Vatten i bensinen! Tips på åtgärder. K-sprit. Friluftsmat 0
Lorssan Tips för att slippa laga mat Friluftsmat 25
DoktorGlas Billig manuell vakuumpump - tips! Friluftsmat 4
TROY GARNER Tips billiga energybars och mycket annat Friluftsmat 4
pysen78 Tips: Torkade sojaprodukter Friluftsmat 3
Arnout Återfukta torkad mat. Tips? Friluftsmat 8
rax Tips: Freezer Bag Cooking Friluftsmat 23
k_å Efterrätts tips Friluftsmat 8
omariao Ugnstorka mat! Recept & tips, tack! Friluftsmat 8
KebneKajsa Tips: dinkelpasta Friluftsmat 8
brigas Hemtorkade tips Friluftsmat 2
Zandra Tips för utomhusbakning Friluftsmat 8
bredviken Muurikka, allmänna tips Friluftsmat 3
rifri Tips för laktosintolerant Friluftsmat 5
nermander Tips för matplanering Friluftsmat 0
zzeezz TIPS Friluftsmat 2
Kalle E Energirikt tips Friluftsmat 3
jobogg Tips om gas i kyla Friluftsmat 0
nikeri Murikka tips Friluftsmat 6
412 tips till explorer Friluftsmat 0
Komakt tips för MFS-ägare och andra Friluftsmat 0
Tips om att göra upp eld Friluftsmat 11
vandrafjäll När det krävs över 4000kcal/dag. Är det möjligt? Friluftsmat 70
Snödrivan Fritera på kajakturen Friluftsmat 1
Ismo Jojkman Popcorn på trangia Friluftsmat 6
Tobbe C Créme fraiche på cashewnötter som fjällmat Friluftsmat 6
camoscio Proviantering på cykeltur Friluftsmat 3
Livetiskuggan Varm macka på stormkök Friluftsmat 17
Limmet Frystorkat på Xxl-rea Friluftsmat 10
Livetiskuggan Alternativ på samma ingredienser Friluftsmat 7
Stordrulen Beef Jerky på Älgkött. Friluftsmat 0
nature_epicurean Laktosfri mat på vandring Friluftsmat 7
Lea94 Specialkost på vandringstur Friluftsmat 11
AnteÅ Såg att denna kommer på Lidl (mattork) Friluftsmat 6

Liknande trådar


Vandrat på ett platåberg? Upptäck Billingens unika landskap!

Njutvandra året om i fantastisk natur med böljande sluttningar och dramatiska klippavsatser – bara ett stenkast från Skövdes centrum.

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg