Tändstålets förträfflighet!

nix.. men ibland är resan viktigare än målet.. vi som gillar att krångla till det gör det för att just krångla till det, vi uppskattar resan.. det behöver inte vara någon form av freudistisk peniskoppling, utan kanske bara en ren uppskattning av att göra saker på ett visst sätt.. jag kör skog med häst, snacka om slöseri med tid..
Ja men säg det då!

Jag gillar också att slösa tid, satt ju och band flugor hela kvällen igår. Och strängt taget är ju hela eldandet bara ett tidsfördriv, nu när det finns gengas och ångpannor och tryckkokare och Jetboil och så. Jag uppskattar helt enkelt den uppriktighet som t ex du och lillspöket gett prov på, istället för försöken att rationalisera kring tändstolleriet.
 
Intressant diskussion, eldar ni något?

Tittade in på denna diskussion. Det ser ut som om en del av de som diskuterar faktiskt inte är ute i naturen i någon större omfattning. Om man är ute med lätt packning i flera dagar är ett fuktokänsligt tändverktyg utmärkt, t ex tändstål. Det funkar till allt möjligt inklusive att tända gas-och spritkök. Fördelen är att man kan ha det med sig lätt tillgängligt och överallt och att det tar tid att göra slut på. En nackdel är förstås att tändet måste vara torrt vilket kan vara mycket svårt i ihållande ösregn om man saknar regnkläder och skog. Kan man bara krypa undan regnet går det för det mesta att få fram ett torrt material inom några timmar genom att torka det med hjälp av kroppsvärmen, det ytliga näverfnaset finns ju nästan överallt i Sverige. Problemet med fuktigt tände tenderar att vara gemensamt för de flesta tändverktyg och tändstickor är i sig fuktkänsliga.

Ska ni till någon krog där damernas cigaretter ska tändas lite snyggt med en världsvan gest rekommenderar jag dock cigarettändare även om jag i veckan som gick såg en estnisk överlevnadsinstruktör tända sina cigaretter med jukkastickan (de svenska röker inte) så det går det med (men det är knivförbud på krogen).
 
nu eldade man långt innan det moderna tändstålets intrång i friluftslivet så huruvida man e en hård frilufsare eller inte kan nog inte baseras på valet av tänddon..
 
Om man bortser från raljerande över eventuell friluftserfarenhet, fagra damer och annat så skulle inte jag bege mig ut i skogen med endast ett eldstål. Man kan tappa bort eldstålet eller det kan gå sönder (vilket inträffat för mig med en jukkastikka), redundans är viktigt för mig och "standarduppsättning" elddon för en fjälltur är för mig två bic-tändare och en vattentät filmburk med tändstickor som jag har i ryggsäcken. För kortare turer i skog och mark runt knuten så brukar det ligga tändstickor i typ fiskevästar, "skogsbrallor", ryggan, kameraväskan. Är det verkligen någon som på allvar tror att jag inte skulle klara mig på det, utan behöver ett eldstål också? Som jag skrivit nån gång så är det just ingen vetenskap att hålla tänddonen torra; det är då av betydligt större intresse med kunskaper om vilken ved som är bäst under olika förhållanden, vilken man helst använder om man vill få en fin glödbädd, vilken som brinner länge, vilken tändved som man får fyr på även om det regnat en vecka etc. Eldstål ser jag mest som kuriosa och en pryl som främst förespråkas från s k "överlevarhåll"; jag skulle gissa att min drygt 80-årige farbror som hela sitt liv arbetat i skogen i tornedalen inte ens sett ett tändstål. :)
 
Tittade in på denna diskussion. Det ser ut som om en del av de som diskuterar faktiskt inte är ute i naturen i någon större omfattning. Om man är ute med lätt packning i flera dagar är ett fuktokänsligt tändverktyg utmärkt, t ex tändstål. Det funkar till allt möjligt inklusive att tända gas-och spritkök. Fördelen är att man kan ha det med sig lätt tillgängligt och överallt och att det tar tid att göra slut på.
Så lustigt, jag skulle ha kunnat använda precis samma argument mot dig, dvs jag får känslan av att en del tändstålsförespråkare eldat väldigt lite i sina dagar. Men jag brukar föredra att inte racka ned på någon i onödan, särskilt när jag inte har en aning om hur mycket de eldat.

De som håller på med något mycket och ofta hamnar ofta i ett av två läger: De som vill minimera krånglet, eller de som ser en tjusning i att utveckla en förfinad teknik. Helt analogt med tändstickor vs. eldstål, vilket också framgått rätt tydligt i denna tråd. Ungefär som att vissa inbitna flugfiskare svärjer till höggrafit medan andra regredierar till splitcane. Båda är ena snitsare på att elda eller flugfiska, men de väljer olika strategier.

Jag antar att du gör väldigt långa (och väldigt lätta) turer, om du löper risken att en ask tändstickor eller en tändare ska ta slut under tiden? Eller är du helt enkelt dålig på att få eld med första stickan? Om jag skulle vara ute tre månader i sträck så skulle jag förstås inte bära tio askar tändstickor. Men kanske två (och ett tändstål), och tändstickorna skulle jag spara till de där jävliga gångerna. För då är de helt överlägsna. Om man inte föredrar att "få fram ett torrt material inom några timmar genom att torka det med hjälp av kroppsvärmen". Då kanske det redan slutat regna, och så slipper man elda överhuvudtaget!
 
tändstål, eldstål, flinta o mora, tändstickor eller tändare.. det är egentligen skitsamma vad ni väljer, men se till att ni kan hantera den utrustningen ni väljer.. det svåra är fuktig omgivning, om det blir eld har minst av allt med respektive eldvertyg att göra utan förmågan att samla allt annat som behövs för att göra eld..
 
(klipp) Om man inte föredrar att "få fram ett torrt material inom några timmar genom att torka det med hjälp av kroppsvärmen". Då kanske det redan slutat regna, och så slipper man elda överhuvudtaget!

Lustigt att eldstålsdiskussioner blir så...polariserade :).

Det är ju inte alls svårt att gnistra igång en eld, jag klarade det första gången på ett par minuter med torr näver. Torr näver väger inget och man kan alltid bära lite i packningen i en plastpåse.

Trots detta använder jag oftast tändstickor, brukar mest gnistra när det är väldigt blött i luften och man inte ids ta fram tändstickasken (som jag alltid har i en snusburk av plast). Har inga problem alls att så att säga ständigt vackla mellan att använda tändstickor och att använda eldstål.

Och, ja, det händer t o m att jag häller lite fotogen på veden för att slippa 10 minuters späntande ;).

Det ni!

//J
 
Jag har en god vän som alltid samlar tände och ved under vandringen, regn eller blötsnö, han får fyr.
Det får iofs även jag men jag har hemmatorkad enskinn, näver och stickor i plastpåsar i säcken. Är markveden sur brukar jag förstärka tändandet med en engelsk koktablett.
Men att alltid till 100% lita på tändstålet gör jag inte sen jag sett dem gå av och varit med om att andra tappat dem eller sin järnbit. Elden och värmen är såpass viktiga att fler tändmetoder bör medföras om möjligt, på den tiden jag hade ö-ask innehöll den både tändare, stickor-plån och tändstål, jämte ljus samt kaliumpermanganat. Det borde räckt för braständning......
Men de som inte ens övar i torrväder lär få det besvärligare i blötväder......
 
Jag använder nästan uteslutande eldstålet i regnig svensk skog bara för att jag gillar att göra det svårare för mig (eller lättare!?). Men i fickan eller ryggan finns tändstickor i nån vattentätt burk, ajaj, vilken sida tillhör jag nu? ;-)
Men jag håller i långt och mycket med vad trådskaparen säger eller försöker säga, och han modig som vågar uttrycka sitt tycke och sina erfarenheter här på utsidan, den stackaren. Lite som att kasta in ett köttstycke i lejonkulan...
 
När jag ska ut o vandra så ger jag mig iväg naken, frugan skjutsar ut mig till en enslig plats,jag springer ifatt en älg, stryper den o skär bort skinnet med en vass stenflisa som jag gjort med hjälp av att slå två stenar mot varandra, sen skär jag ut köttbitarna o lägger i en bit av skinnet som en påse som jag har över axeln med hjälp av en längre gren. (mao en sorts rygga)

(Förlåt, glömde rubriken ÄKTA FRILUFTSLIV, skulle rubriken vara)

Sen tar jag skinnet o drar det över mig, skär ut ett hål för huvet, kläde-dräkten är klar.
Sen viker jag ihop det kraftigare ryggskinnet till ett par skor som jag lindar fast med hjälp av senorna från älgen, likaså sätter jag nu fast den vassa stenflisan med ett ben från älgen med hjälp av senor.
Efter att ha grävt ner älgköttet i bitar med löv runt, så kan det ligga där o möra till sig för framtida behov...
Sen vandrar jag vidare, nu börjar jag bli hungrig, jag slår läger, bygger ett tak av granris, och gör en granrisbädd, sen tar jag pinnar o en sena o gör en drillborrständare o tänder på lämpligt naturligt fnöske jag samlat medans jag vandrat, typ bildäck,beg. toapapper etc.

Vatten samlar jag i skinnsäcken från älgskinnet, kokar granbarrste te av det bla. i säcken över elden.
Grillar lite älgfile, de ni !

Så brukar jag göra varannan gång jag ger mig ut i skogen för att klara att leva friluftsliv om det skulle skita sig, med de andra grejorna som jag har till friluftslivet, kläder,kök,skor,rygga,tält, TÄNDSTICKOR, etc

Det här borde alla göra varannan gång så att de klarar att leva friluftsliv utan förenklande utrustningar vilket skämmer bort oss så att vi glömmer det här med grundläggande friluftslivs-sätt som jag beskrivit.

Det största motståndet till att genomföra det här varannan gång kommer från frugan o jaktinnehavare, men då hon numera skjutsar ut mig på natten så är det ingen som ser min läckra kropp och som lök på laxen så står ju älgen o sover på natten vilket betydligt underlättar själva jakten o strypandet på älgen, den brukar knappt hinna reagera när jag med ett rejält tag kastar mig runt halsen på den, sömnig som den är...men det är inte så lätt att strypa en älg, den brukar springa iväg en bra bit, men häng kvar, till slut så lägger den sig ner någonstans, håll reda på vart den galopperar så du inte "älgar" iväg i skoge så att du inte hittar hem.
Du får då även träning på att hålla dig kvar på ryggen, vilket du kan komma långt med i Cowboykretsar, jag lovar...(prispengarna bara ligger o väntar på dig, ett litet tips från mig. Ds)

Det är synd att det förmodligen inte är så monga som klarar det här med äkta friluftsliv, utan står o skakar o biter sig i läppen o längtar till mammas varma kropp när batterierna tagit slut till "bergsprängaren" som de tar med sig för att hålla de otäcka oförklarliga ljuden som hörs i skogen borta från sig...

Och säg mig kära vänner, tror ni verkligen att någon jakträttsinnehavare skulle ringa till Polisen o säga att det är en naken karl som stryper älgar i min skog, så jag vill göra en anmälan om olaga jakt....nä just det mina vänner, så ut o prova det här, lite knöligt i början men sedan går det som en dans, och det viktigaste : Du är alltid redo !
 
Senast ändrad:

Vinter i Österrike: 6 höjdpunkter

Upplev ikoniska skidbackar, glaciäräventyr och charmiga byar där alpina traditioner och kulinariska smakupplevelser skapar en unik atmosfär.

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg