Svensk Himalayaexpedition åtalad...

Lycka till i framtiden

Hittade inte tidningen på bibblan idag så jag får väl göra ett nytt försök i morgon.

Innan de åkte till Nepal snackades det bara om toppen och höjdangivelsen 8027 meter finns i alla tidningsartiklar och till och med på http://www.anneliepompe.com. Toppen bestegs och glädjenyheten kablades ut. Efter massiv kritik blev bestigningen nedskriven till 8013 meter och nu är det tydligen 7985 meter istället.

Höghöjdsklättring handlar ju bara om siffror och det borde Pompe vara bekant med eftersom hon sysslar med fridykning. I fridykning är det också bara siffror som är intressant. Det är oerhört stor skilldnad mellan 87 meter eller "bara" 82 meter.

Blir riktigt besviken när jag läser: Många tycker det är häftigt att vi klättrar utan Sherpas men det känns inte ett dugg coolt. Det är bara tungt och jobbigt och jag förbannar den tunga ryggsäcken. (Källa: http://outsideonline.se/2009/09/24/att-lara-kanna-ett-berg-ar-att-lara-kanna-sig-sjalv/). Det är att inte värdera sherpornas arbete. Det är bara tack vara era bärare och sherpor som ni överhuvudtaget kom upp på berget. Sherpornas arbete ska värderas!

Trist att vi ånyo har fått ett fall av "åtal" av Svenska expeditionsklättrare. Göran Kropp fick motstå hård kritik. Fredrik Sträng likaså och nu Pompe. Hoppas vi slipper se fler lögner i framtiden.

Håller helt med :
Hela denna soppan är ju bedrövlig.
Det värsta med den är att den har tagit bort nöjet och charmen med fâtöljäventyrandet.
Fram till nyligen var jag, trots en del erfarenhet frân stora världen, sâ naiv att jag trodde rekordansprâk var stöttade av nâgon form av bevis. Likasâ trodde jag nog att om man sade sig klättra utan hjälp sâ gjorde man det.
Nu visar det sig att i världens högsta berg, och säkert pâ fler ställen knatar kineser och sherpas som skrämda bergsgetter upp och ner och installerar rep, sätter ut syrgasflaskor, steker jakburgare och vad mer.
Var kan man läsa om dessa människors fantastiska prestationer, det mâste väl vara ett jädrans jobb o kratta manegen för "alpinisterna" som kommer efterât?
Eller fuskar kineserna oxâ? Flyger dom upp repen med helikopter?

Och till Pompe, inte nog med att du har i mina ögon försökt fuska till dig ett rekord, du har ställt dina äventyrarkollegor i skuggan av fusket. Nu är det inte lika roligt längre, tyvärr.

Hoppas att ni tar till er av detta åtal. Önskar er all lycka till i framtiden och hoppas inte att ni blivit avskräkta utan att ni gör nya försök att bestiga Himalayas toppar.
 
Expedition Hybris

Tror den här soppan skulle bli en utmärkt realityserie! Skicka ner Pompe (klättringens svar pâ Anna Anka), Corax och E9Climbing till Everest. Pompe kan understödd av lögnaktiga sherpas och kinesiska repfixare klättra North Ridge medans Corax och E9 klättrar Kangschung Face i ädel alpin stil! Först till toppen vinner!
 
Nja det dar med tavling later sa dar tycker jag. Det ar ju som om Anna Anka aker Ferarri med Jet bransle och vi en Amazon pa vatten.

Men viktigare ar att om jag inte mins fel sa toppar lederna pa Kangschung Face ut i Sout Col och jag skulle aldrig kunna motivera mig att ga till toppen bara risk ingen uppsida. Alt det roliga ar slut i South Col. Det skulle kannas meningslost.

For ovrigt har jag undersokt det har med alpin stil pa 8000 meterstoppar och det verkar inte som det ar nagon svensk som gjort det. Dar har Pompe nagot att bita i.
 
For ovrigt har jag undersokt det har med alpin stil pa 8000 meterstoppar och det verkar inte som det ar nagon svensk som gjort det. Dar har Pompe nagot att bita i.

Att Sträng inte kör i alpin stil är nog allmänt känt. Men trodde nog att Kropp gjorde det på sina Everest och K2 bestingar. Den bild jag har (och många andra tror jag) är att han kört solo. Men så är det alltså inte?

Trodde nog att vi svenskar va hyffsad på det med Himalaya klättring men vi verkar ju vara riktigt långt efter många nationer.
 
När det gäller Himalayabestigningar spelar vi i gärdsgårdsserien.

I en annan tråd har det kontateras att ingen svensk jobbar på att försöka göra alla 14 åttatusenmeterstopparna, vilket 18 stycken lyckats med och ett antal kvinnor snart också gjort det. ( 3st på 12-13 om jag är rätt underrättad). En finsk bergsklättrare är med bland de 18.

Den förste att göra alla 14 var sydtyrolaren Reinhold Messner som dessutom gjort alla utan syrgas och redan 1975 tillsammans med Peter Habeler gjorde den första 8000-meterstoppen i alpin stil.
(Hidden Peak).

När det gäller svår klättring i Himalaya så har visserligen toppar som Shivling och Ama Dablam bestigits av svenskar men vi har långt kvar till dom Bíg Walls som regelbundet görs av elitklättrare i Karakorum.

Den som även följer tråden om klätternyheter förstår att svensk Himalayaklättring har mycket att lära.
 
Senast ändrad:
....
Trist att vi ånyo har fått ett fall av "åtal" av Svenska expeditionsklättrare. Göran Kropp fick motstå hård kritik. Fredrik Sträng likaså och nu Pompe. Hoppas vi slipper se fler lögner i framtiden.
.....

I vilket blåsväder var Kropp? Bar han inte allt själv? Det var väl det som var vitsen eller?
 
Jag fixade inte att lägga in bilderna på ett bra sätt direkt i forumet på Utsidan, så återigen blev det en sida på min egen server istället.
Sidan innehåller bilder, länkar och information om hur Shisha ser ut.
Hoppas den rätar ut eventuella frågetecken.
Shishapangmas geografi

Skrik till om någon länk inte fungerar eller om något är oklart. Sidan kom till mitt i natten, i en rasande fart :)

Tack för bra och pedagogisk redovisning! Om man tittar pâ den första bilden tagen frân "North Summit" (den som restusherades och olovligen anvándes pà nâgon av deras bloggar), sà mà man ju tyckat att det är väl magstarkt att nâgon frân denna plast ringt in till en spökbloggskrivare och sagt att de nàtt toppen, vilken topp de än mâ mena.

Hade de sagt att vi nàtt en punkt "under toppen" hade det ju varit OK, men att säga att man nâtt en topp när man stàr pà denna platsen... och sedan ha mage att beskylla alla andra för detta misstag.
 

Liknande trådar


Njutvandringar att längta till

Platåberget Billingens unika natur och fina vandringsleder lockar vandringsentusiaster året om.

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg