Super shelters

Ursäkta lätt OT:
En "överlevnadssituation" är liksom per definition ett läge där du är oförberedd och behöver improvisera utifrån vad du råkar hitta på plats och de saker du har kvar efter den händelse som förvandlade en vanlig utflykt till en överlevnadssituation. (Typ du halkar under ett vad och ryggsäcken flyter bort)

I en "överlevnadssituation" där det är realistiskt att hitta plastfilm (men inte bebyggelse som naturligtvis skulle vara förstahandsvalet i en verklig nödsituation) är det förstås ett bra trick att kunna bygga ett fungerande skydd med denna. Men om premissen är att du har plastfimen med dig så måste du ju jämföra ett sånt här bygge med andra boenden du kan bära med dig. Typ ett tält. Och en sovsäck anpassad för temperaturen.

Sedan är det förstås en annan sak att det är kul att experimentera med alternativa lösningar. Inget fel på det.
Tack, kloka ord!

Själv ser jag sovsäck som det enstaka utrustningsföremål jag generellt skulle vilja ha ifall jag bara har ett enda. Det är en slutsats sedan gammalt. Sedan är ett "sovsystem" med underlägg etc aldrig fel för att spara tid och kraft.

Tricket är nog att ha med sig sovsäcken. Den vintersovsäck jag har idag ryms inte direkt i fickan.

Enbart tält, d v s utan värmekälla, skyddar mot vissa saker, men min egen erfarenhet är att det inte ger tillräckligt mycket enbart för sig själv mot kyla. Ingen värme tillförs ju heller (bortsett ifrån din kropp?).

Visst, kombo med flersäsongstält, sovsäck och ett eller flera underlag under sovsäcken fungerar riktigt bra, men då närmar jag mig normal utrustning och inte nöd-utrustning.
Nödutrustning kan ju handla om väldigt olika saker, men jag tänker här och nu på det som ryms i en stor byxficka (i bilen har jag filtar och en gammal sovsäck på vintern i Sverige).
"Räddningsfilt" och plasttäcke tar extremt lite plats (väl ihopvikt...!) och väger i princip ingenting. Något att ha i fickan och sedan glömma bort tills det verkligen behövs. Byxorna är bland det sista man blir av med eller görs sig av med.

Jag är inte övertygad om att super shelter är det enda eller ens det bästa alltid och för alla, men det är väldigt intressant.
 
Senast ändrad:
Det vore kul att prova att bygga ett, men det kräver väl egen skog om man inte vill inkräkta på allemansrätten och såga träd.
Man kan kanske prova en enklare variant som inte kräver så mkt byggnation, fanns i tidigare länkar. Enklare shelter med tarp, annars samma princip.
Men som sagt, man måste ju ha med sig en hel del mtrl hemmifrån, tveksamt om det kan kallas överlevnad. Men kul att testa.
 
Ja, frågan "Vad är det bästa skydd jag kan bygga (i given terräng/klimat/årstid) med rimlig ansträngning med bara saker som jag kan räkna med att jag har med mig om skiten träffar fläkten?" är ju relevant.
 
I grunden handlar det väl att bygga upp kunskapen om kunna ta tillvara det man har eller finner inte att alltid bära med sig allt som för varje upptänkbar situation vore bra att ha.
Skulle man råka ha med sig, eller finna i nån avskrädeshög, plastfilm/duk KAN man göra så här (super shelter) inte planera för att släpa sakerna för att bygga det, såvida det inte är i övningssyfte.
 
Det vore kul att prova att bygga ett, men det kräver väl egen skog om man inte vill inkräkta på allemansrätten och såga träd.
Man kan kanske prova en enklare variant som inte kräver så mkt byggnation, fanns i tidigare länkar. Enklare shelter med tarp, annars samma princip.
Men som sagt, man måste ju ha med sig en hel del mtrl hemmifrån, tveksamt om det kan kallas överlevnad. Men kul att testa
Japp, ska man prova fullt ut behöver man virke man har rätt till!

Mindre, enklare, varianter som första träning/test kräver inte alls lika mycket virke eller samma typ av virke, speciellt inte om man testar utan övernattning, d vs utan att en större mängd bränsle krävs.
Ett par tre lösa störar eller slanor eller motsvarande kan räcka för de enklaste varianterna av skyddet.

Jag rekommenderar att man går stegvis fram och gör fösta test på dagtid och under i övrigt idealiska förhållanden. Att gå "pang på" leder till onödiga risker.

Kom ihåg att det var en senior, av vissa ansedd legendarisk, vildmarks-, överlevnads-specialist och instruktör som uppfann konceptet. Alberta kanske är bekant för vissa i och med det mångåriga militära centrumet för överlevnad där.
De var tidigt ute dessutom. Vissa saker som Mors eller hans mentor Tom Roycroft mer eller mindre introducerade levde kvar till den träning jag själv fick samt i de överlevnadshandböcker Svenska försvaret har eller till några år sedan hade.
Har ett minne av att Mors muttrat i någon video om att andra inte gett honom credit för det han tog fram. Mors upplever jag var själv mycket noga med att ge t ex Roycroft credit.
 
Jag har ett sånt här i skoterlådan, köpte det medan de hade en Kickstarter. Tunt material så det är typ en engångsartikel när det riktigt krisar...
 
(...) om premissen är att du har plastfimen med dig så måste du ju jämföra ett sånt här bygge med andra boenden du kan bära med dig. (...)
Jag brukar vilja utgå från de förutsättningar som TS sätter upp, men det kan också vara till nytta att ifrågasätta dem - det kan ju leda till bättre lösningar på själva problemet (det är just därför det i princip alltid är mer fruktbart att formulera problemet, än att ställa frågor kring en redan förutsatt lösning). Det kliade i fingrarna, men nu har GustavOh satt det grundläggande ologiska i konceptet på pränt, så jag slipper.

Om då svaret på Gustavs invändning är att nödkittet, till skillnad från t ex sovsäck, är något så litet att man rutinmässigt har med sig det i en ficka, så förstår jag inte var yxan/jättekniven m m kommer in. Det är ju inget man normalt bär på sig för en utflykt i naturen.
Inte heller den armerade underlagsplasten får plats i en ficka, och troligen ingen annan plastfilm som kan vara tillräckligt hållbar för att kunna hanteras (särskilt i kyla, snöfall och blåst), spännas fast och inte blåsa sönder. Så även det är rätt osannolikt att man bara råkar ha på sig i en plötslig nödsituation.
En nödfilt kan jag däremot tänka mig att man har med, och det vore klart intressant att undersöka hur man bäst tar vara på dess egenskaper i en nödsituation.

Själv ser jag ytterligare en självmotsägelse i de givna förutsättningarna. Vore jag på pass fysiskt oskadd att jag hade förmågan att bygga all denna anläggning, så skulle jag ju tillämpa en helt annan strategi: jag skulle inte försöka gå och lägga mig, utan helt enkelt fortsätta gå, närmaste vägen till "civilisationen", och på det viset både hålla uppe min kroppsvärme och öka mina överlevnadschanser (vi förutsätter att det inte finns mobiltäckning och att jag inte har någon nödsändare, men bara det är mindre sannolikt i våra tider).

Så pannlampa, karta och kompass (analog eller digital kvittar, men den analoga får ju inte batteritorsk i kylan ;)) är kanske en mer adekvat "nödutrustning" än yxa och byggplast.

PS om strålning
Att något som är genomskinligt släpper igenom den synliga delen av strålningsspektrat är ju definitionsmässigt :). Däremot släpper plasten dåligt igenom strålning med längre våglängder, dvs fr o m infrarött och ner - dvs inte mycket, om något, av den långvågiga värmestrålningen från elden.
Jag misstänker att tanken om plast inspirerats av den växthuseffekt, som man gärna tar vara på i fönster, växthus etc - den kortvågiga solstrålningen passerar in, men när den värmt upp luften och ytorna i utrymmet, så emitterar de tillbaka just långvågig värmestrålning - och den passerar alltså inte ut igen genom glaset/plasten.

Men skillnaden mellan växthus och den tilltänkta "överlevnadshyddan" är ju att att i det förra finns ingen (huvudsakligen) långvågigt strålande eld, utan bara den kortvågigt strålande solen, som man tar vara på energin från - medan det ju är tvärtom i "överlevnadshyddan".

Så ur den synvinkeln skulle man ta vara på dramatiskt mycket mer av strålningsvärmen om man kunde skippa plasten.
 
Senast ändrad:
Jag kan ju utveckla mina tankar om nödskydd i stark kyla. Förutsättningarna för att jag skall behöva använda ett sådant är att jag skidar eller åker skoter och det händer något så jag inte tar mig tillbaka på planerat sätt - skidorna går sönder, skotern havererar eller jag gör illa mig eller blir sjuk.
I de första fallen med trasigt materiel förutsätter jag att jag tar mig tilbaka på något sätt, plumsar i snön om skidorna gått sönder eller går med snöskorna om skotern gått sönder. Ytterst sällan jag är så långt ifrån nån infrastruktur så det skulle vara ett problem. MEN om jag gör mig illa eller blir sjuk så jag inte tar mig tillbaks pga det, då vill jag ha ett enkelt, praktiskt, snabbt uppsättbart skydd. Tar det flera timmar att bygga skyddet kommer jag inte kunna göra det med de skador eller den sjukdom jag har. Så ett sånt här 350 grams pocket super shelter kan jag snabbt sätta upp och efter det är det bara vedsamlandet som kan ställa till det :)

joanna skriver "Så ur den synvinkeln skulle man ta vara på dramatiskt mycket mer av strålningsvärmen om man kunde skippa plasten."
Plasten gör att skyddet fungerar som ett växthus. Det håller kvar den av strålningsvärmen uppvärmda luften.
 
Jag har ett sånt här i skoterlådan, köpte det medan de hade en Kickstarter. Tunt material så det är typ en engångsartikel när det riktigt krisar...
Underbart. Har inte hört talas om detta. Stor tack!

Älskar att de till och med skriver:
"The original Super Shelter was developed by wilderness living skills and survival instructor Mors Kochanski over 40 years ago and it is still the standard by which all other cold weather bushcraft shelters are measured."
 
Jag har ett sånt här i skoterlådan, köpte det medan de hade en Kickstarter. Tunt material så det är typ en engångsartikel när det riktigt krisar...
Den här tror jag vore mer sannolik att motivera folk att ha med sig!
joanna skriver "Så ur den synvinkeln skulle man ta vara på dramatiskt mycket mer av strålningsvärmen om man kunde skippa plasten."
Plasten gör att skyddet fungerar som ett växthus. Det håller kvar den av strålningsvärmen uppvärmda luften.
Visst håller plasten kvar den luft man redan värmt upp, bara för att den inte blåser bort. Men frågan jag svarade på var om hur det funkar med strålning genom plast - och den släpper alltså bara in den synliga delen av spektrat. Är det vindstilla och man har en hyfsat "skålformad" reflektor bakom sig så tar man vara på mer värme från elden om man kan ha framsidan öppen.

Sen anar jag ju kondensproblem om den skulle vara helt stängd, men det kan man hantera med lämpliga "ventiler" längst ner och längst upp.
 
Om jag åkte på en lång skotertur ute i ödemarken (bara en skoter) så skulle jag nog ta med sovsäck, liggunderlag, kök och lite mat. Just in case. Om man åker skoter är det ju inget problem. Eller turskidor så att man kan ta sig tillbaka.
 
Om jag åkte på en lång skotertur ute i ödemarken (bara en skoter) så skulle jag nog ta med sovsäck, liggunderlag, kök och lite mat. Just in case. Om man åker skoter är det ju inget problem. Eller turskidor så att man kan ta sig tillbaka.
Jo det är ett problem att ha med sig för mycket bra-att-ha utrustning, även på en skoter. Och jag har snöskor på skotern, inte skidor. Men som jag skrev, de hjälper inte om jag är skadad eller sjuk så jag inte kan utnyttja dem.
 

Vandrat på ett platåberg? Upptäck Billingens unika landskap!

Njutvandra året om i fantastisk natur med böljande sluttningar och dramatiska klippavsatser – bara ett stenkast från Skövdes centrum.

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg