Hur tunn is som bär är ungefär som "hur långt är ett snöre". Is varierar i kvalitet och med många turer och erfarenhet lär du dig av kamrater och dig själv att känna hur hårt/löst du ska slå med piken för att avgöra om isen börjar närma sig för tunn. Starkast i är kärnis av sötvatten, den "helt genomskinliga som är som en glasskiva" och då brukar man säga 4-5 cm för en vuxen med rygsäck och någon cm till för lite marginal.
Saltis är segare och bågnar mer än sötis som istället spricker mer direkt. Is uppblandad med snö eller luft blir porösare och får sämre bärighet. Sen kan is avsaltas och snö på isen kan stöpa ner och förena sig med isen.
Hur lär man sig? Vissa grunder finns i böcker men som det mesta praktiska, så är det ut och lära sig, helst av de som åkt mer och längre. Många klubbar håller utbildningar, ibland dedikerat och ibland som ett kort inslag på vanliga turer. På klubbtur är dina kamrater både sällskap för lärande och för ökad säkerhet.
/Patrik, nu blev det tyvärr plusgrader i Blekinge igen