Stort knivintresse - välj din favoritkniv

En stämningsbild från förra årets älgjakt.

Fällkniven Frej NL4 egentligen lite för stor men Idun har för kort blad, men vilken underbar skapelse.
Dock ska jag beställa en ny slida från min lokala körsnär som också gör fina läderarbeten, originalet är i mitt tycke riktigt dåligt.
 

Bilagor

  • IMG_20140626_101009.jpg
    IMG_20140626_101009.jpg
    145.6 KB · Visningar: 725
Frey är bra, som alla i Nl-serien!
Slidan däremot...
Nä, en bättre slida är den värd!


Mikael
 

Bilagor

  • 549.jpg
    549.jpg
    24.4 KB · Visningar: 790
Här en hemsydd slida till NL5 Idun.
Den funkar mkt bra, men en slida i samma stil som den till HK9, skulle också vara utmärkt!

Mikael
 

Bilagor

  • IMGP5708.JPG
    IMGP5708.JPG
    123.5 KB · Visningar: 752
  • IMGP5709.JPG
    IMGP5709.JPG
    118.6 KB · Visningar: 745
  • IMGP5710.JPG
    IMGP5710.JPG
    126.2 KB · Visningar: 729
Hm. En irritation infinner sig. Låt mig förklara.

Man har valt att använda det rostfria, slitstarka 14C28N på varianten med den skandinaviska slipningen. Skandinavisk slipning är som bekant överlägsen i samband med täljning/bushcraft och diverse arbeten i trä. Den är däremot inte lika lämplig till jaktknivar, campingknivar (lättare matlagning) och allroundknivar.

Bladet/eggen hos en täljkniv-/bushcraftkniv bör tåla en hel del påfrestningar i form av vridningar, bändningar och lateral press. Dessa är egenskaper som man tillskriver kolstål! Ett rostfritt (må hända ett fint sådant) kan inte mäta sig med ett ordinärt kolstål i fråga om slagseghet.

Att därför utrusta en typisk bushcraftkniv/täljkniv med blad i ett rostfritt, slitstarkt rostfritt stål är inte bara slöseri med resurserna utan indikerar att man inte fullt ut förstått sambandet mellan användning och stålval.

Till råga på allt så finns den flatslipade modellen (som skulle äga störst nytta av ett blad i rostfritt) inte att köpa med 14C28!?! Man har med andra ord missat lerduvan med båda piporna.

Snälla David (Casströms), har du lust/förmåga/vilja/intresse att rätta till den här detaljen? ;)

~Paul~
 
Köpte mig en EKA Swede 10 i färgen svart som jag är mkt nöjd med. Ett fint och smidigt fodral följde även med.

/Anders
 
Har under hela mitt liv använt billigt rat köpt på olika ställen som jula osv. Är rätt less på att alltid bli besviken och tycks att den duger för mig.
Så nu tänkte jag investera i en kniv som jag vill ta hand om (kan inget om knivar och har aldrig slipat en kniv någonsin. Slit och släng har varit min melodi) och inte blir less på i första taget.

Ska använda kniven till allt möjligt. Allt från att skära mat på fjället, rensa fisk, till att göra grillpinnar till grabben. Det ska gärna gå hugga lite. Kort sagt en kniv som fungerar till det mesta och ger mycket kniv för pengarna. Något lite mer exklusivt än mora som jag vill sköta om. Läste lite om att m95 var en bra kniv. Vad tror ni experter omen sådan till en novis? Bör man investera i en bryne? ( är det sådan man ska slipa med)
 
Har under hela mitt liv använt billigt rat köpt på olika ställen som jula osv. Är rätt less på att alltid bli besviken och tycks att den duger för mig.
Så nu tänkte jag investera i en kniv som jag vill ta hand om (kan inget om knivar och har aldrig slipat en kniv någonsin. Slit och släng har varit min melodi) och inte blir less på i första taget.

Ska använda kniven till allt möjligt. Allt från att skära mat på fjället, rensa fisk, till att göra grillpinnar till grabben. Det ska gärna gå hugga lite. Kort sagt en kniv som fungerar till det mesta och ger mycket kniv för pengarna. Något lite mer exklusivt än mora som jag vill sköta om. Läste lite om att m95 var en bra kniv. Vad tror ni experter omen sådan till en novis? Bör man investera i en bryne? ( är det sådan man ska slipa med)

Om jag skulle köpa en så'n kniv till mig själv idag, skulle det nog bli en Casström Skarpsint.
En lite finare kniv i rostfritt pulverstål.
Modern design, men med traditionell Masurbjörk i nordisk stil.
Inget att hugga med och därför skulle jag ta med en liten yxa och en Bacho Laplander såg.

Ett bryne är självklart och jag har bara goda erfarenheter av Fällkniven's DC-brynen.


Mikael
 

Bilagor

  • 7341128-origpic-dd4879.jpg
    7341128-origpic-dd4879.jpg
    32.9 KB · Visningar: 843
Har under hela mitt liv använt billigt rat köpt på olika ställen som jula osv. Är rätt less på att alltid bli besviken och tycks att den duger för mig.
Så nu tänkte jag investera i en kniv som jag vill ta hand om (kan inget om knivar och har aldrig slipat en kniv någonsin. Slit och släng har varit min melodi) och inte blir less på i första taget.

Ska använda kniven till allt möjligt. Allt från att skära mat på fjället, rensa fisk, till att göra grillpinnar till grabben. Det ska gärna gå hugga lite. Kort sagt en kniv som fungerar till det mesta och ger mycket kniv för pengarna. Något lite mer exklusivt än mora som jag vill sköta om. Läste lite om att m95 var en bra kniv. Vad tror ni experter omen sådan till en novis? Bör man investera i en bryne? ( är det sådan man ska slipa med)
Till att börja med så bör du veta att det inte finns en enda kniv i hela världen som klarar "alla" uppgifter på ett tillfredsställande sätt. Det hela handlar alltid om kompromisser. Så också i ditt fall. En kniv som är bra på att hugga med är värdelös till att rensa fisk med eller tälja en pinne.

Hur som helst så är Mikaels förslag bra, liksom M95-an. Ett bryne bör du absolut ha och lära dig att använda. Det finns spaltmetrar att skriva enbart om brynen men vill du ha snabba resultat så bör du satsa på ett system som hjälper dig med vinklarna, t ex Spyderco TriAngle Sharpmaker 204. Enligt min åsikt är detta det mest mångsidiga och prisvärda system som finns där ute.

~Paul~
 
Det du behöver en kniv till mest är det där enkla som skära smörgås, korv, grillpinne, kapa snöre. Till det duger vilken Mora som helst, nej inte de där opraktiska tjockbladiga sakerna, de är sämre slöjdknivar.
Det är oxså bäst om du lär dig bryna och slipa en 70 kr kniv först. För nästa du vill ha kommer kanske att kosta 2-3 000. Ett grovt diamantbryne är suveränt till att forma upp en slö kniv med. Ett bryne på ställ är ett bords/bänk verktyg för hemmet.
go tur
 

Cannonball

Gäst
Hm. En irritation infinner sig. Låt mig förklara.

Man har valt att använda det rostfria, slitstarka 14C28N på varianten med den skandinaviska slipningen. Skandinavisk slipning är som bekant överlägsen i samband med täljning/bushcraft och diverse arbeten i trä. Den är däremot inte lika lämplig till jaktknivar, campingknivar (lättare matlagning) och allroundknivar.

Bladet/eggen hos en täljkniv-/bushcraftkniv bör tåla en hel del påfrestningar i form av vridningar, bändningar och lateral press. Dessa är egenskaper som man tillskriver kolstål! Ett rostfritt (må hända ett fint sådant) kan inte mäta sig med ett ordinärt kolstål i fråga om slagseghet.

Att därför utrusta en typisk bushcraftkniv/täljkniv med blad i ett rostfritt, slitstarkt rostfritt stål är inte bara slöseri med resurserna utan indikerar att man inte fullt ut förstått sambandet mellan användning och stålval.

Till råga på allt så finns den flatslipade modellen (som skulle äga störst nytta av ett blad i rostfritt) inte att köpa med 14C28!?! Man har med andra ord missat lerduvan med båda piporna.

Snälla David (Casströms), har du lust/förmåga/vilja/intresse att rätta till den här detaljen? ;)

~Paul~

Med andra ord så är alla moraknivar i rostfritt och alla sissipuukko i kolstål värdelösa! ;)
 

Liknande trådar


Vandrat på ett platåberg? Upptäck Billingens unika landskap!

Njutvandra året om i fantastisk natur med böljande sluttningar och dramatiska klippavsatser – bara ett stenkast från Skövdes centrum.

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg