Jag kan inte så mkt om machetes och än så länge har jag bara en.
Det blev en Fiddleback Forge i samma storlek som Svord, men 3mm tjock och runt halvkilot i vikt.
Jag behöver träna massor innan jag behärskar denna och jag föredrar än så länge BR Golok eller NL1 och NL2.
Är det ute i skogen blir det NL2, pga det kompakta formatet och att jag aldrig har behövt större än så.
Däremot kliar det i fingrarna att ta ut NL1, men det lär nog få vänta.
Min Tor är mest för skojs skull och hör mer hemma i samlingen, än ute i skogen.
I alla fall för mig.
Mikael
Tur att man inte har dragning även åt storkniv och machetehållet
. Hade blivit oöverskådligt för att inte säga dyrt. Men intressant att läsa dock!
Själv har jag intresserat mig något mer för knivar av det här slaget ett tag...
/ J
Fina stora och små knivar!
Jag kan egentligen inte heller överdrivet mycket om machetes, om jag ska rannsaka mig själv har jag inte heller någon speciell dragning åt storkniv- eller machetehållet, jag gillar helt enkelt bara de flesta typer av vassa verktyg, he he...
Med tanke på hur förhållandevis lite användning mina stora knivar och machetes ser, så är det en förvånande stor hög jag har lyckats samla på mig...
Som jag har sagt tidigare i tråden så använder jag mest en liten kniv, yxa och såg när jag är ute, och i skogslandskap som i Sverige är det ju en oslagbar kombination.
Sedan att jag alltid bär med mig en massa "extrakilon" ut är en annan femma, och för min del handlar det mer om nöje än funktion. Jag tyckar helt enkelt att en stor del av friluftsupplevelsen är att få öva mig på att bruka olika vassa verktyg.
Mors Kochanski ("the father of bushcraft") förespråkar ju just en liten kniv i kombination med yxa som den bästa kombination för skog.
Kniven ska uppfylla "det gyllene snittet" för knivar dvs spetsen ska ligga i linje med handtagets pommel, och blad och handtag ska ha en längd ungefär som bredden på handflatan. För de allra flesta innebär det en bladlängd runt 10cm och en totallängd runt 20cm.
Man kan alltså konstatera att FK F1 men också de allra flesta mindre Mora-knivar uppfyller dessa kriterier.
I Mors Bushcraft-bibel beskriver han den yxa som ger mest funktion i förhållande till vikt, och också den storlek som är vanligast bland personer som har vildmarken som sitt yrke, t.ex. pälsjägare i Alaska, som den mellanstora yxan dvs en yxa med ca 50cm längd och runt 1kg i vikt. Ett bra exempel på en mellanstor yxa är GB Lilla Skogsyxa som också råkar vara överlevnadsexperten Ray Mears favorityxa.
Valet av denna storlek på yxa handlar inte bara om funktion utan även om säkerhet. Trots att yxan är mer kraftfull, är risken för skador mindre än med en liten yxa. Skador är inte bara vanligare med mindre yxor utan skadorna blir också allvarligare, då ansikts- knä- och lårskador är vanligast med en mindre yxa. En mellanstor yxa träffar oftast i marken och vid skador är fot- och ankelskador vanligast.
Visst klarar man sig oftast med endast kniv men det finns situationer då verkligen en yxa är helt ovärderlig.
För några år sedan gjorde jag en ganska jobbig vintertur. Vi drabbades av sämsta möjliga väder, en temperatur runt nollan, kraftig vind och regn och blötsnö om vartannat.
Det är tveksamt om vi alls hade lyckats få upp en eld utan yxa. Det var faktiskt ingen självklarhet, ens med både yxa och såg, att vi skulle lyckas, än mindre hålla liv i elden under natten!
Min vana trogen hade jag med mig (alldeles för) många knivar och verktyg men faktiskt var det bara Mora Classic Original, sågen och yxan jag använde. SissiPuukkon lämnade faktiskt aldrig bältet.
Yxan och sågen gick verkligen varma, uppriktigt sagt hade jag gärna haft en större yxa än den SAW Äventyrsyxa jag hade med mig. Bara att hålla liv i elden under så usla förhållanden var en heltidssysslesättning för en person!
Summa summarum av dessa funderingar är att jag har blivit rejält sugen på att köpa en ny mellanstor yxa...
/Lux