Stort knivintresse - välj din favoritkniv

Jag har nog aldrig sett den där Leathermannen på riktigt , så jag kan inte rekommendera något jag aldrig klämt på.
Nu har jag testat att smi om ett kullager till knivblad, som jag hade läst att någon hade gjort.
Det här är ett snabb (slarv ) test o det tog inte många minuter att gjöra , så finishen är nästan obefintlig.
Men det verkar skapligt, jag kylde i veg-olja, och det verkar inte ha blivit sprött heller. Provade o släppa i betonggolvet och sätta fast i skruvstycket och slog på det. Vad det blir för stål kvar det vetefan, men det är slipbart och man ser på gnistorna att det är hårt stål kvar i allafall.
Ja, det var bara ett kul test..

Stefan
 

Bilagor

  • Kniv.jpg
    Kniv.jpg
    50.7 KB · Visningar: 880
  • Knivämne.jpg
    Knivämne.jpg
    40.2 KB · Visningar: 891
Jodå, den är inte ny och har sina märken redan så den ligger i fickan. Dock blir det nog inte så mycket bryta och bända, spetsen är ganska fin.
Dock brukar jag inte bryta och bända med nån knive, kanske Mora.

//Per
OK. Hoppas att du kommer bli nöjd med kniven. Personligen skulle jag störa mig en aning över disköppningen som ju är i vägen i samband med skär där bladet passerar igenom hela materialet. Är heller inte så förtjust i skålslipning och tjocka blad ;).

Men till var och en vad de gillar och förtjänar :).

Precis som du skriver så bör man inte bända med någon kniv. Därtill finns andra verktyg.

~Paul~
 
Jag har nog aldrig sett den där Leathermannen på riktigt , så jag kan inte rekommendera något jag aldrig klämt på.
Nu har jag testat att smi om ett kullager till knivblad, som jag hade läst att någon hade gjort.
Det här är ett snabb (slarv ) test o det tog inte många minuter att gjöra , så finishen är nästan obefintlig.
Men det verkar skapligt, jag kylde i veg-olja, och det verkar inte ha blivit sprött heller. Provade o släppa i betonggolvet och sätta fast i skruvstycket och slog på det. Vad det blir för stål kvar det vetefan, men det är slipbart och man ser på gnistorna att det är hårt stål kvar i allafall.
Ja, det var bara ett kul test..

Stefan
Trevligt! Kul arbete! Det blev lyckat, tycker jag. Vad är det för stål?

~Paul~
 
OK. Hoppas att du kommer bli nöjd med kniven. Personligen skulle jag störa mig en aning över disköppningen som ju är i vägen i samband med skär där bladet passerar igenom hela materialet. Är heller inte så förtjust i skålslipning och tjocka blad ;).

Men till var och en vad de gillar och förtjänar :).

Precis som du skriver så bör man inte bända med någon kniv. Därtill finns andra verktyg.

~Paul~
Tjockt och tjockt, 3 mm mäter jag till, inte så farligt tjockt ändå.
Vad är det du har emot skålslipning egentligen, kan du förklara. Om man vill ha ett lite tjockare blad borde det väl vara en fördel med skålslipning för att tunna ut bladet strax innan den skärande eggen.

Jag kan hålla med om disken, den kan vara lite ivägen ibland men jag är van sedan tidigare knivar med samma typ.
Spyderco har den mest praktiska lösningen här tycker jag, gör ett hål, aldrig ivägen, inget som kan lossna eller gå sönder eftersom det inte finns.
Det som jag inte gillar på Spyderco är tendensen till att göra väldigt höga blad för att få plats just med hålet.
Frugan har en Tenacious som hon är supernöjd med, billig, bra kvalitet trots Kina men jag tycker den är ful som stryk.
Life is too short to carry an ugly knife!!

//Per
 
Tjockt och tjockt, 3 mm mäter jag till, inte så farligt tjockt ändå.
Vad är det du har emot skålslipning egentligen, kan du förklara. Om man vill ha ett lite tjockare blad borde det väl vara en fördel med skålslipning för att tunna ut bladet strax innan den skärande eggen.

Jag kan hålla med om disken, den kan vara lite ivägen ibland men jag är van sedan tidigare knivar med samma typ.
Spyderco har den mest praktiska lösningen här tycker jag, gör ett hål, aldrig ivägen, inget som kan lossna eller gå sönder eftersom det inte finns.
Det som jag inte gillar på Spyderco är tendensen till att göra väldigt höga blad för att få plats just med hålet.
Frugan har en Tenacious som hon är supernöjd med, billig, bra kvalitet trots Kina men jag tycker den är ful som stryk.
Life is too short to carry an ugly knife!!

//Per
Vill inte på något sätt dissa din kniv. Är du nöjd med den så bör du strunta i vad jag eller andra säger :).

Men. För min del så har den en del svagheter, bl a dem som jag redan nämnt.

Min aversion mot skålslipade blad kan kort sammanfattas med att skålslipning medför en onödig friktion mellan slipfasen och bladkroppen i övrigt. Denna klack har ingen betydelse så länge man skär i material som inte överstiger slipfasens bredd/höjd men spelar en stor roll i samband med sådant som är bredare.

Tänk dig en kockkniv som du skall finskiva julskinka med. En skålslipad kockkniv skulle i stort sett massakrera skinkan, som pga sin skörhet skulle gå sönder i flera mindre bitar. Detta sker pga den vinkel som uppstår mellan bladkropp och egg och som tvingar ut skinkskivorna i en tvär vinkel ut från bladet. Effekten blir större ju tjockare bladet är och ju tunnare den skålslipade slipfasen är.

Inte heller i samband med täljning är skålslipning något att eftersträva. Det går helt enkelt inte att lägga ned bladet i tillräckligt snäva vinklar mot ämnet. Bladkroppen i samspel med den tunna slipfasen är nämligen i vägen också här.

Spydercos bladhål är OK i många fall men inte i alla. Tänk dig mjuka och elastiska material, typ bröd, kött, pålägg i olika former, fisk osv. Dessa material har en tendens att fastna i överkanten på hålet och så småningom klogga igen det samma. Det breda bladet på de flesta Spydercomodeller har att göra med själva hålet som kräver ett visst utrymme för att funka väl. Det finns förstås modeller där man har gjort en kompromiss och gjort den främre bladdelen smalare för att sedan höja den vid hålet. Ett sådant exempel är min Spyderco C90CFP Stretch:

http://images.knifecenter.com/knifecenter/spyderco-knives/images/90cfpe.jpg

Det finns tyvärr inga bladöppningar som är helt perfekta. Varje typ har sina fördelar men också sina nackdelar. Som vanligt så handlar det om kompromisser och planering (vad sysslar jag personligen mest med i knivväg).

~Paul~
 
Jag har nog aldrig sett den där Leathermannen på riktigt , så jag kan inte rekommendera något jag aldrig klämt på.
Nu har jag testat att smi om ett kullager till knivblad, som jag hade läst att någon hade gjort.
Det här är ett snabb (slarv ) test o det tog inte många minuter att gjöra , så finishen är nästan obefintlig.
Men det verkar skapligt, jag kylde i veg-olja, och det verkar inte ha blivit sprött heller. Provade o släppa i betonggolvet och sätta fast i skruvstycket och slog på det. Vad det blir för stål kvar det vetefan, men det är slipbart och man ser på gnistorna att det är hårt stål kvar i allafall.
Ja, det var bara ett kul test..

Stefan

Kul, vad fint! Önskar jag hade lite mer resurser att omsätta sådana här projekt. Har dock byggt en rätt sjysst slip nyligen. Inspirerad av spyderco sharpmaker fast med 8" diamantstenar och steglös vinkel. Ska försöka få upp en bild senare.

/M
 
Jaha. Det är är slipriggen då.
Inte särskilt hightech, men funktionell. Lite mdf, ett slaktat trebenstöd till en whiteboard, ett gångjärn, magnetisk digital vinkelmätare och diamantsten. Justeringsmekanismen är ju inte vrålexakt, men jag kan ställa in till åtminstånde 1/2-1/10 grad (mätaren klarar 1/20 grad egentligen), men felfaktorn i min handsrörelse gör dessa skillnader irrelevanta. Samma koncept som sharpmakern men man kan avverka lite mer och det är lättare att slipa stora knivar.

/M
 

Bilagor

  • slip.jpg
    slip.jpg
    21.2 KB · Visningar: 1,077
Ännu så länge funkar den bra! Har kört någon kockkniv och även PM2 i sitt knashårda CPMS30V fick sig en omgång med gott resultat. Jag är dock rätt förtjust i slipning på frihand, och gör det med rätt bra resultat (dessutom snabbare än på riggen). Men det här var kul att bygga och underlättar ju helt klart om man vill hålla en viss vinkel eller nörda loss lite :)
 
Det är också lätt att strigla i samma vinkel som man slipat. Jag bara ställer min trä/läderstrigel utan på stenen och kör nedifrån och upp :)
 

Liknande trådar


Njutvandringar att längta till

Platåberget Billingens unika natur och fina vandringsleder lockar vandringsentusiaster året om.

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg