re
Trevlig fällis. Ska bli intressant att se vad det är..
Trevlig fällis. Ska bli intressant att se vad det är..
1. Sant, men inte i en fällkniv. Det är just den detaljen som är intressant.1. Men rostfritt utanpå kolstål, har dom väl gjort förut, om jag inte minns fel.
2. Förstår visserligen inte vitsen med det, visserligen skyddar det ju stora delar av bladet, men eggen är ju kolstål. Och stålen nu för tiden är så bra, så jag undrar om laminering, förbättrar nåt till flexibiliteten.
1. Sant, men inte i en fällkniv. Det är just den detaljen som är intressant.
2. Man är säkert ute efter rosttröghet i kappan och en förbättrad grad av elasticitet. Om besparingen på materialsidan är i paritet med en svårare grad i tillverkningsledet är svårt att säga.
Om jag inte minns fel så är kärnstålet 2140/Arne. Laminat tillför absolut i styrka och elasticitet, dvs ett större motstånd mot plastisk deformation. I det aktuella fallet så är jag dock osäker om skillnaden över huvud taget kan mätas, jämfört med ett homogent blad i rent 2140 eftersom man jämför ett laminat i rostfritt och kolstål med ett helt blad i kolstål. Jag tror att det skulle krävas en del mätningar för att komma fram till ett rättvist svar.
~Paul~
1. Fast i det aktuella fallet så handlar det med största säkerhet om 420J2, det vill säga - ett billigt alternativ.1. Rostfritt brukar inte vara så billigt, och det finns billigare stål än 2140.
2. Varför man laminerade från början, var för att spara på det dyra stålet. Ja absolut skulle det gå åt endel mätningar.
Också en som ska färdogställas vartefter. masurbjörk som i fällisen. 14 cm blad längd
Med tanke på det stora knivintresset på det här forumet så vill jag samla ihop lite intryck.
Om ni har lust så skulle jag vilja ha svar på:
1. Vilken kniv använder du till vardags?
2. Vilken kniv använder du där ute?
3. Vilken kniv använder du utomlands?
4. Vilken kniv använder du mest i ditt kök?
5. Vilken kniv är din drömkniv och varför?
~Paul~
Ja, det är ju sant förstås. Framför allt med tanke på den förhållandevis höga andelen Mo och V karbider. Jag antar att filosofin bakom är att man inte skall behöva skärpa kniven ute i fält eftersom stålet är så pass slitstarkt .Tackar Paul o Rompa.
Jäkligt fin kniv Paul men ifrågasätter lite varför så hård hrc på en allround kniv ? Är nog inte den lättaste att få till skärpan på i skogen om dt skulle behövas.
Trådstartare | Titel | Forum | Svar | Datum |
---|---|---|---|---|
Stort knivintresse | Utrustning allmänt | 4 | ||
Råd om att sälja stort militärtält | Utrustning allmänt | 8 | ||
Bra led-lampa för stort familjecampingtält? | Utrustning allmänt | 28 | ||
Pannlampan med stort P? | Utrustning allmänt | 34 |