Låt oss koncentrera oss på knivar igen
.
Ropade häromdagen in en lustig
NilsJohan allkniv/skalkniv på Trattis. Misstänkte nämligen att den trots det något slitna yttre kunde vara en praktisk kompanjon i samband med rensning/urtagning och fileande av mindre fisk som makrill, sill och abborre.
Kniven äger ett 115 mm långt och 1,5 mm tjockt blad i Sandvik 12C27, samt ett skelettoniserat grepp i ABS-plast. Den är mycket lätt med sina 34 g.
Tyvärr anlände den utan slida, varför jag genast letade fram ett skydd för själva bladet. Det är i perforerad plast och får duga så länge.
Kniven ankom otroligt slö. Har nog aldrig köpt en slöare kniv i hela mitt liv. Den var faktiskt vassare på bladryggen än själva eggen. Skulle tippa att eggen var ca en halv mm tjock på apexen.
Jag började naturligtvis att skapa en grundslipfas på 20 grader sammanlagt. Därefter skapade jag på min Sharpmaker en skäregg/mikroegg på 30 grader. Kniven skär nu mycket effektivt. Skall bli spännande att ta ut den och testa på campingen eller som jag nämnde tidigare i samband med sportfiske
.