Fast spelar egentligen vitamininnehållet så stor roll under den relativt korta tid de flesta är ute på fjäll eller skogsvandring ?
Frågan som ställdes i första posten var hur det skulle vara att leva en längre tid på det, som t ex 1 år som Göran Kropps expedition. Som sedan visades inte vara ett helt år på frystorkat.
Kalorier är viktigast, sedan hygglig fördelning fett, kolhydrater, protein, sedan vitaminer och mineraler. Vitaminbrist tar ett bra tag innan det börjar göra skada, och den mesta maten är inte sååå dålig att stora delar av det som behövs helt saknas. Det bör ta månader (eller mer) för att t ex vatten och bröd ska märkas på hälsan (visserligen lite beroende på typ och variation av bröd).Huvudsaken är väl att man får i sig kolhydrater och en slatt proteiner.
Militära gjorde tester på två grupper till fjälls för rätt länge sedan, ena gruppen åt "näringsriktigt" och ena gruppen vad man kan kalla "icke näringsriktigt" med samma kaloriinnehåll.
Prestation mättes löpande. Underhudsfett, styrka och kondition mättes före och efter.
Ingen större skillnad.
Sedan kan det göra rätt mycket för humör och upplevelse om maten är ätlig, mättar en längre stund, inte gör en dålig i magen, etc.