Mat i två veckor .. gott och tungt ..

Förrättssnacks

Några erfarenheter från påskturen för ett par veckor sedan var:

Snacks medan man lagar mat är en höjdare; chips, kexs, salami, e.d.

Energybars som mellanmål.

Omelett på egentorkade ägg, torrmjölk, salami, torkad tomat och parprika; kanongott!

Dessutom har vi alltid med ett gäng olika buljongtärningar för att förhöja smaken på ris och annat; finns ju allahanda örtvarianter t.ex.

/Rickard
 
Vi följde tipsen i Anita Forsells bok Friluftsmat.

Dvs rör ihop gulan och vitan, slå ut tunnt i någon form (kan vika till av folie eller bakplåtspapper) och torka i ugn med temp < 50 grader. Smula sönder till fint pulver.

Det tog lite tid, så det är viktigt att det är ett riktigt tunnt lager.

Jag tror vi gjorde så att vi vägde före och efter för att veta hur mycket vatten vi sedan skulle tillsätta. Notera också hur många ägg du har torkat.

Inga luktproblem alls.

/Rickard
 
Axel Hamberg vidste redan 1922 !!

Citat från Axel Hambergs "Sarekfjällen - Vägledning för färder i högfjällen mellan Lule älv källarmar" :

"...anföres här... ...en lista på proviant för en fullvuxen man under 7 dagars fjällresa :
1.5 kg hårt bröd eller skeppsskorpor
0.3 kg sockorskorpor o. pepparkakor
0.8 kg vetemjöl til pannkaka
0.4 kg mannagryn til gröt
0.4 kg ångpreparerade havregryn til gröt
0.5 kg gröna ärter
1.0 kg skinka
1.0 kg cornedbeef eller konsrv. oxtunga
0.5 kg ost
0.7 kg smör (eller margarin)
0.3 kg bränt och malet kaffe
0.1 kg the
0.4 kg bitsocker
0.1 kg strösocker
0.4 kg matmandel utan skal
0.2 kg russin
0.2 kg torkade aprikoser
0.1 kg syrliga karameller
0.05 kg salt till gröt och ärter samt ev. t. renkött o. fisk
0.4 kg chokolad o. cacao
1 burk söt kondenserad mjölk
1 burk gåslever
1 burk sardiner

Vikten av denna proviant är ungefär 10 kg...
...Spirituosa bör alldeles undvikas under pågående trapatser, men vid hemkomsten till lägret efter en ansträngande dag är en liten konjak en härlig, fast ingalunda nödvändig sak."

mvh
Arne
 
Sitter och blir lite orolig just nu,, skall ju som bekant vara ute i två veckor (10 kg x 2 = 20 kg). Om jag bantar ner maten till 15 kg/ person så kommer jag med min övriga utrustning hamna på 35 kg = omöjligt. Kommer mankunna komma under 15 kg mat och ändå äta gott? Vad brukar folks vikt i mat ligga på under liknande turer ?

// johan
 
Måste du vara ute i två veckor helt utan att proviantera? Det är klart att det blir tungt isåfall.

Finns det ingen möjlighet att göra något inköp efter "vägen"?
/Danne W
 
Knorrs pastarätter är inte så dumma, favoriten är den med pasta carbonara. bara att tillsätta vatten och en klick fett om man måste. ca 15 kr per paket.

Min standardföda till bergs & fjälls är dock numera för att spara massa disk och gas:

frukost: 2 muslibars

lunch: snabbnudlar med crisp bacon & en matsked mjukost (tub) (Koka upp->låt stå->klart!)

middag: snabbnudlar med crisp bacon & en matsked mjukost (tub) (Koka upp->låt stå->klart!)

kvällsfika: 2 muslibars

Koppletteras med en fickplunta whiskey & en chokladbit för hela turen. Möjligen några multivitaminer också.

Med hög aktivitet kanske man går ner nåt hekto, men vad gör det egentligen?

Jag tycker det går fint åtminstone 4-5 dagar i streck, men 2 veckor skulle nog bli tradigt... /Jarl.
 
da_flower; sa:
Sitter och blir lite orolig just nu,, skall ju som bekant vara ute i två veckor (10 kg x 2 = 20 kg). Om jag bantar ner maten till 15 kg/ person så kommer jag med min övriga utrustning hamna på 35 kg = omöjligt. Kommer mankunna komma under 15 kg mat och ändå äta gott? Vad brukar folks vikt i mat ligga på under liknande turer ?

Den där 10 kg-listan var ju från 1922 och innehöll ju över 2 kg konserver.

Det går att snåla lite på maten om man ser till att äta upp sig innan (Kropp käkade väl ett halvt kilo smör om dagen när han laddade för nån strapats). Fast frågan är om det är lättare att bära fettet på kroppen än i packningen? (Fast det håller kanske bättre om det sitter på kroppen:)
 
Kassler...

... har vi torkat och det har blivit bra.
Strimla den tunnt bara. Det är mycket smak i kassler så man behöver inte så mycket salt. Gott i en gryta med torkad purjolök och lite svamp.

Smaklig måltid!
 
Snabbris

Tidigare har jag använt Unkel Bens snabbris men blivit hungrig snabbt efter att jag ätit klart...
Nyligen testade jag att använda Unkel Bens fullkorsris med förkortad koktid, fungerade perfekt. Långsamare kolhydrater och godare!
MVH Viktor
 
Liknande trådar
Trådstartare Titel Forum Svar Datum
Jazzy Torka mat i Airfryer. Friluftsmat 21
MadMonthicebeer Intresse för "premium" frystorkad mat Friluftsmat 13
vandrafjäll När det krävs över 4000kcal/dag. Är det möjligt? Friluftsmat 70
Snödrivan Näring i mat efter torkning osv Friluftsmat 22
fonkymon Konserver/mat till stugvandring Friluftsmat 12
Storsorgen Plenny Pot XL Friluftsmat 0
Livetiskuggan Frysa mat Friluftsmat 7
Bra Mat För Magen Friluftsmat 17
Fjorr Packa om frystorkad mat till mindre plastpåsar? Friluftsmat 28
HjälpAttVäljaStormkök [Hjälp] Tips på stormkök för 1-2 personer? Friluftsmat 36
Silver Fang Vad för mat till stormkök Friluftsmat 10
nature_epicurean Laktosfri mat på vandring Friluftsmat 7
Kimkim Väska för mat/kök? Friluftsmat 9
avslutmedlemskap0904 Mat i mattermos Friluftsmat 18
såg Mat under eldningsförbud. Friluftsmat 41
Fetknoppen Vegetarisk mat vid eldningsförbud Friluftsmat 15
Nosse "Mini förpackningar" med mat, vart köpa? Friluftsmat 11
Leya Köpa torkad mat i lösvikt Friluftsmat 8
bmw801 Mat utan gas/spritkök? Friluftsmat 33
Lorssan Tips för att slippa laga mat Friluftsmat 25
camoscio Mat ur påse Friluftsmat 14
silly Frystorkad mat. Friluftsmat 19
lottizen Mat för barn i skogen Friluftsmat 6
joanna Påfyllningsbara klämtuber för mat? Friluftsmat 21
avslutatmedlemskap160620 Fryst mat Friluftsmat 4
Karolina P Äldre frystorkad mat bytes mot ? Friluftsmat 0
avslutatmedlemskap160620 Priser på mat i STF stugor Friluftsmat 3
patrikiden Vakuumpackad mat, vilken hållbarhet? Friluftsmat 9
Naturfantast Bra mat när man ska vandra i Australien? Friluftsmat 8
Caminista Proteinrik torkad mat? Friluftsmat 32
avsl_22-07-26 Färdigtorkad mat - var? Friluftsmat 5
jokkjim Tips på hållbar förvaring av mat på turen. Friluftsmat 0
såg Mat på vintern Friluftsmat 9
Madison Mat till endagsvandring Friluftsmat 8
karinsun Frystorkad mat, vilken att föredra? Åsikter om Travellunch Friluftsmat 2
pelka Gammal frystorkad mat! Friluftsmat 3
Arnout Återfukta torkad mat. Tips? Friluftsmat 8
Stenistöveln Förpackningar till egentorkad mat Friluftsmat 48
Tagetes Tips på websida med ute-mat! Friluftsmat 0
Lasse Be Torkad mat och vikt Friluftsmat 3
everest4ever torka mat Friluftsmat 12
jotho Frystorkad mat för ca 700 kr/kilot!? Friluftsmat 25
mo9jan Mat som funkar i kyla Friluftsmat 30
joanna Vandrarnas crossover cuisine - gott & praktiskt från hela världen (fyll gärna på!) Friluftsmat 58
Polarnatt Uppblötning av torkad mat Friluftsmat 12
seobserver Ta bort syret kring egenpackad mat Friluftsmat 1
alaskaaa Måste man ha kök/varm mat? Friluftsmat 91
Kroppefjäll Torkad mat från 1985 Friluftsmat 40
samohtII Ätbara växter? Friluftsmat 5
LinaHa Vegetarisk frystorkad mat Friluftsmat 16

Liknande trådar


Vandrat på ett platåberg? Upptäck Billingens unika landskap!

Njutvandra året om i fantastisk natur med böljande sluttningar och dramatiska klippavsatser – bara ett stenkast från Skövdes centrum.

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg