Mat i två veckor .. gott och tungt ..

da_flower; sa:
Typ smälter inte smör och ost härsknar i ryggan ????
Kan man ha sådan typ av färsk-produkter ?

Riktigt smör smälter inte så lätt (vilket smörgåsmargarin däremot gör).

Att ysta ost är ju en gammal konserveringsmetod (för att kunna spara mjölken lite längre) så ost är hyffsat hållbart.

Dock ska man ju se till att osten och smöret inte ligger varmt i onödan, i Utekokboken så rekommenderas att tillverka en liten ostkupa av frigolit (jag tror ett gammal liggunderlag är vettigare) för att se till att osten hålls isolerad från omgivande värme (den har ju en viss kyla från början, som man alltså får se till att bevara).

Vill man att smöret ska hålla längre så kan man koka bort vattnet. Man smälter alltså smöret i en kastrull och låter det koka (det får INTE brännas vid) tills vattnet kokat bort (man kan kontrollera genom att doppa en remsa hushållspapper i det och tända på, sprakar det så är det vatten kvar). Minns inte vad detta kallas (har hört det kallas "skirat smör" på svenska men det är ju inte riktigt detta man förknippar med det uttrycket) men det är ganska vanligt i många varma länder och håller tydligen väldigt länge (vi snackar om månader). Vet dock inte om det är gott att använda på smörgås, men som matlagningsfett (extra energi) så är det nog vettigt.
 
Middagstipset:
- Hemtorkad köttfärs
Kan ätas många dagar; det kan kombineras till en mängd goda rätter och behöver inte blötas upp före kokning.
Torkade grönsaker till blir gott.
Olika köpesåser trimmar fint: grönpepparsås, bearnaise, brunsås osv.
Kombinera med olika kolhydrater: cous-cous, potatismos, nudlar, snabbpasta osv.

-Saltad och torkad fransyska. Väger en del men räcker flera dagar. Gott som gud.

Frukost:
Kör man grötgrynen i mixer behöver inte gröten kokas och man slipper disken (häll varmt vatten direkt på grynen i kåsan)
Smörgåspålägg: variation! jordnötssmör, kaviar, messmör, ädelost (finns även på tub).

Lunch:
Soppor väger inget. Ta med många olika, men undvik såna med smakförstärkare i eftersom de tenderar ge halsbränna och avsmak efter några dagar (gäller även studentnudlar).

Godis:
Baka egna energikakor, receptet finns här på Utsidan.
 
nermander; sa:
Minns inte vad detta kallas (har hört det kallas "skirat smör" på svenska men det är ju inte riktigt detta man förknippar med det uttrycket) men det är ganska vanligt i många varma länder och håller tydligen väldigt länge (vi snackar om månader).

Detta är väl vad som brukar kalls ghee, vanligt i indisk matlagning. Finns gott om tämligen snarlika recept på nätet och i flera indiska kokböcker:

http://www.ayurveda.com/online resource/ghee_recipe.htm

http://www.recipezaar.com/55434?path=00D05B

Hälsningar
//Per
 
Det var en bra idé

Sandin; sa:
Detta är väl vad som brukar kalls ghee, vanligt i indisk matlagning. Hälsningar
//Per

Ja, det var en bra idé! Mamma brukar laga indiskt ibland. Tror att man ska ta bort skum-flockarna (av protein) som bildas på ytan, så att bara den genomskinliga "oljan" blir kvar.
 
samme83; sa:
Annars kan väl russin och nötter funka ganska bra. Men inte sun-maids chokladdraperade russin: för det första är de så goda så ett paket räcker bara en gång... samt att ett paket sätter kistan ur spel...

go tur/sam



Var köper du choklad-russinen?
Det måste jag ha!!!!!
Visste jag inte att det fanns.. varför säger aldrig någon något till mig? =)
 
lite olika.

Torkad papaya är mitt standardgodis för vandringen. ger snabbt blodsocker, och, enl. min vän som bott flera år i Afrika, är bra mot dålig mage.

Som lunch brukar jag köra med pasta med något torkat till, häll i pulvret och koka. mat framme på kvällen är svårare.

Jag gillar att torka råvaror som man kan ha med att slänga i som smakförstärkare. Olika lökar, gul, röd, gräs mm har föreslagits. Övriga grejor man kan torka är svamp och frukt och nästan allt annat med vatten i. Pröva att torka glass. Torka bär kanske är något. blåbär, hallon... Jordgubbar är visst svåra att torka, säger min bror som doktorerade på att torka papper och känner folk i jordgubbstorkningsbranchen. (ja, det finns en sån).

Kött kan torkas i frysen, men kom ihåg att det tappar smak, man får nästan ha chilisås med.
 
Re: lite olika.

bananmannen; sa:
Torka bär kanske är något. blåbär, hallon... Jordgubbar är visst svåra att torka, säger min bror som doktorerade på att torka papper och känner folk i jordgubbstorkningsbranchen. (ja, det finns en sån).

Bär brukar behövs krossas eftersom deras skal annars bromsar torkningen. Jordgubbar rekommenderas i Forsells bok (t.ex. för att pigga upp fruktsoppan). Skärs i tunna skivor och torkas.
 
Olivolja

Givetvis följer en rejäl flaska olivolja med på turen för att ha till pasta, bulgur (eller cous-cousen) och grytorna. Gott och nyttigt fett. Slå till och köp en fin, smakrik variant. Den är förstås lite dyrare, men värt varje öre ute på fjället.

// Fredrik
 
Liknande trådar
Trådstartare Titel Forum Svar Datum
Jazzy Torka mat i Airfryer. Friluftsmat 21
MadMonthicebeer Intresse för "premium" frystorkad mat Friluftsmat 13
vandrafjäll När det krävs över 4000kcal/dag. Är det möjligt? Friluftsmat 70
Snödrivan Näring i mat efter torkning osv Friluftsmat 22
fonkymon Konserver/mat till stugvandring Friluftsmat 12
Storsorgen Plenny Pot XL Friluftsmat 0
Livetiskuggan Frysa mat Friluftsmat 7
Bra Mat För Magen Friluftsmat 17
Fjorr Packa om frystorkad mat till mindre plastpåsar? Friluftsmat 28
HjälpAttVäljaStormkök [Hjälp] Tips på stormkök för 1-2 personer? Friluftsmat 36
Silver Fang Vad för mat till stormkök Friluftsmat 10
nature_epicurean Laktosfri mat på vandring Friluftsmat 7
Kimkim Väska för mat/kök? Friluftsmat 9
avslutmedlemskap0904 Mat i mattermos Friluftsmat 18
såg Mat under eldningsförbud. Friluftsmat 41
Fetknoppen Vegetarisk mat vid eldningsförbud Friluftsmat 15
Nosse "Mini förpackningar" med mat, vart köpa? Friluftsmat 11
Leya Köpa torkad mat i lösvikt Friluftsmat 8
bmw801 Mat utan gas/spritkök? Friluftsmat 33
Lorssan Tips för att slippa laga mat Friluftsmat 25
camoscio Mat ur påse Friluftsmat 14
silly Frystorkad mat. Friluftsmat 19
lottizen Mat för barn i skogen Friluftsmat 6
joanna Påfyllningsbara klämtuber för mat? Friluftsmat 21
avslutatmedlemskap160620 Fryst mat Friluftsmat 4
Karolina P Äldre frystorkad mat bytes mot ? Friluftsmat 0
avslutatmedlemskap160620 Priser på mat i STF stugor Friluftsmat 3
patrikiden Vakuumpackad mat, vilken hållbarhet? Friluftsmat 9
Naturfantast Bra mat när man ska vandra i Australien? Friluftsmat 8
Caminista Proteinrik torkad mat? Friluftsmat 32
avsl_22-07-26 Färdigtorkad mat - var? Friluftsmat 5
jokkjim Tips på hållbar förvaring av mat på turen. Friluftsmat 0
såg Mat på vintern Friluftsmat 9
Madison Mat till endagsvandring Friluftsmat 8
karinsun Frystorkad mat, vilken att föredra? Åsikter om Travellunch Friluftsmat 2
pelka Gammal frystorkad mat! Friluftsmat 3
Arnout Återfukta torkad mat. Tips? Friluftsmat 8
Stenistöveln Förpackningar till egentorkad mat Friluftsmat 48
Tagetes Tips på websida med ute-mat! Friluftsmat 0
Lasse Be Torkad mat och vikt Friluftsmat 3
everest4ever torka mat Friluftsmat 12
jotho Frystorkad mat för ca 700 kr/kilot!? Friluftsmat 25
mo9jan Mat som funkar i kyla Friluftsmat 30
joanna Vandrarnas crossover cuisine - gott & praktiskt från hela världen (fyll gärna på!) Friluftsmat 58
Polarnatt Uppblötning av torkad mat Friluftsmat 12
seobserver Ta bort syret kring egenpackad mat Friluftsmat 1
alaskaaa Måste man ha kök/varm mat? Friluftsmat 91
Kroppefjäll Torkad mat från 1985 Friluftsmat 40
samohtII Ätbara växter? Friluftsmat 5
LinaHa Vegetarisk frystorkad mat Friluftsmat 16

Liknande trådar


Njutvandringar att längta till

Platåberget Billingens unika natur och fina vandringsleder lockar vandringsentusiaster året om.

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg