Kort kniv... ??

EKA, precis varje gång ;).

~Paul~

PS På vissa sidor står det att bladet på Gerberkniven är tillverkat i titan. Detta är förstås nonsens. Bladet är endast belagt med titaniumoxid. Själva stålet är 440A.

Gött, hade det på känn. Lutade redan innan åt 88:an, nu e jag övertygad. Verkar va en riktigt trevlig liten sak.
 
ESEE Izula

Mycket bra kniv. Finns i olika färger. Min är svart, tycker det påminner om en smideskniv - supersnygg. Kommer även att släppas i cool motorsågsorange. Rejält blad, 1095 kolstål som håller skärpan fantastiskt bra. Härdningen kanske? Jag kunde förr vara rädd för rost men har upptäckt att det faktiskt inte är så farligt.
 

Bilagor

  • Photo on 2010-11-18 at 12.55.jpg
    Photo on 2010-11-18 at 12.55.jpg
    88 KB · Visningar: 888
  • 4443159773_b65546a461.jpeg
    4443159773_b65546a461.jpeg
    161 KB · Visningar: 814
Ja, den är mycket behändig. Lätt och fin, samtidigt som den klarar mycket trots det lilla formatet och den till synes bräckliga konstruktion.

Jag skrev en recension gällande den här kniven för några år sedan. Här kommer den:

"Låt mig säga direkt att jag är förtjust i den här lilla kniven. Den är lätt, slinker lätt ner i fickan och har ganska bra ergonomi, trots att jag kanske skulle önska ett något längre handtag. Mina händer är dock ganska stora, så en normalanvändare bör inte ha några problem med den detaljen.

Kniven har en sk "Lock Back" mekanism, dvs en spärr mot oavsiktlig nedfällningen. Utlösaren sitter i nedre delen på handtagsryggen.

Det alldeles adekvata bladstålet (Sandvik 12C27 härdat till runt 58 HRC) är tillräckligt rosttrögt för att kniven skall kunna användas i fuktig miljö, t ex i samband med köksgöromål, sportfiske och dylikt.

Bladet har en nästintill perfekt geometri. Det är 1,5 mm tjockt, 22 mm brett och äger den där typiska nordiska slipfasen som vi är vana vid i samband med andra märken som Frosts (Mora of Sweden) och tidigare KJ Eriksson. Slipfasen är uppdragen ca 7 mm upp på bladet från eggen räknar och det modifierade drop point bladet är svagt taperat mot spetsen.

Handtaget som är tillverkat i antingen ek, bubinga (afrikansk jakaranda) eller masubjörk har en benägenhet att svälla något i fuktig miljö eftersom det inte är behandlat med en stoppbarriär, typ lack. I stället har EKA-fabriken valt att behandla handtaget med någon typ av linolja.

Det faktum att handtaget sväller gör ut/nedfällningen något trög. Det här går dock ofta över ganska fort. Skulle trögheten sitta i så kan man lossa något på pivotskruven som är justerbar. Ett stort plus förståss.

En detalj i det här sammanhanget är att skruvarna som är tillverkade i mässing är så pass mjuka att en justering omedelbart resulterar i grader i pivotskruven. Inget som förtar av funktionen men kanske tråkigt för en samlare ;). EKA-företaget är dock så tillmötesgående att de ofta skickar ersättningsskruvar helt gratis! Tack för det EKA!

I ändan av handtaget finns ett rejält tilltaget hål för fånglinan. Diametern är hela 7 mm. Vet inte riktigt varför hålet är så stort på en kniv av den här storleken och det ganska delikata utförandet eftersom det inte handlar om en kniv som tål någon större belastning. Att således bända, vrida eller banka kniven i diverse hårda material som trä, plast och dylikt är inte att rekommendera. Det tunna bladstålet och avsaknaden av chassi skulle garanterat resultera i ett haveri.

Kniven är m a o tillverkad i första hand med tanke på lättare sysslor i och kring hemmet, som en jaktkniv för småvilt samt som en EDC (Every Day Carry) kniv.

Den är däremot inte lämplig att tälja med eftersom det tunna men breda bladet och eggen med sin typiska slipfas gärna vill fastna i material som trä. En liten bändning resulterar lätt i bladbrott.

Jag köpte min kniv på Clas Ohlson i Backa på Hisingen (Gbg) och gav under 200:- kronor för den. Tyvärr fick jag inte med något fodral, endast en lädersnodd att fästa i fånglinehålet. Modellen för 245:- kronor levereras (oftast) med ett läderfodral av hygglig kvalité.

EKA Swede 88 är i stort sett en genomsympatisk kniv. Dock har jag några anmärkningar. Pga att kniven saknar chassi så borde den i stället ha ett delat handtag. Dvs, två skollor ihopsatta med 2 par skruvar. I stället har kniven ett fast botten och endast 2 pivotskruvar. På det viset är det inte möjligt att plocka isär kniven för vård eller torkning. Tyvärr.

Handtaget finner jag kanske i minsta laget. För min del hade det gärna kunnat vara åtminstone 1 cm längre.

Och avslutningsvis. Vissa ex har haft problem (liksom andra EKA-modeller) med att bladet i samband med nedfällning får kontakt med chassisprintarna, varvid det uppstår ett irriterande jack i eggen."


~Paul~
 
Mycket bra kniv. Finns i olika färger. Min är svart, tycker det påminner om en smideskniv - supersnygg. Kommer även att släppas i cool motorsågsorange. Rejält blad, 1095 kolstål som håller skärpan fantastiskt bra. Härdningen kanske? Jag kunde förr vara rädd för rost men har upptäckt att det faktiskt inte är så farligt.
Har funderat länge på att inhandla den här lilla kniven. Fasen, nu väcker du återigen intresset :(.

Grattis till en fin kniv.

~Paul~
 
Tack! Den är perfekt för mig. Ligger i yxfickan på mina Fjällrävenbyxor och är så lätt och platt att jag inte känner den. Den passar mina mindre händer perfekt.

Inte lika snygg, men praktisk för dem med större nävar är Izula 2 som kommer snart. Den har ett lite längre skaft (enda skillnaden).
 
Tack! Den är perfekt för mig. Ligger i yxfickan på mina Fjällrävenbyxor och är så lätt och platt att jag inte känner den. Den passar mina mindre händer perfekt.

Inte lika snygg, men praktisk för dem med större nävar är Izula 2 som kommer snart. Den har ett lite längre skaft (enda skillnaden).
Izula II är nog den som bäst passar mina stora labbar. Det får nog bli en sådan inom sin tid :).

~Paul~
 
Jag kan bara hålla med om Izula - en mycket användbar kniv. Tillsammans med min RAT RC-3MIL (som också syns på bilden) är den den kniv jag använder mest.


Patrik
 

Bilagor

  • EZEE.jpg
    EZEE.jpg
    55.1 KB · Visningar: 830

Vinter i Österrike: 6 höjdpunkter

Upplev ikoniska skidbackar, glaciäräventyr och charmiga byar där alpina traditioner och kulinariska smakupplevelser skapar en unik atmosfär.

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg