Kort kniv... ??

Nu e de så att jag börjat nyttja eldstål mer o mer, men har väldigt svårt o få bra gnistor när jag använder knivsryggen...
Beror detta på att jag kör med rostfritt stål???
 
Nu e de så att jag börjat nyttja eldstål mer o mer, men har väldigt svårt o få bra gnistor när jag använder knivsryggen...
Beror detta på att jag kör med rostfritt stål???

Det har inget med stålet att göra, det är snarare så att kanten du drar mot inte är skarp. På min knivrygg har jag slipat till en kant där jag kan dra mitt stål, fungerar utmärkt.
 
Tänk skridskor. En slö skridsko skär is sämre än en nyslipad, det är de räta vinklarna du vill ha. Vilket material det är spelar ingen som helst roll.

Att en kniv måste vara kolstål för att skapa gnistor är bara om du slår på den med en bit flinta, då blir det som ett gammaldags eldstål.
 
Jag vill absolut inte framstå som dryg men jag förstår inte:
1. Varför man ska använda sin kniv istället för den där lilla metallbiten som hänger med eldstålet. Kniven är så mycket klumpigare att tända med och ger oftast sämre gnistor.
2. Varför folk och tillverkare har eldstålet i en hållare på knivfodralet. De är ju en rätt viktig pryl, som ligger säkrare i t ex en ficka eller i ryggsäcken. Den här punkten är inte relevant just här , men passar på att ta upp den.

/M
 
Jag vill absolut inte framstå som dryg men jag förstår inte:
1. Varför man ska använda sin kniv istället för den där lilla metallbiten som hänger med eldstålet. Kniven är så mycket klumpigare att tända med och ger oftast sämre gnistor.
2. Varför folk och tillverkare har eldstålet i en hållare på knivfodralet. De är ju en rätt viktig pryl, som ligger säkrare i t ex en ficka eller i ryggsäcken. Den här punkten är inte relevant just här , men passar på att ta upp den.

/M

1. Kniven har man ju alltid/oftast med sig, medans jag iallafall varit medom några gånger att knuten på snöret som håller metallbiten gått upp o lossnat......... Har jag metallbiten så används den....

2. Mitt tändstål ligger alltid i fickan......
 
De allra första Jukkastickan kom utan skrapgrej någon gång på 90-talet. Jag hittade en väldigt tidig på jobbet, men renhornsskaft. Den hade oxiderat så att mycket att det var massor med vad som såg ut som grått tonerpulver i asken.

Fireflash hade en slät skrapgrej och LMF hade i början en räfflad sak som var helkass.

Skrapgrejen ihop med stålet skramlar, och en riktigt skarp knivrygg slår de flesta skrapisar.

Om du får kassa gnistor kan också bero på stålet. De som brukar dyka upp på Trattis, två för 60 kr och har en blå skrapgrej, är kass. Fireflash eller LMF är bäst.
 
Nä, nu e jag trött på mora forest/2000, e de inte toppen som går av så e de själva skaftfästet som ger sig.....

Funderar på nån av fällknivens f1/s1/a1....... men vilken??
 
öhhhh
nu vet inte jag hur du hanterar din kniv ....MEN...
en kniv är ett skärande verktyg-bryter och bänder gör man med en kofot !!
varför lägga ner en massa tid på att skapa en vass kniv om du använder den som kofot ??
en mora2ooo håller tom för att batonga men naturligtvis inte för att bryta med.
en Fällkniven håller nog bättre för att bryta med men blir ju klumpigare att använda.
FYFY på dej - lär dej att behandla din kniv med respekt istället ;)
vänligen nils
 
Använder bl a en Mora 2000, den jag har nu är väl 6-7 år trotts bonkande & brytande (b&b) ibland för att få tändved av grövre klabbar är det inga problem. Ser det som att du behöver något annat och kraftigare, köpte en sådan här i våras
http://www.casstrom.se/knivar/knivar/casstrom/casstrom-no10-swedish-forest-knife-ek.html
Hittills har den funkat bra under en del b&b. Som jämförelse har jag också en F1 som jag haft flera år, den har också funkat bra med b&b, den kostar dock dubbelt upp, men är rostfri.

Jag använder knivarna nästan uteslutande till att skära med, b&b är inte så vanligt. Hur man använder kniven är trotts allt personligt.
 
H1 ligger väl närmast din Mora i storlek. Det är en liten pansarvagn till kniv...nästan lite för tjock i bladet. Men hålla bör den. Gillar min skarpt.
 

Vinter i Österrike: 6 höjdpunkter

Upplev ikoniska skidbackar, glaciäräventyr och charmiga byar där alpina traditioner och kulinariska smakupplevelser skapar en unik atmosfär.

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg