Kort kniv... ??

Ok, så det mest praktiska verkar vara rostfritt.

Då är bara frågan, vad är nordisk/skandinavisk slipfas respektive full flatslipning??

Jag vet bara av egen erfarenhet att jag avskyr flexande blad, vill hellre ha en tngre och stabilare kniv.
 
Ok, så det mest praktiska verkar vara rostfritt.

Då är bara frågan, vad är nordisk/skandinavisk slipfas respektive full flatslipning??

Jag vet bara av egen erfarenhet att jag avskyr flexande blad, vill hellre ha en tngre och stabilare kniv.
Ja, rostfritt är nog trots allt det mest praktiska. När det gäller slipning så har de båda alternativen, som vanligt, sina för- och nackdelar. En äkta skandinavisk slipning är i sin helhet starkare och ändå skäreffektiv pga den långa zero-egg-slipfasen. Vinkeln ligger på runt 22 grader sammanlagt. En utmärkt slipfas för täljning.

Ett fullt flatslipat blad eller ett blad med en minimal primärvinkel är också mycket effektivt men på ett annat sätt. Ett sådan blad glider lättare genom mjuka och sugande ämnen som är tjockare än bladbredden eftersom det inte finns något som bromsar i övergången mellan sekundär och primäregg eller mellan slipfasen och kroppen (den oslipade delen av bladet). Av denna anledning så är 99% av alla kockknivar flatslipade.

Vad du måste göra är att bestämma dig vad du anser vara viktigast. Oavsett vilket blad du väljer så behöver du inte råka ut för flexibla blad om du inte vill ;). De flesta flexibla blad sitter på filéknivar/laxknivar och en del specialiserade japanska köksknivar.

~Paul~
 
Ja, rostfritt är nog trots allt det mest praktiska. När det gäller slipning så har de båda alternativen, som vanligt, sina för- och nackdelar. En äkta skandinavisk slipning är i sin helhet starkare och ändå skäreffektiv pga den långa zero-egg-slipfasen. Vinkeln ligger på runt 22 grader sammanlagt. En utmärkt slipfas för täljning.

Ett fullt flatslipat blad eller ett blad med en minimal primärvinkel är också mycket effektivt men på ett annat sätt. Ett sådan blad glider lättare genom mjuka och sugande ämnen som är tjockare än bladbredden eftersom det inte finns något som bromsar i övergången mellan sekundär och primäregg eller mellan slipfasen och kroppen (den oslipade delen av bladet). Av denna anledning så är 99% av alla kockknivar flatslipade.

Vad du måste göra är att bestämma dig vad du anser vara viktigast. Oavsett vilket blad du väljer så behöver du inte råka ut för flexibla blad om du inte vill ;). De flesta flexibla blad sitter på filéknivar/laxknivar och en del specialiserade japanska köksknivar.

~Paul~

Känns som at skandinavisk slipning passar bäst då....

Nån som kan länka till en bra/prisvärd kniv??
 
På tal om korta knivar och Nyingens popularitet. Den här kniven är på något sätt besläktad med Nyingen. Det är en E Jönsson, Mora. Kniven har några år på nacken. Min version är förmodligen från slutet av 60-talet.

EJnssonMorabild2.jpg


Bladet är 70 mm tjockt och greppet är 95 mm. Vilket stål det handlar om är jag väldigt osäker på. Det står inte något på bladet som skulle kunna antyda dess ursprung. Handtaget är antagligen tillverkat i ask eller ek och mycket grovt bearbetat. Trots det har kniven en inneboende charm och är extremt skäreffektiv.

Exemplaret på bilden är inte mitt eget. Min kniv ser lite mer använd ut.

~Paul~
 
meCedZaXc.jpg

EUySZEtMC.jpg

Denna är väl den kniv jag varit mest nöjd med av dom jag har.....

Skulle ev en eka Swede 38 kunna funka??

Bladet e 90mm x 22mm x 27mm förresten......
 
Senast ändrad:
1. Denna är väl den kniv jag varit mest nöjd med av dom jag har.....

2. Skulle ev en eka Swede 38 kunna funka??
1. EKA Swede 60 och den kniv du visar upp på bilderna är i grund och botten samma kniv. Jag har dock hört att Normark bett om en lägre HRC-grad till deras variant.

2. Du menar om den kan ersätta din Normark/Eka Swede 60? Nej, det kan den inte eftersom EKA 38 saknar bladlåsning. Kniven är heller inte lika robust. Finns i två versioner med kolstålsblad och med rfr.

~Paul~
 
Kändes som de när den inte fanns på deras sida, du kanske kan länka till nåt likvärdigt??
Ja, alltså både EKA Swede 92 och EKA Swede 82 är bra ersättare. Mycket gedigna knivar. 92:an har ett gumerat handtag som funkar väl med blöta och slemmiga händer. Tänker du använda kniven hårt så är det den modellen du bör inhandla. 82:an är snyggare med sitt bubinga-handtag men greppet är inte lika säkert.

Båda har ett blad i Sandvik 12C27 rostfritt stål (ett mycket bra stål).

~Paul~
 
ja, alltså både eka swede 92 och eka swede 82 är bra ersättare. Mycket gedigna knivar. 92:an har ett gumerat handtag som funkar väl med blöta och slemmiga händer. Tänker du använda kniven hårt så är det den modellen du bör inhandla. 82:an är snyggare med sitt bubinga-handtag men greppet är inte lika säkert.

Båda har ett blad i sandvik 12c27 rostfritt stål (ett mycket bra stål).

~paul~

gött!!!!!!!!
 
Liknande trådar
Trådstartare Titel Forum Svar Datum
RayIV Är sovsäcken för kort? Utrustning allmänt 5
i4lean SIM kort till Ericsson satellittelefon? Utrustning allmänt 20
estetdrägg 30l rygga för kort rygg?? Utrustning allmänt 4
nilsj Kniv i bältet? Utrustning allmänt 57
holetaker Efterlyser kniv Utrustning allmänt 0
niklasus Rädda gammal rostig kniv (Solinger) Utrustning allmänt 12
stjärtove Köpråd kniv Utrustning allmänt 45
GARZA Bryna/slipa kniv Utrustning allmänt 2
MrFox Val av kniv Utrustning allmänt 32
thompalompa Vilken kniv Utrustning allmänt 24
Hattmakaren Vad motiverar överlevnadskniv eller annan kniv i fjällen? Utrustning allmänt 865
neverno Ojsan inte blir det nån Fällkniven för mig! Utrustning allmänt 53
erito Vad har jag köpt för kniv? Utrustning allmänt 7
FlyerSword Hjälp med val av kniv till Frun Utrustning allmänt 7
salvion Önskar råd om skötsel av kniv Utrustning allmänt 7
UnderEnTarp Vad är detta för kniv? Utrustning allmänt 6
Parzz Slipa kniv Utrustning allmänt 74
Jones Vilken kniv till min tjej? Utrustning allmänt 40
salvion Råd: Ryggsäck, Kniv och Camping/Fält-kök Utrustning allmänt 17
cliffisen Snygg svensk kniv/knivmakare Utrustning allmänt 11
Chrille999 Bröderna Jönsson kniv Utrustning allmänt 0
utenoobie göra min första kniv. Utrustning allmänt 16
Riddleo Att välja kniv Utrustning allmänt 3
Tung Sten Mora Bushcraft Utrustning allmänt 24
Niklasx Stor kniv Utrustning allmänt 32
cake Vad ska jag välja för kniv till min vän? Utrustning allmänt 25
Calski Hjälp att välja kniv. Utrustning allmänt 88
Pathag Fångrem till kniv Utrustning allmänt 2
popunonkok Slipa/Vässa kniv utan kunskaper? Utrustning allmänt 58
Onesport Vem räddar min kniv? Utrustning allmänt 24
Bark76 Kniv att tälja med? Utrustning allmänt 23
Jackiie Vad behövs för att slipa sin kniv? Utrustning allmänt 102
majjen Vacker kniv Utrustning allmänt 3
Klas123 Kniv underhållning Utrustning allmänt 32
pamplemousse Vem harRandall Kniv/Knivar Utrustning allmänt 0
nikbar73 Kniv KG Knutsson? Utrustning allmänt 9
glenn o.c. kniv istället för yxa Utrustning allmänt 34
niklaz Slipa kniv Utrustning allmänt 32
greendanger Slipning av kniv med keramiskt blad? Utrustning allmänt 12
bash Dags för ny kniv, men vilken??? Utrustning allmänt 14
qvick vilken kniv med konservöppnare? Utrustning allmänt 19
Rapps Kniv frågor Utrustning allmänt 12
marja kniv användning Utrustning allmänt 116
flanell din favorit kniv under 100:- Utrustning allmänt 41
wima Lång kniv - mission impossible Utrustning allmänt 18
wallyvirginia Att smida sig en kniv.. Utrustning allmänt 3
seved1 Ny kniv Utrustning allmänt 19
flanell Att hugga med kniv -Aja baja...!!?? Utrustning allmänt 78
seved1 Forum kniv Utrustning allmänt 1064
marja ett inlägg i kniv debatten Utrustning allmänt 1

Liknande trådar


Njutvandringar att längta till

Platåberget Billingens unika natur och fina vandringsleder lockar vandringsentusiaster året om.

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg