Tälja, skära av grenar o skära maten med.....
OK.
Tälja, skära i grenar: Kolstål
Laga mat med: Rostfritt
Vi har därmed ett läge där man behöver ta till en kompromiss. Det gäller hitta ett stål som med en hög grad av slagseghet och eggstabilitet med samtidigt bör det vara rosttrögt. Mina tankar går direkt till Uddeholm Arne (2140) och laminerade blad. På det viset får man det bästa ur båda världarna.
OK, då har vi klarat av stålet. Nästa val är mellan nordisk/skandinavisk slipfas (bäst för täljning) och full flatslipning (matlagning). Det går visserligen att tälja med en fullt flatslipad kniv och det går likaså att laga mat med skandinavisk slipning men det bästa vore en kompromiss även på den här punkten, dvs en högt uppdragen skandinavisk slipfas.
Nästa punkt gäller bladlängden. En camping-/fiskekniv brukar ganska ofta ha ett 15 cm långt blad. En täljkniv däremot mellan 7-10 cm. En bra kompromisslängd är således ca 12 cm.
Dåså. Vi är med andra ord ute efter en kniv i laminerat Uddeholmstål, högt uppdragen skandinavisk slipfas och ett blad på runt 12 cm. Finns det en sådan kniv? Nja, både ja och nej. Modellen har funnits men enligt min kännedom så tillverkas den inte mer. Det handlar egentligen om en jaktkniv:
I brist på denna pjäs så är det näst bästa valet en Mora Frost Craftsman i triflexstål, dvs differentiell härdning och samma stål som i det förra exemplet, dvs laminerat UHB 2140 (Arne) stål:
http://www.swedishknives.com/images/780triflex.jpg
Den här kniven har dock ett yttre lager som inte är "rostfritt" utan det handlar om ett tämligen rosttrögt kolstål. Om inte detta är vad du hade tänkt dig så bör du kanske överväga en helt rostfritt stål.
~Paul~