Kalla Fakta 15/5

Certifikat

Angående klättring i allmänhet. Själv har jag väntat länge och väntar fortfarande på att någon form av klättercertifikat ska införas, enligt samma princip som gäller för sporter som dykning, fallskärmshoppning, skärmflygning, etc. Vissa klättergym har infört krav på viss utbildning innan man får klättra. Det är bra, men det behövs mer.

Visst, det sker få olyckor inom klättring. Tyvärr är det dock så att när det väl händer så blir det oftast riktigt allvarligt.

Jag har sett så många skräckexempel både inomhus och utomhus där ett eventuellt misstag (tex ett fall) skulle resulterat i något mycket olyckligt. Jag har också bevittnat olyckor - där de flesta berott på slarv och dålig insikt i vad som faktiskt kan gå snett. Krav på utbildning och certifikat skulle givetvis inte vara en garanti för total säkerhet, men det skulle definitivt öka medvetenheten kring möjliga risker.

Klättring har blivit en mycket populär sport och inomhusklättring ses nästan som en sport som alla andra. Säkerheten blir mest ett måste vid sidan om - inte (som det bör vara) den viktigaste delen. När man sen som nybörjare kommer ut på klipporna (där riskerna oftast är ännu större) har man tyvärr ofta kvar samma inställning.

Min åsikt är att kurser i klättring absolut ska hållas av auktoriserade instruktörer och att det ska finnas centrala krav på vad kurserna ska innehålla. Det fördes diskussioner kring certifikat och kursinnehåll när jag blev inomhusintruktör 1998, men det verkar inte ha hänt så mycket sen dess. Vad säger svenska klätterförbundet tro? Nån som vet?
 
Re: dumma sverige!

naturvägledaren; sa:
det är ju helt sjukt att vem som helst kan kalla sig bergsguide eller klätterinstruktör i sverige. /einar

Alltså, vilken verklighet är det i?

Skulle en icke auktoriserad börja kalla sig bergsguide skulle han/hon ju bli utskrattad. Ingen går ju runt och säger att jag är instruktör eller bergsguide som inte är det. Kom igen.

och till Petra Carléns inlägg om certifiering:

Inom dykning och fallskärmshoppning har man cert för att man ska kunna följa med på ordnade dykutflykter med dykcentran och hyra utr. och motsv för fallskärmshoppning.
Vill man dyka själv är det ju bara att köpa utr och dra ut med några polare.
Inom klättring är det väldigt få ordnade utflykter och de som finns har ju redan förkraven som behövs.
Ett cert föresten är ju ingen garanti för att man är bra. Inom dykning är det ju enormt lätt att ta ett cert, och väldigt många dykare är som nybörjare varje gång för att de dyker så sällan.
 
Re: Hmm...

ture troll; sa:
Det ska vara lite risk och äventyr. Vill man inte ha risken får man söka sig till annat.

Om de vill ha lite regler, visst, men inte för mycket. Förstör inte för oss som tycker om risken och att man måste lita till sig själv.

Jag trodde allt handlade om riskminimering...?
 
Visst måste man ta eget ansvar,MEN, när man hyr en guide för att lära sig klättra i farliga miljöer sätter man livet i guidens händer. Man måste kunna utgå från att guiden vet vad han gör, annars är det ingen vits med ha guide över huvud taget.
Det är ju faktiskt guiden som skall skapa säkerheten för de som kan mindre och inte vet vad som är farligt i olika situationer. DETTA ÄR GUIDENS UPPGIFT
 
Håller med...

Har själv stått brevid vid två olyckor vid klätterväggar. I bägge fallen var den en oerfaren klättrare som hade instruerat en nybörjare (ett mycket vanligt sätt som folk börjar klättra på). Känner till ytterligare ett antal olyckor och incidenter (ute och inne) på samma tema: klättrare som ger sej på ett nytt moment och helt enkelt provar sej fram eftersom de är för snåla att ta en kurs.

Jag upplever att det finns en slapp attityd till säkerheten bland vissa klättrare. Jag har sett en landslagsklättrare säkra sin kompis på ett sätt som skulle lett till markfall om klättraren fallit före den fjärde bulten (ca 6 m upp, inomhus).

Varför då bry sej om andra trillar ner? är en kommentar jag fått ibland. Ja om inte annat så vill man slippa riskera att få dem på sej...

En nationell/internationell certifiering i stil med dykcertifikat skulle visserligen vara en gigantisk historia att genomföra, men förr eller senare kan det blir nödvändigt. I så fall tycker jag man bör ägna en del också åt accessbiten. Vilka skyldigheter har man när man är ute och klättrar? Många är bra på att hävda sin rätt i allemansrätten, men betydligt färre är medvetna om sina skyldigheter inom densamma. Här ligger grunden till många av accessproblemen vi har.

/Magnus
 
finns bara en verklighet!

ture troll; sa:
Alltså, vilken verklighet är det i?

Skulle en icke auktoriserad börja kalla sig bergsguide skulle han/hon ju bli utskrattad. Ingen går ju runt och säger att jag är instruktör eller bergsguide som inte är det. Kom igen.

men för fan! har du missat alla anonser som skryter om kunniga guider och duktiga instruktörer, utan ett ord om att de är certifierade. må hända att folk i branchen skrattar men för dem som söker efter instruktör eller guide är ju problemet ett helt annat. hur ska någon utan kunnskap veta om instruktören har tilräkligt?

i stort sett alla civilicerade länder har någon form av lag som reglerar det med titlar osv. varför skulle inte sverige ha det? de enda som förlorar på de är de icke certifierade guiderna/instruktörerna!
 
Re: Certifikat

petratetra; sa:
Angående klättring i allmänhet. Själv har jag väntat länge och väntar fortfarande på att någon form av klättercertifikat ska införas, enligt samma princip som gäller för sporter som dykning, fallskärmshoppning, skärmflygning, etc.

Är vi trygghetsnarkomaner i det här landet, eller? Om vi ska införa klättercertifikat så är det några frågor jag skulle vilja ha svar på. Hur ska vi se till att certifikatregeln följs? Ska vi ha en gigantisk kontrollapparat med "poliser" vid varje klippa i landet som kollar att du har "körkortet" med dig innan du får klättra? Hur ska vi isåfall bekosta det? Och hur ska vi bestraffa dem som ägnar sig åt otillåten klättring? Ska vi låta barn klättra i träd och klätterställningar utan certifikat? Ska vi ha leg-kontroll vid köp av rep och kilar för att förhindra "langning"?

Jag fattar inte, en gång i tiden fanns det något som hette "självbevarelsedrift". Det betydde väl främst att är det något som är (livs)farligt så passar jag mig för det om jag inte har koll på hur man gör. Är detta koncept helt lagt på hyllan?
 
Re: Re: Certifikat

gahne; sa:
Är vi trygghetsnarkomaner i det här landet, eller? Om vi ska införa klättercertifikat så är det några frågor jag skulle vilja ha svar på. Hur ska vi se till att certifikatregeln följs?
...
Jag fattar inte, en gång i tiden fanns det något som hette "självbevarelsedrift". Det betydde väl främst att är det något som är (livs)farligt så passar jag mig för det om jag inte har koll på hur man gör. Är detta koncept helt lagt på hyllan?
Jag skall upp till Sarek 2004 med en grupp som inte vill dit utan någon bergsförare som varit med förr. Jag skall ta dom från Jokkmokk, upp genom Ráhpavágge och till Ritsem. Jag får 8000:- för besväret och ett bonus om jag får upp dom på Stortoppen i Sarektjåhkkå. Jag har rep, stegjärn och yxa till alla, så har jag läst Breboka så det är lungt. Med en sjävlbavarelsedriftsklausul i kontraktet kan jag friskriva mig helt :) // Roland
 
Instruktörer/bergsguider

Jag såg inte programet men.
Det finns ju instruktörsexamen för både klippa och is via Klätterförbundet, hade STFs guiden den?
(förmodligen inte)
Det borde vara grund krav från STF för att få jobba som klätterguide på tex Keb, och det borde väl finnas en examinerad bergsguide på svergiges mest alpina fjällstation eller??? Kan ana att det inte finns för att STF tycker att de är för dyra men med tanke på hur förra årets stat på olyckor i keb ser ut så känns en bergsguide en billig "livförsäkring". Synd att inte STF fick något ansvar i frågan.
Sen är det helt klart så att det egna ansvaret finns kvar...
- Anders
 
Klättring en sak - berg en annan

1. Vem som hellst måste ju få klättra utan någon form av tillstånd.

2. Anlitar man en guide har man väl ett visst ansvar själv att kontrollera guidens eventuella utbildning och certifieringar?

3. Olika guider kan vara lämpliga till olika saker: SKF's isklätterinstruktörer genomför bara kurser i "isklättring i icke-alpin miljö", där tex ingen lavinfara föreligger.

4. Bergsguider är bra. Men en fransk bergsguide kan troligen mindre om förhållandena på Svenska fjäll än en van fjälledare, trots att den senare har klart "tunnare" utbildning.

Jag tycker helt klart att det behövs komplement till (den mycket bra) bergsguidecertifieringen. En enklare examen/certifiering ska lägga visst ansvar på guiden. Men fortfarande kvarstår ansvaret att undersöka guidens formella kompetens för kunden.

En researrangör kan redan idag ställas ansvarig om en "guide" eller färdledare begår uppenbara misstag eller gör sämre bedömningar än vad som kan förväntas av honom / henne.

/föhl
 
Liknande trådar
Trådstartare Titel Forum Svar Datum
Niklas L Fakta om olyckan. Klättring allmänt 0

Liknande trådar


Vinter i Österrike: 6 höjdpunkter

Upplev ikoniska skidbackar, glaciäräventyr och charmiga byar där alpina traditioner och kulinariska smakupplevelser skapar en unik atmosfär.

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg