Kaffehjälpmedel/tekniker utomhus

Kaffenörd som jag är så tummar jag inte på vad jag dricker på tur. Visade sig att Aeropressen, som jag använder hemma, var fantastisk att ha med sig ute på fjället. Låg vikt, lättdiskad, klart på under två minuter och riktigt bra kaffe och sitter som handsken direkt i vikmuggen.

En kul anekdot var när jag i somras på min sista vandringsdag i Jämtlandsfjällen slog följe med ett sällskap och vi började diskutera att varje person har med sig någon unik och knasig pryl på tur, och jag konstaterade att jag vet faktiskt inte vad det skulle vara i mitt fall. När vi stannade för fikapaus påpekades det snabbt att "Jag tror jag kommit på vad din unika sak är!"

IMG_20230717_145805.jpg
 
Senast ändrad:
På vintertur får det bli pulverespresso färdigblandat med chokladpulver i påsen. Några givor i kåsan och på med vatten. Duger fint och chokladpulvret ger några extra kalorier som alltid är välkomna.

Annars gäller den minsta sortens mokabryggare på de flesta turerna. Ger ungefär en knapp kåsa men vilken smakupplevelse. På större färder med fler deltagare får det bli kok eller presso.

//J
 
Nybryggt både hemma och ute. Har ett Ortlib kaffefilterhållare, filterpåsar och bryggkaffe. Envar finner sin väg.

go tur
 
Senast ändrad:
Är själv hopplöst beroende av kaffe, hemma vid frukostbordet såväl som ute i snöstorm och regn. Har provat ett flertal varianter då frystorkat kanske täcker upp koffeinbehovet men ger ingen livskvalitet alls. Min lösning är Primus lite med presso-tillsats. Som en fransk kaffepress. Primusköket behöver ändå tas med för att kunna laga mat på långtur och pressotillsatsen väger ju bara några gram.
Detta ger ett kaffe som inte skiljer sig alls från det jag gör hemma. Jag väljer också att bära med mig lite riktig mjölk. Använder man det bara i kaffet blir det inte många centiliter att bära på, men ger en helt annan mersmak än fystorkat.
Jag behöver heller inte starta upp en brasa för att värma, utan kokar snabbt upp några koppar i Primus-lite-köket innan jag rullar ur sovsäcken.
 
Primärt använder jag (likt seobserver) en "GSI ultralight java drip" med bryggkaffe och ett pappersfilter. Brygger då enligt en slags V60-princip direkt i en mugg. Fördel är att det är ett snabbt och relativt lättviktigt alternativ. Nackdelen är att kaffet svalnar snabbt när det är lägre utomhustemp.

För vintercamping har jag även en lättare, mindre variant av pressomugg (tror att även det kan vara GSI). Tar längre tid och väger mer ovanstående alternativ, men funkar hyfsat och ger ett hyfsat gott kaffe om dos och extraktion genomförs korrekt.

Är det ett större sällskap kokar jag ibland kaffe i en stor, rostfri kaffepanna över öppen eld. Också trevligt och gott!
 
Jag har en Bellman CX 25p. Det är en espresso maskin som även kan skumma mjölk.
Suverän för livet utomhus då den bara behöver vatten, malet kaffe, värme och någon form av mjölk på valfritt multibränslekök. I mitt fall Optimus Nova.
Så den har bara blivit använd då jag har haft tillgång till vägguttag (jag är hemlös) tills nu.
Problemet har varit att manuella kaffekvarnar som klarar espressomalning av bönor kostar
flera tusen. Tills nu. Av alla ställen så hittade jag en smidig manuell kvarn på elgiganten av alla ställen som fixar det. Antagligen lockpris dumpat av bara helvete. 300 kr istället för minst 10 gånger mer. Paketet som är på väg väger 0,94 kg så kvarnen i rostfritt och keramik är anatagligen lite lättare men inte mycket. Då många här har ryggsäck som transportmedel så blir det en prioriteringsfråga, men jag har lådcykel så jag bryr mig inte så mycket om något kilo hit eller dit.
Nu ÄNTLIGEN kan jag mala bönor och ha en latte till frukost!
Jag dricker en stor kaffe latte på morgonen, det är allt kaffe jag dricker på en dag vilket blir en dyr vana om man skall hålla på med färdigmalet kaffe då det blir dåligt snabbt. Hela bönor håller väldigt mycket längre. När jag är klar med uppgraderingen av min gamla utrustning så skall jag köpa en säck råbönor från kaffebörsen och rosta vad jag behöver på mitt gamla triangia.
 
Turkiskt kaffe är det enda värdiga ;)
Kräver inga extra prylar*, men helst lite mer finmalet kaffe. Sjud upp tre gånger i kastrullen med små pauser emellan. Låt stå till sig en stund så smaken mognar och sumpen sjunker till botten. Häll upp i valfri kopp och njut (jo, jag inser att detta är nästan samma procedur som vårt eget inhemska kokkaffe).
Sumpen som är kvar i kastrullen är ett perfekt diskmedel :)

* ...utom möjligen nyrostade bönor och en handkvarn, om man verkligen vill lyxa till det.
 
Turkiskt kaffe är det enda värdiga ;)
Kräver inga extra prylar*, men helst lite mer finmalet kaffe. Sjud upp tre gånger i kastrullen med små pauser emellan. Låt stå till sig en stund så smaken mognar och sumpen sjunker till botten. Häll upp i valfri kopp och njut (jo, jag inser att detta är nästan samma procedur som vårt eget inhemska kokkaffe).
Sumpen som är kvar i kastrullen är ett perfekt diskmedel :)

* ...utom möjligen nyrostade bönor och en handkvarn, om man verkligen vill lyxa till det.
En långskaftad, rf kaffekokare fick jag av några turkvänner på Cypern, varje kokt kopp vacker trevliga minnen.
 
En supernördig fråga till. Spelar det någon roll vilket kärl man använder ? Man kan ju göra kokkaffe i en kaffepanna, i en trangiakastrull, eller turkisk kaffekokare.... Förutom stil & tradition då...... :)
 
Liknande trådar
Trådstartare Titel Forum Svar Datum
Livetiskuggan Hygien vid matlagning utomhus Friluftsmat 18

Liknande trådar


Vandrat på ett platåberg? Upptäck Billingens unika landskap!

Njutvandra året om i fantastisk natur med böljande sluttningar och dramatiska klippavsatser – bara ett stenkast från Skövdes centrum.

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg