Kaffehjälpmedel/tekniker utomhus

Heaven or hell? Antingen åbäkar jag mig och tar med en tvåkoppars rostfri Bialetti mockabryggare med espressokaffe som gör riktigt gott kaffe, eller så den enkla lätta, och sämre, vägen med snabbkaffe medan jag inbillar mig att "det är ändå bara koffeinet jag är ute efter"...
 
En supernördig fråga till. Spelar det någon roll vilket kärl man använder ? Man kan ju göra kokkaffe i en kaffepanna, i en trangiakastrull, eller turkisk kaffekokare.... Förutom stil & tradition då...... :)
Med tanke på de hundra sorters kärl - från snirkliga silver- och kopparkannor, via rostfritt och buckliga bleckgrytor, till återanvända konservburkar - som jag vid det laget hunnit dricka himmelskt gott turkiskt kaffe ur, är jag böjd att tro att svaret är nej ;)
 
Heaven or hell? Antingen åbäkar jag mig och tar med en tvåkoppars rostfri Bialetti mockabryggare med espressokaffe som gör riktigt gott kaffe, eller så den enkla lätta, och sämre, vägen med snabbkaffe medan jag inbillar mig att "det är ändå bara koffeinet jag är ute efter"...
Vid alt. "hell" går jag lika gärna hela vägen till koffeintabletter ;)
Tillgriper faktiskt detta om jag inte hunnit köra detox före turen.
 
Vill man spara vikt så räcker det med en mugg för att brygga kaffe.
I med kaffet i muggen, häll på kokande vatten, vänta 5 min och
sila kaffet genom tänderna när man dricker det.
Det gjorde jag innan jag hade skaffat utrustning.
 
När jag har varit ute och vill ha kaffe så har jag testat främst två tekniker ute, den klassiska med att koka upp vatten och lite snabbkaffe valfri sort och mängd för att få smak, sen har jag också testat presskaffe. Det presskaffet som var populärt bland vandrare testade jag och jag tyckte inte att det var något storslagnare än det vanliga snabbkaffet. Hemmanivå har jag även testat att mala med hela bönor och med perkolator bryggare. Perkulatorbryggaren är intressant, men det var annat. Sen har jag hört väldigt mycket gott om kokkaffe och helst ska det vara över öppen eld.
 
Om man är intresserad av alternativ till mockakokare så rekommenderar jag en napoletanakokare eller med ett äldre svenskt namn en stupkokare. Man laddar den som en mockakokare, men när vattnet kokar så vänder man den upp och ner. Ger en rundare mindre syrlig smak. Använder den ofta hemma

71yvJaEr7oL._AC_UF1000,1000_QL80_.jpg
Denna är i rostfritt men de finns även i aluminium och väger då väldigt lätt.

Är uppväxt med kokkaffe på tur, så är jag själv blir det kokkaffe. Annars blir det som sällskapet önskar
/John
 
bara massa mer disk att ha speciella kärl med sig. inget jag orka ta med förutom i kajaken, men aldrig på fjällvandringen. Då har jag endast ett kärl med mig, som jag helst undviker att slabba ner med kokkaffe. jag kokar alltid upp både vatten till maten och kaffet samtidigt, så då är ett flergångsfilter lämpligast tycker jag. Man kan väl ev hälla kokkaffepulvret direkt i den isolerade muggen, men det kanske måste koka lite för att det ska sjunka?
 
bara massa mer disk att ha speciella kärl med sig. inget jag orka ta med förutom i kajaken, men aldrig på fjällvandringen. Då har jag endast ett kärl med mig, som jag helst undviker att slabba ner med kokkaffe. jag kokar alltid upp både vatten till maten och kaffet samtidigt, så då är ett flergångsfilter lämpligast tycker jag. Man kan väl ev hälla kokkaffepulvret direkt i den isolerade muggen, men det kanske måste koka lite för att det ska sjunka?
Jag har en kaffe-press-thermos-mugg med lock och drickpip på cirka 250 ml i metal som funkar både hemma och ute, när vikt inte är så viktigt.

/Patrik
 
Jag hade stadsgas i min första lägenhet. För att spara utrymme/pengar var det kokkaffe som gällde. Då lärde jag mig att koka vattnet, lyfta av pannan, röra ner kaffebönorna i pannan. Detta för att kaffet obönhörligen kokade över om bönorna gick i innan kokning.
Det var tråkigt att göra rent gasspisen innan man for på jobbet/skolan.
Kaffet blir minst lika bra om inte bättre.
Trangian är heller inte rolig att göra ren vid ev överkokning av kaffe
Vid fjällvandringsliknande aktivitet gör jag kaffet direkt i koppen . Om man inte dricker sista skvätten, utan slänger den, blir koppen nästan ren.
/John
 
Jag har märkt att snabbkaffe blir mycket godare om man inte häller på kokhett vatten utan låter det svalna lite först. Då blir man av med lite av den brända smaken.

Väl på språng funkar nötcreme och koffeintablett 🙂
 
Liknande trådar
Trådstartare Titel Forum Svar Datum
Livetiskuggan Hygien vid matlagning utomhus Friluftsmat 18

Liknande trådar


Vinter i Österrike: 6 höjdpunkter

Upplev ikoniska skidbackar, glaciäräventyr och charmiga byar där alpina traditioner och kulinariska smakupplevelser skapar en unik atmosfär.

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg