Kaffehjälpmedel/tekniker utomhus

Så här gör jag.

Kokkaffe: Gevalia mellanrost kokmalet, Koka upp 3 dl vatten i trangiapannan, tillsätt en dl kaffe (32 gram), rör om, vänta ett par minuter, häll upp och avnjut.

Bryggkaffe; bryggtratt, pappersfilter, Zoegas Mollbergs blandning eller Hazienda. 3 kaffemått (24 gram) bryggmalet i flltret. häll över 3 dl kokande vatten. Brygg direkt i kåsan.

Om kaffet mot förmodan är för starkt, kan man alltid tillsätta lite vatten. För svagt kaffe håller man ut. man blir bara ledsen av att dricka det.

/John
 
Jag är som många andra på jakt efter den där koppen kaffe en tidig morgon när man vält ur sovsäcken. Men tyvärr efter många försök så tycker jag aldrig att det blir riktigt bra, antingen för att jag har fel hjälpmedel med mig ut eller så är det min teknik som är bristfällig. Jag får väldigt gott kokkaffe när jag är ute tillsammans med en vän, men jag har aldrig lyckats reproducera det själv när jag ger mig ut solo (efter flera förklaringar från vännen om mängd, koktid, att få det att rulla).

Mitt senaste försök var igår, då jag såg en Sea to Summit X Brew och i min frustration tänkte att det kanske går bra att brygga en kopp med då den ser ut lite som en kaffefilterhållare, men utan att behöva släpa filter. Dock har mitt entusiastiska försök denna morgon åter blivit till besvikelse och kaffet rann igenom denna pryl så fort att jag fick mig en kopp kaffeluktande, brunt vatten.

Jag skulle verkligen uppskatta råd på tillbehör/hjälpmedel och tekniker ni använder för att skapa den där morgonkoppen kaffe.

//En som blir grinigare och grinigare varje morgon =)

Jag kör med Sea to Summit X Brew. Jag rekommenderar att "fukta" kaffet först, alltså hälla på en liten skvätt vatten som får tas upp av kaffet. Låt stå en kort stund och häll sen på resten av vattnet i lagom rakt. Då blir det kanon!
 
Jag kokar upp vattnet på spis eller eld, slår på bryggkaffe i pannan och ser till att det precis börjar bubbla. Sen låter jag det sjunka ett kort tag och silar i finmaskig tesil när jag häller i koppen.
 
Förvarar man öppnad förpackning av färdigmalet kaffe i kylskåp eller frys bevaras aromen längre. Menar du Pryl-o-man att du mal i fält?

Thure
 
Jag vill gärna hålla det lite UL, dock inte pga vikten utan för att de sakerna brukar ta mindre plats i ryggsäcken. Just nu försöker jag få till en liten mindre packning än Kajka 75 och använder mig av Gneik 42. Men med Hennesy Hammock, Sovsäck och UQ så har jag väldigt lite utrymme att packa saker på tyvärr. Därav mitt intresse för X Brew prylen.

Morgonens test (efter googlande bland olika baristor) har fört följande med sig:

1) 250 ml vatten + 1 msk Gevalia bryggkaffe som fick rinna igenom = Ytterst svagt kaffe (StS rekomendation)

2) 250 ml vatten + 2 msk Gevalia bryggkaffe med bakplåtspapper för silen = Tunnt, men ändå kaffe
(Vikte bakplåtspappret 2 ggr och klippte av ca 1 cm)

3) 250 ml vatten + 3 msk Gevalia bryggkaffe som fick rinna igenom = Gott kaffe, lagom starkt för mig

4) 250 ml vatten + 3 msk Gevalia bryggkaffe med bakplåtspapper för silen = Väldigt stark kaffe
(Här lät jag bakplåtspappret blockera silen helt och stöpte i 4 minuter innan jag tog bort filtret från botten med en sked)

Det verkar som att vi svenskar föredrar väldigt starkt kaffe jämfört internationellt, och att StS rekomendation på 1 msk inte passar oss (dvs mig och min sambo iaf). Alternativ 3 är garanterat det som kommer testas i veckan.

Det låter som ett bra tips att testa något annat än Gevalia som kanske inte är det smakfylligaste av kaffe. Arabiskt får det bli och nya tester!

När jag gör vanligt kaffe i kaffemaskinen hemma så är det 80ml vatten och ca 8g kaffe.
Det stämmer ju ganska bra med 250ml vatten och 3 mått.
Men då trycks ju vattnet igenom kaffet och får säkert med sig lite mer smak.
Jag gillade pressokaffe och hade en bryggare från Ikea, tyvärr havererade filtret plötsligt och gav en känsla av o tillförlitlighet så den åkte i soporna.
 
Som inbiten te-drickare funderar jag…kan man inte göra som med te? Alltså köpa en flergångssil som är nere i koppen, lägga i kaffe, hälla på vatten, låta dra en kortare tid (sekunder?) och sen ta upp filtret och kaffet? Varför detta med filter ovanför koppen och många mått kaffe? Jag visar nog på min okunskap men jag skyller på att jag nog bara fått i mig kaffe två-tre gånger i livet…
 
Aeropress som tidigare nämnts är väl ansedd bland kaffenördar. Är i plast så ganska lätt (antar att det beror på vad man jämför med)

Annars vill jag slå ett slag för mr. Clever, i princip ett melittafilter med droppstopp. Kör du ett sånt med flergångsfilter så är det bara att experimentera fram kaffemängd och bryggtid som passar dig. Lite skrymmande kanske men gott kaffe.
 
Som inbiten te-drickare funderar jag…kan man inte göra som med te? Alltså köpa en flergångssil som är nere i koppen, lägga i kaffe, hälla på vatten, låta dra en kortare tid (sekunder?) och sen ta upp filtret och kaffet? Varför detta med filter ovanför koppen och många mått kaffe? Jag visar nog på min okunskap men jag skyller på att jag nog bara fått i mig kaffe två-tre gånger i livet…
Jo, det var det jag beskrev. Blir gott kaffe, ungefär som kokkaffe och mkt godare än snabbkaffe
 
Jag kör med Sea to Summit X Brew. Jag rekommenderar att "fukta" kaffet först, alltså hälla på en liten skvätt vatten som får tas upp av kaffet. Låt stå en kort stund och häll sen på resten av vattnet i lagom rakt. Då blir det kanon!

Blev en riktig förbättring genom att låta kaffet svälla lite med det första vattnet. Hur mycket kaffe brukar du använda när du gör en kopp på 250ml? Jag tycker att silen i botten är så stor att allt under 3 msk kaffe gör att det går för fort och blir riktigt svagt...
 
Liknande trådar
Trådstartare Titel Forum Svar Datum
Livetiskuggan Hygien vid matlagning utomhus Friluftsmat 18

Liknande trådar


Njutvandringar att längta till

Platåberget Billingens unika natur och fina vandringsleder lockar vandringsentusiaster året om.

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg