Hur blir vi av med vargelendet

Status
Ej öppen för ytterligare svar.
Jag skrev om att djurplågeri inte är acceptabelt -hur läser du egentligen?
-Utsagan från polisen är rena fantasier....håller dom på att peppa upp personalen?
Det måste vara frustrerande som polis att ingripa i ett "brott" som kan ge 4 år här
och en riklig skottpeng på andra håll.

Det är känt att polisen i Dalarna inte vill utreda vargskjutningar, det har framkommit.
Länspolismästaren dementerar och låter förbannad. Fasaden skall upprättshållas.

Det har svängt mycket i attityderna på senaste året när det gäller vargskjutningar.
Förvaltningen har ju upphört och folk får klara sig bäst dom kan.
Raritetsstatusen på varg har ju minskat i den takt dom har ökat.


Försöker du insinuera att grymma jaktmetoder som enbart används för att orsaka djuret så mycket plåga och smärta som möjligt innan det dör inte existerar eller att det är rätt att bryta mot lagen bara för man inte tycker om förd politik?


Angående jaktbrott så är uppklaringsstatistiken som sagt pinsamt låg, färre än var tionde anmält jaktbrott leder till att någon kan bindas till brott.
DN: Få jaktbrott uppklaras
SR: Kritik mot hur jaktbrott prioriteras.
IDG: Så lätt är det att komma undan med jaktbrott.
 
Intressant artikel från Dagensjuridik

"Få fall av jaktbrott lagförs. - Det är väldigt svårutredda mål i allmänhet och vi är väldigt beroende av vittnesmål, säger Lars Lundman på polisen i Norrbotten.

- Med tanke på att det finns så få vargar måste den grova jaktbrottsligheten anses vara utbredd och omfattande, säger Sven-Erik Alhem, rovdjursansvarig och styrelseledamot i Djurskyddet Sverige.

Vargjakt tillåts bara om den inte försämrar vargens bevarandestatus. Naturvårdsverket har beslutat om en mer begränsad vargjakt i år där endast 20 vargar ska avlivas, vilket kan jämföras med ifjol då 27 vargar avlivades i Sverige. I år är jakt dessutom tillåtet i ett färre antal revir. Regeringen vill se en vargstam som överstiger 200 vargar i Sverige.

Enligt Lars Lundman på polisen i Norrbotten är jaktbrott svårutredda för polisen.

- Jaktbrotten sker i en sådan omgivning att det helt enkelt finns så få vittnen och benägenheten att anmäla är i många fall styrd av arv och miljö, säger Lundman. Vid jaktbrott avlider och försvinner dessutom djuret så det finns inget offer som kan föra sin talan som målsägande.

Polisen är enligt Lundman väldigt beroende av vittnesmål när jaktbrott ska utredas

- Det är väldigt svårutredda mål i allmänhet och vi är väldigt beroende av vittnesmål, menar Lundman. Jag var med i en utredning där fallet gick upp till hovrätten och där hovrätten sade att man inte kunde döma de åtalade trots att det fanns vittnen. Ytan som jaktbrottet eventuellt hade begåtts på var så stor att man inte med säkerhet kunde fastställa att de åtalade befunnit sig på platsen.

Låg anmälningsbenägenhet

Enligt jaktlagen räknas olovlig vargjakt alltid som grovt jaktbrott. Straffskalan ligger på fängelse, lägst sex månader och högst fyra år. För jaktbrott döms den som med uppsåt eller grov oaktsamhet olovligen jagar fredat vilt.

- Det är inget fel på lagstiftningen i sig som den ser ut idag, säger Sven-Erik Alhem. Det som dock gör mig betänksam är att man så lätt kan åberopa skydd för egen person och tamdjur. Det är svårt att motbevisa om någon åberopar regeln om självförsvar.

Alhem betonar också vikten av att följa den lagstiftning som finns.

- Vi är alla normhållare och måste ta vårt ansvar, säger han. Även om man ogillar vargar så kan man inte bryta mot lagen och jaga dem. Givetvis får man ha en egen åsikt men det rättfärdigar ändå aldrig ett jaktbrott.

För att fler jaktbrott ska kunna klaras upp finns det enligt Alhem åtgärder som polisen kan vidta.

- Polisen måste först och främst vara neutral och oberoende, säger Sven-Erik Alhem. Poliserna får inte ingå i jaktlag och de måste arbeta lyhört i jakttider. Om information läcker ut ska polisen snappa upp det. Det ideala vore om polisen bedrev en form av spaningsarbete.

Jacob Wichmann på landsbygdsdepartementet tror att en del människor väljer att inte anmäla personer i sin omgivning som ägnar sig åt olovlig jakt av solidaritet.

- Det är svårt att veta vad folk gör i skogen och även om någon i omgivningen vet om att det jagas olovligt i trakten så kanske man ändå väljer att tiga om det av solidaritet, säger han.

Alhem är inne på samma linje då han menar att många bevispersoner hellre väljer att tiga.

- Det är väldigt olyckligt men många är rädda för att bli utfrysta på den lokala orten, säger han. Människor anmäler hellre till exempel narkotikabrott eller mord vilket man lättare tar avstånd från.

Enligt Brottsförebyggande rådet gjordes förra året 59 anmälningar om illegal rovdjursjakt och brott mot jaktlagen. De anmälda brotten omfattar förutom jaktbrott mot varg också djuren björn, järv, lo och kungsörn.

Regeringen har lagt en lagrådsremiss med förslag om kriminalisering av försök och förberedelse till grovt jaktbrott och jakthäleri utifrån ett EU-rådsbeslut om arbete mot organiserad kriminalitet. De nya reglerna föreslås träda i kraft den 1 juli i år.

- Effekten är att det blir ett brott tidigare i handlingskedjan i den mån man kan belägga det, säger Jacob Wichmann.

I likhet med Wichmann anser Alhem att regeringens lagförslag är ett steg i rätt riktning.

- Det är jätte bra för det ökar möjligheterna för polisen att komma åt gärningsmän redan på ett förberedelsestadium, säger han."

Dagensjuridik
 
De som är för detta fiasko till rovdjurspolitik bidrar till att rovdjur blir hatade. 1+ 1 är sällan 23,9


Nä det är sällan det, men huruvida det är ett fiasko är ju öppet för debatt. Med en sida som säger att man kan bryta mot lagar man inte gillar så ser jag ett mycket större fiasko i faggorna än hur rovdjurpolitiken är.
 
Nä det är sällan det, men huruvida det är ett fiasko är ju öppet för debatt. Med en sida som säger att man kan bryta mot lagar man inte gillar så ser jag ett mycket större fiasko i faggorna än hur rovdjurpolitiken är.

Du har rätt. Förlåt. Självklart kommer 2000 vargar inte att innebära några problem. Allt går ju bra nu. Folk får väl lov att stängsla in sina trädgårdar bara. Enkelt.

1+1 kan visst bli 23,9
 
Dagligen hör vi rapporter från sjukhus, skolor, och järnvägar är i behov av större ekonomiska resurser men staten saknar tillräckliga ekonomiska medel. Varje särintresse har sina egna lobbyorganisationer som försöker att bli prioriterade. Förespråkarna för en utbredd vargstam blundar för de ekonomiska konsekvenserna. Många har saknat en kostnadsanalys för vargarnas bevarande och det har varit svårt att få ut fakta i ärendet.

Har utrett kostnaderna
Men Naturvårdsverket, Jordbruksverket och Statens Veterinärmedicinska Anstalt har tillsammans utrett frågan.
Resultatet blev ”Genetisk förstärkning av den svenska vargstammen. Svar på uppdrag om rutiner för införsel och utplantering av varg i Sverige.” Här redovisas vilket visar en del av de kostnader som vargens bevarande medför.
På sidan 52 i den 55-sidiga rapporten ges en sammanställning av utplanteringskostnaderna.
• Utplantering av en varg från Finland eller Norge kostar 1,55 miljoner per år.
• Utplantering av en valp från en vild varg, som först placerats i en svensk djurpark, kostar 3,9 miljoner per år.
• Utsättning av en valp från djurparksvargar i Norden kostar 5,4 miljoner årligen.
• Flytt av en naturligt invandrad varg kostar 1,35 miljoner per år.

Extra kostnader för varje länsstyrelse
Utöver dessa kostnader per utsatt varg tillkommer kostnader för varje länsstyrelse. De har beräknats i rapporten till 725 000 kronor per länsstyrelse.
Lokal förankring vid en utplantering kostar 925 000 kronor.
I rapporten kan även utläsas detaljer som kostnader på 675 000 kronor per flyttad varg samt att den årliga spårningen och övervakningen som länsstyrelsen utför kostar 525 000 kronor per varg och år. Märkning av en vargvalp kostar 330 000 kronor.
Det finns cirka 500 vargar i landet som genererar ett hundratal valpar per år.

20 nya vargar ger miljardrullning
Naturvårdsverket föreslår import av ett 20-tal vargar för inplantering. Med enkel matematik kommer man upp till mycket höga kostnader, i storleken 0,5 till 1 miljarder kronor i närtid.
Staten har tidigare inte haft dessa kostnader för vargarnas bevarande, så det är en ny utgift som belastar statskassan.
Anser en majoritet av svenska folket att denna utgift skall prioriteras måste frågan öppet redovisas. Från vilka samhällsfunktioner skall årligen dessa pengar för vargens bevarande omfördelas?

Hans Erik West, Skattungbyn




1+1 kan bli jäkligt mycket.

Så mycket pengar för att försöka uppnå något som redan nu har havererat.
Åtal bör väckas tämligen snart mot disneymaffian.
 
Försöker du insinuera att grymma jaktmetoder som enbart används för att orsaka djuret så mycket plåga och smärta som möjligt innan det dör inte existerar eller att det är rätt att bryta mot lagen bara för man inte tycker om förd politik?
Angående jaktbrott så är uppklaringsstatistiken som sagt pinsamt låg, färre än var tionde anmält jaktbrott leder till att någon kan bindas till brott.
DN: Få jaktbrott uppklaras
SR: Kritik mot hur jaktbrott prioriteras.
IDG: Så lätt är det att komma undan med jaktbrott.

Ingen av oss vet hur vanligt det är med djurplågeri -vi kan bara spekulera.
Men eftersom jag lever i jaktvärlden, långt ifrån din horisont, så kan jag rapportera att det förmodligen är mycket ovanligt.
Djurplågeri berör alla jägare och alla är skolade till att förorsaka minsta möjliga lidande.

Vargjakten, den illegala, har inte kommit igång än på allvar. Det är beroende på vad som
händer den närmaste tiden. Det märks även på den enorma tillväxten som har varit på senaste året.

Men som sagt, i folkrättsligt tyckande så har det förlorat sitt straffvärde nu...
Ligger kanske på nivå med hembränning.!
Kan åsklådliggöras med det här utdraget från en talare:

"""– Vi som samlas här idag har nyckeln till Sveriges framtid. Låt oss försvara den med alla lagliga medel. Hjälper inte det återstår civil olydnad""""

http://www.dt.se/nyheter/alvdalen/1.4554661-vargfri-kommun-appladerades-av-rovdjurskritiker
 

På sidan 52 i den 55-sidiga rapporten ges en sammanställning av utplanteringskostnaderna.
• Utplantering av en varg från Finland eller Norge kostar 1,55 miljoner per år.
• Utplantering av en valp från en vild varg, som först placerats i en svensk djurpark, kostar 3,9 miljoner per år.
• Utsättning av en valp från djurparksvargar i Norden kostar 5,4 miljoner årligen.
• Flytt av en naturligt invandrad varg kostar 1,35 miljoner per år.

Om dagisbarnen lär sig svenska så kanske de kan precisera vad de menar. Om man flyttar EN varg, hur kan det bli en ÅRLIG kostnad? Samma fråga om alla dessa siffror.

Dvs om man inte ens kan presentera siffror där man kan redogöra för vad det handlar om så tror jag inte man har kompetens nog att få en siffra rätt.

Så gör om gör rätt.-
 
Ingen av oss vet hur vanligt det är med djurplågeri -vi kan bara spekulera.
Men eftersom jag lever i jaktvärlden, långt ifrån din horisont, så kan jag rapportera att det förmodligen är mycket ovanligt.
Djurplågeri berör alla jägare och alla är skolade till att förorsaka minsta möjliga lidande.

Vargjakten, den illegala, har inte kommit igång än på allvar. Det är beroende på vad som
händer den närmaste tiden. Det märks även på den enorma tillväxten som har varit på senaste året.

Men som sagt, i folkrättsligt tyckande så har det förlorat sitt straffvärde nu...
Ligger kanske på nivå med hembränning.!
Kan åsklådliggöras med det här utdraget från en talare:

"""– Vi som samlas här idag har nyckeln till Sveriges framtid. Låt oss försvara den med alla lagliga medel. Hjälper inte det återstår civil olydnad""""

http://www.dt.se/nyheter/alvdalen/1.4554661-vargfri-kommun-appladerades-av-rovdjurskritiker


Här är ett citat från Fjällvinden från tråden Grovt jaktbrott:
"Lite mera fakta.... Det aktuella jaktbrottet upptäcktes av Länsstyrelsens naturbevakare, INTE av polisen.
Eftersom jag själv jobbat ca 20 åt med jakt och faunabrottslighet (polis) vet jag hur det ligger till."

"Vi skall veta att just denna form av brott, där man använder skoter och plågar djuren är mycket mer vanliga än vi tror. Tvärr. Det upptäcks varje vinter flera fall, både i fjällområdet och nere i skogslandet.

Det finns andra smaskiga sätt att dräpa rovdjur, tex förekommer att man dränker in en skumgummimadrass i blod och lägger ut på våren när björnen kommer ur idet. Hur mår en björn då den käkat halva madrassen ???
Vi har tunnan försedd med armeringsjärn för att fånga björn.

Vi har några fall där man gjort en inhägnad kanske 2-3 m i fyrkant, ca 2 m högt stängsel, i den läggs kadaver. Denna är avsedd att fånga rovfågel. De landar inne i hagen äter sig mätta och kan sen inte lyfta var vid de är lätta att avliva tyst och diskret. En tredje variant är ju att placera ut gäddsaxar i rovfågelbon osv...
Detta är brott som uppdagats men ingen är fälld. Vilka som utför dem kan man inte säga nått om.
Det är alltså MYCKET kännsliga frågor lokalt och de som tipsar riskerar att utsättas för obehagligheter."

Civil olydnad är en metod för samhällsförändring. Det är en form av aktivism som går ut på att öppet och utan våld bryta mot en lag eller vägra att följa vissa myndighetsbeslut samt att vara beredd att ta konsekvenserna av handlingen.

Terrorism avser det systematiska användandet av våld eller förstörelse, särskilt mot civila mål, för att med hjälp av rädsla tvinga fram politiska eller andra typer av förändringar.


De sadister som plågar ihjäl rovdjur utövar terrorism och inget annat.
 
Du glömde nästa inlägg från Fjällvinden:

#31 2012-03-21, 12:38
Fjällvinden Inlägg: 99

Glömde...

--------------------------------------------------------------------------------

man kan lätt räkna ut att det är fråga om dels ett rent personligt rovdjurshat men är också ett reusltat av myndigheternas värdelösa rovsdjurspolitik och brist på respekt av lokalbefolkningen.
Det har aldrig fungerat, och kommer aldrig att fungera när centralmakten fattar beslut över huvuden på lokalbefolkningen. Det gäller inom många områden, inte bara när det gäller rovdjuren.
 
Status
Ej öppen för ytterligare svar.
Liknande trådar

Liknande trådar


Vandrat på ett platåberg? Upptäck Billingens unika landskap!

Njutvandra året om i fantastisk natur med böljande sluttningar och dramatiska klippavsatser – bara ett stenkast från Skövdes centrum.

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg