Nej inte jag men många andra gör det. Blir för varmt för mina fötter.
Jag har läderskor/tofflor som ser ut som träskor men har mjuka och dämpande sulor.
Den mänskliga foten är en underbar konstruktion men är inte idealisk på alla underlag. T ex kan det vara lätt att halka barfota. Stickor och taggar kan äta sig in i fotsulan. Minns en kalktagg som satt i min fot under ett halvår efter att jag gått på botten på väg ut för att snorkla på Zanzibar.
Thure
Jo helt rätt... det är inte ovanligt i barfotakretsar att det blir lite väl extremt... skohat .
En sund barfotatanke tycker jag är att skor ska ha precis så mycket funktioner som krävs för de specifika användingsområdet, men inte mer (minimalism). Dvs om foten i sig har en funktion, till exempel stötdämpning, ska man inte bygga in det i skorna. Men foten har ju inte dubbar som greppar på blöta jordsluttningar och tycker inte om att gå på krossat glas eller kall snö.
När man brukar prata om vad som är "fel" med traditionella skor brukar följande komma upp rätt ofta:
- klack, dvs hälen placeras högre än framfoten. Gör att hållningen blir onaturlig och vikten placeras mer på hälarna istället för jämnt mellan häl och framfot. Påverkar också gångteknik (och löpteknik om löparskor). Foten själv är inte designad för kraftfulla hälisättningar, det är bara skorna som är det. Höga klackar vet alla att det är rena döden, men även måttliga klackar anses av barfotalägret vara skadligt.
- för smal tåbox. Det innebär att (fram)foten inte kan jäsa ut i sidled som är en del av stötdämpningsförmågan. Bredden mellan stortå och lilltå ökar ca 15% från obelastad till full last.
- alldeles för smal/spetsig tåbox - dvs så smal så det trycker ihop tårna, om än milt (förhoppningsvis) gör det att foten omformas till slut så tårna även i vila inte är lika brett isär, det leder till försvagat fotvalv.
- för låg tåbox. Det innebär att stortån inte kan lyftas ordentligt vilket krävs för att foten ska kunna förspänna fotvalvet ordentligt.
- konkav fotbädd, även under framfoten. Den innebär att mitten av framfoten sjunker ned. Syftet är att foten inte ska ta lika mycket plats på bredden (anses vackert med smala fötter). Oklart för mig hur många skor som tillverkas på det sättet idag, men bland traditionella herrskor är det inte helt ovanligt i alla fall.
- uppåtböjd sula framtill så tårna hålls i ett ständigt upplyft läge istället för att ligga plant. Försämrar fotens stötupptagningsförmågan och koncentrerar viktdistributionen. Att sulan är uppböjd är för att sulorna är så tjocka att de inte är tillräckligt flexibla att göra en sko som är helt plan.
- stöd för fotvalvet - hindrar fotens naturligt stötdämpande funktion.
- för tjocka sulor - sämre markkontakt, hindrar fotens återkoppling, ökar risken för stukningar.
- vridstyva sulor - hindrar fotens naturliga rörelser.
Vissa av grejerna är ju uppenbart dåliga, som det där med konkav fotbädd och höga klackar, men då det gäller de rena stödfunktionerna så är det ju en skillnad i synsätt. I barfotavärlden tänker man att foten ska tränas för att tåla "barfotabelastningar", och sen hållas i trim livet ut, och man tror att i stort sett alla har de fysiska förutsättningarna att klara det, bara man inte låser in fötterna i skor som försoffar eller skadar dem.
Vår skokultur och gällande medicin går däremot ut på att foten för stort sett alla faktiskt behöver stöd för att klara belastningarna i det moderna samhället och hålla livet ut.
Vem har rätt? Jag vet inte. Överväger dock att bli en sån barfotatomte, testa se om det går och samtidigt behålla löpglädjen, inte så sugen på att gå tillbaka till 350-grams joggingskor med 80-grams ortopediska sulor i... men jag kanske skippar det där med att odla skägg och flytta ut i skogen till ett hus utan elektricitet. Så det är kanske minimalist det blir av mig... eller ännu mer underbensskador så jag får gå med svansen mellan benen till sjukgymnasten och tjacka ännu ett par ortopediska sulor för 1800 pix.