Inte heller nedanstående sammanställning av två sommarmånaders insatser från TOPR (räddningstjänsten i polska delen av Tatra) är direkt överförbar till fjällen, men kan ge lite perspektiv. Det handlar om ett mycket litet, men högalpint område, med senast en dryg miljon (!) besök under just dessa två månader, som är högsäsong (där ingår dock alla, som "stämplat in" i nationalparken, om så endast för ett par timmar). De flesta är måttligt förberedda "vanliga turister" som håller sig till dagsturer längs lägre belägna markerade leder, men även om andelen är låg, blir det i absoluta tal många, som lockas upp i exponerad scrambling-terräng de inte är vana vid.
Räddningstjänsten är skattefinansierad med ideella inslag och kostar inte den räddade något, oavsett hur "dumt" vederbörande burit sig åt. Det är lätt att kalla på hjälp, dels p g a många förbipasserande, dels hygglig mobiltäckning. Många som ringer är enkla "fastna"-fall som kan lösas med telefonguidning, men Fjällräddningens utryckningströskel är mycket låg. Precis som i Sverige gruffas det regelbundet om missbruk, men inte alls av fjällräddarna själva, som konsekvent argumenterar för "hjälp alla utan att moralisera"-linjen.
Antal räddade: 258 (122 kvinnor, 136 män)
- varav helikopterräddade: 95
Timmar i direkt aktion: 1386, varav 707 ideellt
Av dessa fall klassas
-
104 som allvarligt skadade/sjuka (varav 2 dödsfall)
-
74 som lätt skadade/sjuka
-
61 fall där ingen varit skadad, utan endast t ex fastnat i svår terräng, gått vilse/kommit av den markerade leden, och/eller riskerat nedkylning vid framtvingad övernattning.
Huvudorsak i varje enskilt fall
(det kan ha funnits flera bidragande orsaker):
- fall från hög höjd: 11
- övriga halk- och fallolyckor (ej från höjd): 105
- insjuknat: 75
- gått vilse: 14
- bristande färdighet och/eller kunskap: 17
- bristande utrustning: 8
- fallande sten: 7
Senaste helårssammanställningen jag har tillgång till är från 2016. Den redovisar
691 personer som varit föremål för räddningsinsatser, därav
4 lavinolyckor och
23 dödsfall.