Fjällvandrare utan kunskap

Ungefär samma antal fjällräddningsinsatser 2020 som tidigare två år. Skador / fallskador liksom tidigare vanligast. Insatser pga okunniga fjällvandrarna verkar fortsatt bara synas i nedlåtande kommentarer på nätet, men inte i polisens kommentarer kring insatserna

 
Lärorik tråd! Varför man kan känna sig nödd att larma har getts många svar på. Men lite off topic så kan det även va bra att informera sig om olika sorters snedvridning vid urval, bearbetning och presentation av data https://en.wikipedia.org/wiki/Bias . Det ger ett hum om varför media rapporterar larmen som de gör och varför rapporterna läses som de gör https://en.wikipedia.org/wiki/Media_bias#Types .
 
Det finns en bra anledning att kalla efter hjälp: När man råkat illa ut och inte kan tas sig till civilisation själv. Bedömningen att vandra vidare om man är skadad får man själv bedöma. Men om man fortsätter att vandra vidare trots skada får man skylla sig själv. Konsekvensen av att fortsätta med en skada kan bli att man inte blir helt återställd.

Är man trött, frusen, nedkyld, utan mat mm...då får man bedöma om det kan bli något allvarligt av det.

Jag hoppas att årets äventyr gör att många får med sig bra erfarenheter så att de fortsätter att vara ute i vår fina miljö. De svenska fjällen har exempelvis mycket att erbjuda i form av olika upplevelser. Allt på ett säkert sätt såklart.
 
Jag ser faktiskt inte detta som ett problem, tvärt om. Fler hittar ut i naturen samt att staten/komunen/regionen behöver bygga upp en bättre service och tillgänglighet som förhoppningsvis också gynnar lokalbefolkningen.
Om några år kan vi kanske lägga ned kursen "hur du förlöser ditt barn i bilen eftersom ditt närmaste sjukhus finns 200+km bort"

Det man behöver bli bättre på är att debitera de fall som inte är akuta.
 
Jag tror att alla skriverier om fjällvandrande massors okunskap, risktagande och onödiga belastning av fjällräddningen är rena överdrifter. Tror också att det i många fall är ett sätt för skribenten att försöka hävda sin egen förträfflighet.

Trådens syfte tänkte jag, att folk ska kunna posta faktiska belägg. Artiklar med tyckande elit undanbes.

Förslag på frågeställningar
Hur många % av fjällräddningens uppdrag är "onödiga"?
Har någon på riktigt undersökt kompetens och fysiska förutsättningar hos dem som använt sig av fjällräddning?
Finns det någon generell sanningshalt i folks åsikter kring vad som är optimal utrustning för en given tur?
Finns data på erfarenhet hos folk som förolyckats i bergen? Internationellt?
Finns det någon som inte kan råka ut för en olycka?
Är antalet olyckor och/eller fjällräddningsuppdrag i relation till antalet besökare stort i jämförelse till andra länder?
Osv

Gissningar och hittepå finns det gott om i andra trådar kanske inte behöver va här
Bra frågor!
 

Vinter i Österrike: 6 höjdpunkter

Upplev ikoniska skidbackar, glaciäräventyr och charmiga byar där alpina traditioner och kulinariska smakupplevelser skapar en unik atmosfär.

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg