Jag och polarna gick en kurs i glaciärvandring och har sedan varit uppe ett par gånger de senaste somrarna och hackat lite is.
Under kursen lärde vi oss räddningstekniken att dra upp personen som hamnat i en spricka enligt talja-principen. För att säkra änden man drar i så att personen inte faller om man tex. skulle tappa greppet lärdes det ut att vi skulle använda en fransk prussik sittandes i en isskruv/snöankare. På kursen fungerade det utmärkt, men vi får det inte att funka med våra egna grejer.
Använder ett 10.5 mm rep som huvudrep och 6-7 mm repsnöre för prussik/klämknutar etc.
Franska prussiken är ju genial då den iaf enligt teorin släpper åt hållet man drar åt, men låser neråt mot klättraren när man släpper på repet man håller i när man drar.
Vi slår knuten rätt runt huvudrepet enligt konstens alla regler, men det blir för mycket friktion vilket resulterar i att när man drar i repet så vränger sig knuten "ut-och-in" med resultatet att den nu låser åt hållet man vill dra åt, samt släpper ner mot killen i sprickan. Hur göra? Har vi fel diameter på rep/repsnören i relation till varandra?
Nu har vi istället löst det genom att använda en vanlig klämknut, men det kräver ju att man håller på knuten medan man drar för att det ska funka. Betyligt osmidigare.
Varför funkar inte franska prussiken?