Mezzner; sa:Vid laminering i knivblad vet jag inte riktigt vad tanken är. Om man lägger det hårda materialet i centrum (där eggen finns) så riskerar man ju att det material som ska ge stöd på sidorna inte ger nåt stöd förrän försent ...
Möjligen gör man tvärtom; man har ett mjukare mer lättskärpt material i mitten där eggen finns, medan resten är starkare.
Inte för att jag är nån "riktig" ingenjör, men...
Hård egg och segt blad är vad man eftersträvar på knivar, så vitt jag vet.
Eggen kan slipas vass och behåller skärpan, utan att bladet som helhet går för lätt att bryta, men ändå blir vridstyvt.
Fällknivens text:
"eggen består av ett sintrat stål ... På sidorna om detta eggstål har vi lagt ett segt, rosttrögt stål som stabiliserar den hårda kärnan. Detta ger ett vridstyvt, starkt knivblad som
håller skärpan oerhört väl."
Såhär säger Frosts om sina laminatknivar:
"Knivbladens kärna är av kolstål med mjukare stål på yttersidorna. Laminatstålet ger möjlighet till härdning till hög hårdhet. Knivbladet får därmed oöverträffad seghet, överlägsen eggbeständighet, maximal skärpa och livslängd. Bladet går att böja.
"