Fällkniven F1

Fast det kan väl visst vara bra att kunna tälja i en överlevnadssituation? Typ göra en hyffsad måg, fiskefällor, lägerprylar etc. Har du försökt göra en figure-4-dead fall (stockfälla typ) så vet du vad jag menar... Likaså om man skulle försöka göra nätbindningsnål. Finns så mycket exempel på 'överlevnadssysslor' som kräfva en kniv som man kan tälja med. Naturligtvis är alla knivar underordnade mobiltelefonen i sverige. Och egentligen behöver man ju ingen kniv alls här. Räcker ju oftast med en mobiltelefon och en chokladkaka.

Har du brutit av så många moror tycker jag du ska sätta dig ner och tänka till hur du använder en kniv. Antingen har du sjuk otur eller så är du en riktig klant.

Ska du ha en kniv som klarar det mesta räcker det gott med en mora. Ska du ha något för överlevnad i Skandinavien ska du ha en yxa, Sitter man och konstruerar krystade överlevnadsscenarion komplett med utrustningsuppsättningar har man för mycket tid.


...förstår inte riktigt - jag kan tälja det mesta med min F1:a: fjäderstickor täta som en gåsfjäder. Skall jag däremot tälja en liten trägubbe (inte alltför vanligt...) så tar jag med min ypperliga lilla täljkniv.
 
...förstår inte riktigt - jag kan tälja det mesta med min F1:a: fjäderstickor täta som en gåsfjäder. Skall jag däremot tälja en liten trägubbe (inte alltför vanligt...) så tar jag med min ypperliga lilla täljkniv.

Jag menade inte att man inte kan tälja med den, det går nog alldeles utmärkt, förlåt om jag var otydlig. Det var flera som skrev att F1:an var dålig på finlir - det jag menade var att, även om man kanske kan uppfatta den som något grov för finare arbeten (trägubbar, kåsor m.m.) så är det inte det kniven är gjord för heller.
 
Svar på Pauls fråga:

Trevlig läsning.

Var köper du dina band till Mado-maskinen?

~Paul~


Hej,
När jag jobbade som slaktare/styckare så köpte vi våra knivar (Giesser-Messer), samt tillbehör av en firma som jag tror hette KNIVSPECIALISTEN. Tror att han var norrläning. Det här var på början av 90-talet. Han hade också banden till Mado Superschliff. Hittar inte honom på nätet.
Undrar om det kan ha varit Peter Hjortberger som sålde dessa innan Fällkniven blev heltid??
(Bara en tanke..??Kan vara helt fel ute men ändå...)

Kolla följande länk:

http://www.hwlarsen.se/soeg.aspx?searchstr=Mado

Vi körde oftast med som jag sa 180-240 korn. Vid ett tillfälle så fick vi testa ett ljusblått slipband som var nyutvecklat och innehöll inte vanliga korn utan han beskrev dom som "uppochner vända äggskal". Har inte hittat dessa band i nutid. I o f s så behöver jag inte så vassa knivar numera. "Vi klöv hårstrån på längden" brukade vi säga. Otroligt vassa blev dom.
Som jag upplever det så finns det inget som är så bra att testa "skärpevarighet" som att skära kött, och det har jag gjort en del. Då fanns det, enl. mig, inget bättre än Giesser Messer i styckknivar (Tror att dom var vaccumhärdade i 143-10stål lite osäker på stålet).
Mora, Bacho, Swibo, Victorinox, Dick m.m. inte i närheten!! Det var då det. Utvecklingen går väl frammåt och vad som gäller nu i slaktsvängen har jag inte en aning om.

MEN, (Nu hamnade jag lite off topic...tänk hur det kan bli)
Jag testade också F1 och S1 som styckkniv OCH skärpevaraktiheten var mycket bra. Slipade om knivarna till lite mer konkav slipning och eggen höll mycket bra. tror att det var ATS34 i bägge men är inte riktigt säker. Kan ha varit VG10 i S1:an.
Helt i klass med GM knivarna. (Om man ser till endast styckningsegenskaperna)

Fjällguiden
 
Senast ändrad:
...förstår inte riktigt - jag kan tälja det mesta med min F1:a: fjäderstickor täta som en gåsfjäder. Skall jag däremot tälja en liten trägubbe (inte alltför vanligt...) så tar jag med min ypperliga lilla täljkniv.

Har aldrig påstått motsatsen heller. Men det inlägget jag citerade påstod att man inte behövde snida i trä i en överlevnadssituation. Och det bestred jag.
 
1. Undrar om det kan ha varit Peter Hjortberger som sålde dessa innan Fällkniven blev heltid??
(Bara en tanke..??Kan vara helt fel ute men ändå...)

2. Kolla följande länk:

3. Vi körde oftast med som jag sa 180-240 korn. Vid ett tillfälle så fick vi testa ett ljusblått slipband som var nyutvecklat och innehöll inte vanliga korn utan han beskrev dom som "uppochner vända äggskal".

Har inte hittat dessa band i nutid. I o f s så behöver jag inte så vassa knivar numera. "Vi klöv hårstrån på längden" brukade vi säga. Otroligt vassa blev dom.

4. Då fanns det, enl. mig, inget bättre än Giesser Messer i styckknivar (Tror att dom var vaccumhärdade i 143-10stål lite osäker på stålet).
Mora, Bacho, Swibo, Victorinox, Dick m.m. inte i närheten!! Det var då det. Utvecklingen går väl frammåt och vad som gäller nu i slaktsvängen har jag inte en aning om.
1. Nej, det är jag tämligen säker på att han inte gjorde.

2.Tackar! Jag har hittat några andra i Tyskland också. Tänkte dock att det kunde vara trevligt att handla inrikes.

3. Det finns faktiskt band ända ned till 1200 gritt från den tyska firman. Jag hittade en firma i Askim som kunde importera dessa men de hörde aldrig av sig :(.

4. Giesser tillverkar knivar i det så vanliga tyska Krupp/Thyssen-stålet Werkstoff Nr. 1.4116 (andra namn: DIN X50CrMoV15, AISI 440A, SS/EN 10088 samt Duplex) härdat till 57 HRC. Dess största potential är rosttrögheten och finkornigheten, vilken bidrar till förmågan att erhålla en tunn egg. Tyvärr är inte nötningsmotståndet lika bra och därför försvinner skärpan ganska fort.

Bahco tillverkar inte köksknivar längre vad jag vet men dess offspring - "Bergo Tools" tillverkar idag knivar i samma stål som Giesserknivarna, dvs 1.4116. Logotypen är densamma, dvs en liten hajfisk :).

Mora of Sweden kör med Sandvik 12C27 härdat till antingen 56 eller 58 HRC beroende på modellen. De knivar som används i samband med delikata skär ligger på 58 och de som används till grövre arbete med risk för att stöta på ben och brosk ligger på 56. Personligen föredrar jag Sandvikstålet framför 1.4116 precis varje dag i veckan ;).

Det som gjorde dina Gisserknivar så pass effektiva är inte stålet i sig utan bladgeometrin. Dessa knivar tillverkas i mycket tunt gods är därför mycket skäreffektiva. Men som sagt, stålet är inget märkvärdigt.

~Paul~
 
Har en F1 och säger följande:

Termen "överlevnadskniv" är enligt mig lite överanvänd bland knivtillverkare. I en överlevnadssituation handlar det knappast om vilken kniv du har - en knackad bit flinta eller vässad benbit kan få lov att fungera som skärverktyg - det som gör en kniv, vilken som helst, till en "överlevnadskniv" är det faktum att den är pålitlig och mångsidig.

Det breda bladet på F1 gör det mycket stryktåligt, samt att stålet håller skärpan oerhört väl, och detta till en kostnad som inte alls är så blodig. Locket på läderslidan gör att det är mindre risk att tappa bort kniven. Den har ingen riktig parerstång men å andra sidan sitter den som gjuten i handen. Bladet är kort och lätt att manöverera trots att det är så knubbigt. Personligen tycker jag inte om knivar med längre blad än så, men det är en smaksak och beror ju på vad man ska använda dem till. Det tar en stund att vänja sig vid bladets tjocklek och den konvexa slipningen om man (som jag) har kört med moraknivar innan. Handtaget är lite för kantigt för min smak.

Den genomgående tången ger ökad stabilitet och gör att man, i en "överlevnadssituation", kan binda om tången med rep eller tyg och göra ett nytt handtag om det gamla skulle gå sönder.

Jag antar att termen "överlevnadskniv" syftar på ett verktyg som ska kunna användas till alla möjliga uppgifter, från att bygga läger till att rensa fisk. F1 duger säkerligen till att ersätta en yxa med, men jag packar nog en yxa också.


Jim
 

Cannonball

Gäst
Enda nackdelen som jag har hittat på F1:an är att hålet till fånglinan sitter för långt fram, jag använder fånglinan eftersom att jag mest använder kniven vid vatten, och det kan ju va lite surt att tappa den i plurret! Men det är mycket irriterande att hålet sitter så långt fram, att man håller över linan när man använder kniven...
 
hur många är det som köper kniv efter vad dom ska använda dem till. köper man en F1 ska man antagligen inte tälja, rensa fisk och kapa slaner, utan man ska antagligen hugga med kniven, bända och klyva ved och måste man klyva ved i skogen så har man valt fel ved. och det man märker är att så mera folk använder kniv så hamnar dom till slut på en kniv av nordisk typ.

och F1 är inte en bra överlevnadskniv den har fel slipning och är för tjock men vist den är hållbar men kan man använa kniven rätt så går inte T.ex en morkniv av heller.

jag håller med, F1 är en tämligen oduglig kniv till annat än att öppna bildörrar.. ren kapitalförstöring..
 
jag håller med, F1 är en tämligen oduglig kniv till annat än att öppna bildörrar.. ren kapitalförstöring..

men varför vill militären ha den då? om den är så dålig.. jag trodde militären bara köpte grejjer utifrån funktion? eller är det så att alla dessa F1 och Bravo 1 etc bara köps in för att soldaterna ska få fina leksaker att titta på?

(obs: en mild sarkastisk underton, men frågan är ärligt menad.)
 
men varför vill militären ha den då? om den är så dålig.. jag trodde militären bara köpte grejjer utifrån funktion? eller är det så att alla dessa F1 och Bravo 1 etc bara köps in för att soldaterna ska få fina leksaker att titta på?

(obs: en mild sarkastisk underton, men frågan är ärligt menad.)

de har antagligen behov att bryta och bända och då är det en väldigt bra kniv.
 
men varför vill militären ha den då? om den är så dålig.. jag trodde militären bara köpte grejjer utifrån funktion? eller är det så att alla dessa F1 och Bravo 1 etc bara köps in för att soldaterna ska få fina leksaker att titta på?

(obs: en mild sarkastisk underton, men frågan är ärligt menad.)

mycket enkelt, för att dom håller.. det har mycket lite med funktion att göra.. sedan är det väl så att det inte är en generell utdelning av dessa knivar till värnpliktiga, eller hur? jag vet att piloterna fick ut dessa innan och dom kan inte kallas värnpliktiga direkt, vilka värnpliktiga får ut F1 under värnplikten?
 

Cannonball

Gäst
Vad jag vet så får inga värnpliktiga ut någon F1, därmed inte sagt att den skulle vara dålig! Jag har både moraknivar och andra lite dyrare, med olika slipning och jag fattar inte att någon kan tycka att F1:an är så värdelös?? Det måste vara handhavande fel om man inte klarar av att använda en F1! :) Det enda som jag tycker kunde gjorts bättre är hålet till fånglinan enl mitt tidigare inlägg.
 

Liknande trådar


Vinter i Österrike: 6 höjdpunkter

Upplev ikoniska skidbackar, glaciäräventyr och charmiga byar där alpina traditioner och kulinariska smakupplevelser skapar en unik atmosfär.

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg