Borra etablerade leder, men med förnuft

Mycket av invändningarna mot borrbultar i denna tråd gäller även för bultning av nyturer och för bultning av svårare leder, inte retrobultning av lättare leder som jag diskuterar.

Klättrarna behöver bli fler för att vi skall bli en opinion värd att lyssna på. Vi är idag för svaga i accessdiskussionen för att någon skall bry sig om vad vi tycker. Bispberg står som ett monument över vår opinionsmässiga svaghet.

Jag tror att fler lätta sportleder bidrar till att det blir fler som klättrar utomhus. Mina exempel på leder som lämpar sig för att "göras om" till lätta sportleder är ju inga kilsäkrade klassiker utan dom är säkrade med slagna bultar av varierande kvalitet , låt vara att det går att peta i en och annan kil här och var även på dessa leder.

Häggsta är ingen bra klippa för den som vill klättra trad i meningen kilsäkra. Då är Grönbrink mycket bättre (accesskänslig trots att det inte är en sportklippa). Jag skulle aldrig komma på tanken att förseslå att "Tutti Frutti" skall borrbultas.

Fundera dessutom gärna på anledningen till att det är fler på Ryssgraven en vårhelg än det är i Häggsta.
 
Klättrarna behöver bli fler för att vi skall bli en opinion värd att lyssna på. Vi är idag för svaga i accessdiskussionen för att någon skall bry sig om vad vi tycker. Bispberg står som ett monument över vår opinionsmässiga svaghet.

Om klättrarna vid en klippa blir fler kommer antalet klätterdrägg vid den klippan också öka. Att Bispberg stängdes för klättring berodde på att markägaren störde sig på en del typers uppträdande och sedan med hjälp av naturskyddare lyckades få till stånd en stängning. Inte alla klättrare tillhör gruppen "samhällets stöttepelare".
 
Härligt med ännu en infekterad etik tråd, och skönt att se att det fortfarande finns några klättrare som inte vill göra allt tillgängligt för alla.
Jag bara undrar varför allt ska vara så lättillgängligt och enkelt. Klättring är ju trots allt en ego sport, man klättrar för sin egen skull och för att man själv tycker det är roligt. Och varför måste man då lägga allt krut för att få mer folk till klipporna när man vet att det genererar till mer accesproblem, och då en större möjlighet till att just DU inte ska få klättra på klippan något mer. Och i ärlighetens namn är det ju väldigt sällan man kommer till en fullpackad klippa och tänker: Härligt idag var det lineup överallt.
Nä jag måste helt egoistiskt säga att jag tycker det är bra om inomhusklättrare blir kvar inne, för då kommer bara de som verkligen vill klättra utomhus att komma till klipporna. Och med mindre folk vid bergen blir det mindre accesproblem. Enkelt va...

Och sen det där med retrobultning, det blir man ju bara ledsen av läsa. Det är ju sjukt vad lata klättrare har blivit om man inte ens orkar lägga säkringar där det går att säkra naturligt. Och orkar man inte att lära sej säkra med eget får man räkna med att inte klättra alla leder.
 
Det här "vi måste bli fler"-resonemanget har jag lite svårt att köpa. Ju fler som klättrar desto mer accessproblem. Jag ser inte värdet i att bli fler så länge jag alltid kan hitta en replagskamrat. Jag undrar om det är någon sorts tankeparallell till idéen om ekonomisk tillväxt, där ju också tillväxten i sig är målet.
 
Det här "vi måste bli fler"-resonemanget har jag lite svårt att köpa. Ju fler som klättrar desto mer accessproblem. Jag ser inte värdet i att bli fler så länge jag alltid kan hitta en replagskamrat. Jag undrar om det är någon sorts tankeparallell till idéen om ekonomisk tillväxt, där ju också tillväxten i sig är målet.

Jag håller med fullständigt (även om dumidéen om ekonomisk tillväxt).

Vi behöver fler markägare som klättrar, inte fler klättrare, om vi ska ha någon chans i accessfrågan.
 
Jag tror att fler lätta sportleder bidrar till att det blir fler som klättrar utomhus. Mina exempel på leder som lämpar sig för att "göras om" till lätta sportleder är ju inga kilsäkrade klassiker utan dom är säkrade med slagna bultar av varierande kvalitet , låt vara att det går att peta i en och annan kil här och var även på dessa leder.

Jag är inte så säker på det. Du har massa argument i den här tråden om varför man inte borde retrobulta.

De leder du nämner är inga direkta klassiker. Jag har lett alla av dem, och skulle inte tycka det var lättare att göra dem på bult. Däremot om man nu ville få ut fler klättrare kunde det vara bra med bra ankare så man kunde toppa dem.

Bäst vore det med fler leder, vare sig trad eller sport, och där verkar Erik Af E göra en del jobb (och såklart många andra, t.ex. framförallt bultkommittén förutom de som redan gjort ett hästjobb som t.ex. Luhren).
 
..., t.ex. hela den låga väggen ner mot sjön, leder som Fyrbulten, Diretissiman, Trean, Fyran, Femman (i synnerhet, den klättras inte ofta nu för tiden) , Åttan, Ekleden m.fl. skulle bereda många ett stort nöje som "sportturer". Däremot skall inte Omöjliga Väggen borrbultas.

Som redan framgått så finns ingen anledning att bulta befintliga tradleder. Och, jag skulle nog ändå våga påstå att några av lederna ovan får lov att betraktas som klassiker - det är väl mest en prestigefråga som gör att få vill kalla en trea eller fyra för klassiker...

Jag kan hålla med om att Häggsta inte är ett bra exempel på klippa som är lätt att säkra väl på kil - överallt. Men överlag så är nog lederna ovan att betrakta som mycket välsäkrade.
Kanske borde dock några gamla pitonger ersättas av borrad bult i nåt enstaka fall, men de ganska många pitonger man hittar på Häggsta behövs ju å andra sidan inte.
Häggsta är dessutom en klippa som inte alltid är så lätt att borra då problemet inte som regel är avsaknaden av sprickor, utan avsaknaden av solida partier. Att sätta en dålig borrbult är alltså ingen bra lösning även om många troligen skulle känna sig trygga om det ändå var nån annan som borrat...
a29c7c5ddebc3e63a14e567133e1040b.jpg
 
Om vi ska bli fler eller inte... nja jag är ledsen men det tågen har redan gått.

I stockholmsområdet i allmänhet och vid populära klippor landet runt så har antalet klättrare för länge sedan passerat det stadiet då accessproblemen löses bara genom låg profil.
Ur accessynvinkel är väl den sämsta sits vi kan hamna i att vara tillräckligt många för att verka "störande" för markägare och kringboende, men inte tillräckligt många för att kunna påverka beslutsfattare.
Om en handfull klättrare hittar till en klippa, klättrar där en helgdag nu och då och sköter det snyggt, så fungerar det troligen friktionsfritt.
När något fler klättrare hittar samma ställe, så att det är parkerade bilar och kommandorop varenda helg på sommaren så kommer boende störa sig.

Men om ännu fler hittar dit så ökar visserligen risken att vissa "klätterdrägg" dyker upp, men och också chansen att tillräckligt många bryr sig så pass mycket om klippan att de tar sig tid att faktiskt prata med boende, skriva till kommunen om reservatsregler, organisera städande etc etc.

Så ja, jag vill få ut fler klättrare, åtminstone till vissa berg.
(Däremot vill jag inte bulta upp häggsta för den sakens skull)
 
Om jag gormar - som någon skrev - beror det på att jag irriterar mig över att man inte kan diskutera klättring utan att konservativa klättrare värnar så mycket för att det ska vara som det alltid har varit - så till den milda grad att all diskussion blir svår eller nästan omöjlig.

Kim Pantzar skriver till exempel "jag hoppas att du är ironisk" när någon kommer med förslag på en seriös debatt om Häggsta. Det säger ju en del om hur insnöade vissa är! Varför får man inte säga sin mening utan att bli idiotförklarad?

Lika lite som att rika farbröder kunde ha golfbanorna för sig själva kan ett fåtal konservativa klättrare anse sig ha rätten att bestämma över svensk klätteretik och bergens framtid. Klättringen i sverige är - och blir - allt folkligare, vare sig vi vill eller inte! Frågan är inte om klättringen kommer att förändras utan hur! Jag tror som sagt på en mindre svart/vit etik och fler lätta bultade leder.

Jag tror inte att framtidens klätteretik kan komma att utgå från ett traditionellt normativ - som jag tycker att det gör idag. Nya klättrare föds inte i 70-talets tältläger på Häggstaängen längre utan i klätterhallen.

Om ni tycker att vi har accessproblem nu, vänta bara tills nybörjare som hängt i rostiga pitonger börjar skada sig eller dö. DÅ kommer vi att ha accessproblem!
 
Liknande trådar
Trådstartare Titel Forum Svar Datum
slob Drytoola etablerade leder Klättring allmänt 13
johnliungman Fördelning av leder trad/sport Klättring allmänt 7
Bloggomann Riktigt enkla multipitch-leder? Klättring allmänt 42
Pandan Sätta upp leder inomhus Klättring allmänt 7
Mike C Säkringsinfo om två leder sökes Klättring allmänt 2
Mike C Söker specifika tips på leder och klippor runt Sthlm. Klättring allmänt 16
SMR Vad gäller vid skapande av nya leder? Klättring allmänt 6
peon Hur svår grad toppar ni resp leder på kil? Klättring allmänt 40
desmo79 Tips på långa och enkla leder i USA (västkust) Klättring allmänt 11
nitrox50.II Möhättan leder Klättring allmänt 11
8532 Säkra leder/Via ferrata i Gbg/Bohuslän? Klättring allmänt 4
Leon Green Bultade leder vid strömstad? Klättring allmänt 1
controller Fina leder i Frankenjura Klättring allmänt 0
johan01 bultade leder skåne? Klättring allmänt 4
Teliz Info om leder vid Tumlehed, Torslanda, Göteborg Klättring allmänt 2
owahlund Var finns bultade leder i bålsta? Klättring allmänt 3
permanne Bultade leder utanför Borås Klättring allmänt 1
trinity Leder Klättring allmänt 2
Tips på leder i Romsdalen.. Klättring allmänt 3
Tips vid rensning av nya leder? Klättring allmänt 0
Flaten (Stockholm), nya leder. Klättring allmänt 0

Liknande trådar


Vandrat på ett platåberg? Upptäck Billingens unika landskap!

Njutvandra året om i fantastisk natur med böljande sluttningar och dramatiska klippavsatser – bara ett stenkast från Skövdes centrum.

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg