Rent instinktivt känns det som att den borde vara sämre kvalité, precis som dom flesta andra av Biltemas produkter. Men den fungerar bra, tycker inte att verkningsgraden är märkbart sämre än Primus gas.
/Ulf
Hej:
En första inlägg - som dessutom startar med att vara lång, så hoppa över om ni inte orkar med mitt dravel
---
Förmodligen tillverkas dessa tuber bara på några få ställen i världen - tex. primus power gas är stämplad korea.
Det är nog som CDR/DVD-R, blybatterier, TV-rör, och för den delen flatTV-displayer - när det väl kommer till kritan så fins det bara 1-4 stora tillverkare trots 100-tal olika märken.
Givetvis kan varje 'märke' beställa med sin egen kvalitetsnivå och blandning, men det är nog fortfarande samma maskiner som stampar ut behållarna till biltema som till 3 ggr dyrare märken...
Med detta vill jag säga att biltemas varianter på gas förmodligen inte skiljer sig mot primus, sievert etc mer är just gasblandningsförhållande - energimässigt och utförandemässigt är dom förmodligen snarlika.
---
Försökte leta på EN417, men kostar pengar att få hem då standardföretagen skall ha blodigt betalt för detta.
Det närmaste uppgifterna jag har sett är motsvarande amerikanska 'DOT' och då det är internationella varor (från sprejburk med färg till dito med gasol) så gissar jag att dessa är hyffsat lika mot EN417.
DOT anger för att övh. tillåtas att transporter av sprejburkar och dito. gasolbehållare av sprejburkstyp i fordon i USA att trycket i en sådan burk skall vara under 10.5 bar vid 55 grader celsius - vilket begränsar möjlig andel propan i gasblandingen i en sådan gasoltub - förmodligen 40% -50% som allra högst. Ytterligare krav är att burken inte får spricka/läcka förrän över 20.6 bar övertryck - och detta skall trycktestas till spräckning på var 25000 tillverkad burk. 20.5 bar motsvarar trycket vid ungefär 80-90 grader celsius för en standard gasolburk. Till detta så skall varje burk som tillverkas värmas upp till 55 grader celsius och kontrolleras avsende läckage och deformation innan leverans till grossist och detaljist-led - en av orsakerna till varför de formellt inte får återfyllas utan anses som just engångsburkar.
Med andra ord, så länge gasburkens vätskedel (efter omrörning) inte är varmare än att man kan hålla i minst 15 sekunder utan att brännas så är den inte farligt varm - dessutom borde gaslågan börja rusa vid risk överhettning pga. den ökade trycket av värmen och varna den vägen (viss skillnad om man startar vid 2-3 bar och vid 50 grader tubvärme ger över 10 bars tryck - borde synas/höras liksom...)
---
20 bar övertryck uppnår man redan vid runt 60 grader om tuben innehåller ren propan och är en av orsakerna till att man aldrig hittar ren propan i 'sprejburksform' - marginalerna hållfastighetemässigt är helt enkelt för litet. Biltemas uppgivna '70% propan / 30% butan' på 17-603 och 17-602 tror jag inte ett dugg på - här gissar jag att man helt enkelt har förväxlat 70%/30% på angivna butan/propanblandningen - dock är inte 17-603 och 17-602 samma sak, se nedan.
---
Gjorde lite tryckmätningar på olika fabrikats/förpakningars gasolblandningar.
Jag använde här biltemas elektroniska däcktryckmätare 15-1923, gasolspetsbrännare 17-601, med avtagen brännare råkar konan med lite handpress passa perfekt och läckfritt mot biltemas sagda bildäckstryckmätare - skruva på brännaren på tuben, ansätt tryckmätaren till konan, skruva upp lite på ventilen och därefter stäng ventilen., läs av och hela mätoperationen läcker inte mer gas än vad några sekunders tryck på en otänd cigaretttändare - men givetvis måste man ändå hantera detta med sedvanlig försiktighet.
Här är i allafall listan mätt vid 25 graders temp och alla tuber har stått på samma utrymme i minst 18 timmar
R134A (50% fylld, biltema 15-197): 5.5 bar (dessa som referens)
R134A (oanvänd, biltema 15-197): 6.49 bar (dessa som referens)
Primus power gas 2207 oanvänd: 3.95 bar
Providius punkteringsbehållare Jula oanvänd (190 gram): 2.6 bar
Bernzomatic 330g (hög smal tub ala radar insektsspray till Julas ogräsbrännare), Jula oanvänt: 5.0 bar
Sievert 2204 (OKQ8 - lika hög som Bernzomatic) oanvänd: 4.85 bar
Oxyturbo (standard 'sprayburksize' ) oanvänd följde med Biltema 17-601: 5.65 bar
Biltema 17-602 (standard 'sprayburksize') oanvänd: 5.3 bar
Biltema 17-613 (blå, bred diam. som primus 2207) oanvänd: 3.4 bar
Biltema 17-611 (bruel&kjaer-färgade burken - dvs. den sårvargröna...) oanvänd: 4.35 bar
Biltema punkteringsbehållare, delvis förbrukad (25%): 1.95 bar - men gissar samma som julas dvs. 2.6 bar när den är oanvänd.
---
Med tanke på att R134A (Biltemas icke brännbara drivgas för airbrush, gasen R134A är även känd som kylmedie i bilars AC-anläggningar) har olika tryck beroende på tömningsgrad, vilket det teoretiskt inte borde ha, så kan ovanstående värden vara lite missvisande då den högre trycket kan beror på ej kondenserbara gaser alternativ flergasblandning.
Motsvarande kan gälla för ovanstående gasoltuber då alla utom en är mätta helt sprillans nya.
En mer rättvisande värde är förmodligen att man tömmer runt 2% innan mätning (dvs eldar av runt 4 gram) och på så sätt vädrar ur de mer hårdkondenserande kolvätenea (främst metan), men ännu inte så mycket propan och sedan om man har tid och lust, eldar 10, 20, 30, 40...% och mäter tryck - alla vid samma temp, och då kan man får en ganska noggran profil på hur dessa tuber beter sig vid eldning i kyla.
17-603 och 17-602 har angiven samma blandningsförhållande - som i sig är icke trolig, men i verkligheten helt olika tryck.
Hur eller hur, dom med hög initialtryck är förmodligen bättre vinterbränsle än dom som redan från början har låg tryck.
Oxyturbo, med angiven p40%/b60% har absolut högsta trycket som ny och torde vara bästa vintergasbränslet (dock fel format på tuben samt ingen känd insköpsställe), därefter kommer ersättningstuben biltema 17-602, med samma 'felaktiga' format.
Bernzomatic (p35/b65) och Sievert (p35/b65) är tredje och fjärde alternativet men har smala och höga tuber. (Sievert har en 175 gr tub som var hela 3:- billigare än den höga 350gr tuben hos OKQ8 - som i sin tur är mer än dubbelt så dyr än Biltema för samma mängd gas...)
Primus power gas 2207 har 3.95 bar, medans Biltema 17-613 ligger på 3.4 bar (p25/ib25/nb50), en skillnad som kanske märks mest vid kyla.
övh. så får man se Biltemas gasolpriser vara väldigt prisvärda med i sammanhanget ytterst blysam kvalitetssänkning pga. andra blandningsproportioner gentemot minst dubbla prislappen för samma sak hos konkurrentprodukterna.
Har man dessutom en gasolbrännare som kan vätskematas (en med förvärningsslinga i lågan) så slipper man utarmningen mellan propan/butan om den körs med gastuben upp och nedvänd vid eldning i kyla. Dock kolla sådant innan, eldkastarlåga passar bättre på en stor grusplan än vid/inne i ett tält med frusna deltagare om köket inte skulle klara flytande gasol...