Mat på turen
Lintilla, det är bara att prova sig fram. Testa ca 1/2tsk bakpulver per 100g mjöl osv.
Ett matbröd jag tänkt göra vid tillfälle är det som romerska legionärer levde på:
Panis Castrensis
500g dinkelmjöl (ev. med durumvete i för bättre jäsning)
1 tsk salt
3 tsk olivolja
1 tsk honung/socker
15g torrjäst (färsk är alltid bättre!)
400 ml ljummet
ev. någon mald brödkrydda tex. fänkålsfrön, rosmarin, timjan, korianderfrön eller anis.
Häll mjöl, salt och ev. brödkryddor i en bunke.
Blanda noggrant ner jäst och honung i ca halva mängden degvätskan.
Tillsätt den och olivolja till mjölblandningen och arbeta sedan in mer vätska tills du får en slät deg.
Pudra med mjöl och låt jäsa på varmt stilla ställe tills det är dubbla storlek (ca 25min).
Knåda degen sedan en andra gång och forma sedan runda bollar.
Platta ut, pudra och låt jäsa ca 20 min.
Gräddas ca 30 min på en medelvarm (ca 175°C) torr häll/stekpanna.
Brödet skall gå klart långsamt utan att få för mycket färg.
Får inte vara degigt om det skall hålla sig några dagar.
Man kan ev. skippa första jäsningen om man har bråttom, men man får inte lika saftigt och hållbart bröd då. Till detta drack man oftast Posca:
http://en.wikipedia.org/wiki/Posca.
Ang. mjölk i bakrecept skrev jag just i en annan tråd att den oftast kan ersättas med kokosmjölk.
Brukar köpa Chaokoh kokosmjölk pulver i tåliga 60g påsar som finns i Asien butiker och flera livsmedels kedjor:
http://www.efooddepot.com/products/i...ut_Powder.html
Är drygt och smakar tom. bättre än mjölkpulver i scones, sockerkakor och till havregryns gröten.
Bakar du ett jäst matbröd kan du skippa socker för det finns oftast redan lite i kokosmjölken.
Används även i indiska och sydost asiatiska recept som är perfekt mat på turen:
http://www.omifood.net/recept.html
Har inte provat detta recept på sojamjölk men det kan vara ett alternativ till vanlig pulvermjölk.
Lär dock inte smaka riktigt som den man hittar i kyldisken:
Koka upp 8 dl vatten i en kastrull.
Rör ut 2 dl sojamjöl i ytterligare 2 dl kallt vatten och vispa ner det i det kokande vattnet.
Vill du ha högre fetthalt kan du även tillsätta lite rapsolja.
Koka sojamjölken under omrörning i 5 minuter.
Låt svalna, och söta eventuellt med lite honung.
Sojamjölk håller i cirka tre dagar om du förvarar den i kylskåpet.
Prova även pulver shakes som man hittar i hälsokost/gym butiker. Ett ok alternativ till pulvermjölk/fruktsoppor på frukostgröten och som mellanmål.