bästa friluftsmaten

hej tänkte vi kunde utbyta lite tips på smidig och billig friluftsmat.

mitt strå till stacken är varmakoppen med valfri smak som man blandar med coscos. väger nästan ingenting när man bär och smidigt att laga. koka upp lite vatten när det börjar koka häller man i varmakoppen-pulvret och coscosen. rör runt och låter stå i 1 minut och sedan är det bara att äta. smakar gott och mättar bra då coscosen gör att det blir en matig soppa. man kan även komplitera med ytterligare saker så som ölkorv eller om man bara är ute över dagen en påse wook som man bara häller i vattnet innan det börjar koka.

till efterrätt kan man ta en pulverkräm. lika lätt.

frukost är välling med fruktmüssli bra. går fort att laga och mättar bra.

jag och mamma använde detta förra sommaren på fjällvandring. 7 dagars mat vägde bara runt 3kg och kostade 500kr.

Här är ett "förslag på proviantlista för en fullvuxen man under en 7 dagars fjällresa":

1,5 kg hårt bröd ellerskeppsskorpor
0,3 kg sockerskorpor o. pepparkakor
0,8 kg vetemjöl till pannkakor
0,4 kg mannagryn till gröt
0,4 kg ångpreparerade havregryn till gröt
0,5 kg gröna ärter
1,0 kg skinka
1,0 kg cornedbeef eller konserv. oxtunga
0,5 kg ost
0,7 kg smör (eller margarin)
0,3 kg bränt och malet kaffe
0,1 kg the
0,4 kg bitsocker
0,1 kg strösocker
0,4 kgmatmandel utan skal
0,2 kg russin
0,2 kg torkade aprikoser
0,1 kg syrliga karameller
0,05 kg salt till gröt och ärter samt ev. t. renkött o. fisk
0,4 kg chokolad o. cacao
1 burk söt kondenserad mjölk
1 burk gåslever
1 burk sardiner

Förslaget är Axel Hambergs ( f. 1863, d. 1933).
Totalt drygt 10 kg. Vad sägs om gåslever!!??

/ Bertil
 
Här är ett "förslag på proviantlista för en fullvuxen man under en 7 dagars fjällresa":

1,5 kg hårt bröd ellerskeppsskorpor
0,3 kg sockerskorpor o. pepparkakor
0,8 kg vetemjöl till pannkakor
0,4 kg mannagryn till gröt
0,4 kg ångpreparerade havregryn till gröt
0,5 kg gröna ärter
1,0 kg skinka
1,0 kg cornedbeef eller konserv. oxtunga
0,5 kg ost
0,7 kg smör (eller margarin)
0,3 kg bränt och malet kaffe
0,1 kg the
0,4 kg bitsocker
0,1 kg strösocker
0,4 kgmatmandel utan skal
0,2 kg russin
0,2 kg torkade aprikoser
0,1 kg syrliga karameller
0,05 kg salt till gröt och ärter samt ev. t. renkött o. fisk
0,4 kg chokolad o. cacao
1 burk söt kondenserad mjölk
1 burk gåslever
1 burk sardiner

Förslaget är Axel Hambergs ( f. 1863, d. 1933).
Totalt drygt 10 kg. Vad sägs om gåslever!!??

/ Bertil
Undrar om han bara tänkte dricka kaffe första dagen? Jag brukar ha ett kilo kaffe med.
Pär Plåtmage.
 
Här är ett "förslag på proviantlista för en fullvuxen man under en 7 dagars fjällresa":

1,5 kg hårt bröd ellerskeppsskorpor
0,3 kg sockerskorpor o. pepparkakor
0,8 kg vetemjöl till pannkakor
0,4 kg mannagryn till gröt
0,4 kg ångpreparerade havregryn till gröt
0,5 kg gröna ärter
1,0 kg skinka
1,0 kg cornedbeef eller konserv. oxtunga
0,5 kg ost
0,7 kg smör (eller margarin)
0,3 kg bränt och malet kaffe
0,1 kg the
0,4 kg bitsocker
0,1 kg strösocker
0,4 kgmatmandel utan skal
0,2 kg russin
0,2 kg torkade aprikoser
0,1 kg syrliga karameller
0,05 kg salt till gröt och ärter samt ev. t. renkött o. fisk
0,4 kg chokolad o. cacao
1 burk söt kondenserad mjölk
1 burk gåslever
1 burk sardiner

Förslaget är Axel Hambergs ( f. 1863, d. 1933).
Totalt drygt 10 kg. Vad sägs om gåslever!!??

/ Bertil

Hm. Mer socker än kaffe och te tillsammans... Mannagryn till gröt - ska den kokas på den kondenserade mjölken eller jokkvatten? Bara 1 hg karameller för en fjällvecka? Vetemjöl till pannkakor? Han måste mena det vi nu kallar kolbullar. Men nog skulle man leva gott på detta!
 
Trekking Mahlzeiten!
Vegetarisk grönsaksblandning/Vegetariska köttbullar

Det är lugnt den godaste frystorkade mat jag ätit!
Gör några sånna bollar/biffar, och lite pulverpotatismos till.
Och om man orkar bära med sig lite extra, är det hur gott som helst att ha majs till.

Underbart!
 
4502,5 kcal/dag

Hm. Mer socker än kaffe och te tillsammans... Mannagryn till gröt - ska den kokas på den kondenserade mjölken eller jokkvatten? Bara 1 hg karameller för en fjällvecka? Vetemjöl till pannkakor? Han måste mena det vi nu kallar kolbullar. Men nog skulle man leva gott på detta!

Jag hade inget att göra så det blev en inventering i Herr Hambergs näringsintag, håll till godo:)
 

Bilagor

  • Hamberg.zip
    22.9 KB · Visningar: 399
Det verkar som om ingen har nämnt blå bands vegetariska färssåser?
Jag tycker att de är helt ok. Fördelen med att ha en bunt påsar med färssås i
ryggsäcken är att man kan ta med valfri pasta/ris/potatismos/etc istället för att få en troligtvis
otillräcklig mängd sådant i den dyra färdigmaten... Dessutom är det lättare att packa.
Jag tycker att färssåserna drygar ut bra, och jag blir mätt och nöjd. Påsarna väger omkring
100g/st, och smakar helt ok. På påsen jag har framför mig nu står det bolognese, 105g,
420kcal/100g. Jag är inte speciellt petig med sådant där, så jag vet inte om det är bra eller dåligt.
Men det fungerar för mig, som sagt... Det är rätt mycket kryddor i dem, vilket jag var glad över
i somras, när jag hade varit ute i två veckor och hade slut på både salt och annat, och ville ha
ny smak på aborren... Minns inte vad de kostar, men det är under 20-lappen iaf.
 

Liknande trådar


Vandrat på ett platåberg? Upptäck Billingens unika landskap!

Njutvandra året om i fantastisk natur med böljande sluttningar och dramatiska klippavsatser – bara ett stenkast från Skövdes centrum.

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg