hej tänkte vi kunde utbyta lite tips på smidig och billig friluftsmat.
mitt strå till stacken är varmakoppen med valfri smak som man blandar med coscos. väger nästan ingenting när man bär och smidigt att laga. koka upp lite vatten när det börjar koka häller man i varmakoppen-pulvret och coscosen. rör runt och låter stå i 1 minut och sedan är det bara att äta. smakar gott och mättar bra då coscosen gör att det blir en matig soppa. man kan även komplitera med ytterligare saker så som ölkorv eller om man bara är ute över dagen en påse wook som man bara häller i vattnet innan det börjar koka.
till efterrätt kan man ta en pulverkräm. lika lätt.
frukost är välling med fruktmüssli bra. går fort att laga och mättar bra.
jag och mamma använde detta förra sommaren på fjällvandring. 7 dagars mat vägde bara runt 3kg och kostade 500kr.
Här är ett "förslag på proviantlista för en fullvuxen man under en 7 dagars fjällresa":
1,5 kg hårt bröd ellerskeppsskorpor
0,3 kg sockerskorpor o. pepparkakor
0,8 kg vetemjöl till pannkakor
0,4 kg mannagryn till gröt
0,4 kg ångpreparerade havregryn till gröt
0,5 kg gröna ärter
1,0 kg skinka
1,0 kg cornedbeef eller konserv. oxtunga
0,5 kg ost
0,7 kg smör (eller margarin)
0,3 kg bränt och malet kaffe
0,1 kg the
0,4 kg bitsocker
0,1 kg strösocker
0,4 kgmatmandel utan skal
0,2 kg russin
0,2 kg torkade aprikoser
0,1 kg syrliga karameller
0,05 kg salt till gröt och ärter samt ev. t. renkött o. fisk
0,4 kg chokolad o. cacao
1 burk söt kondenserad mjölk
1 burk gåslever
1 burk sardiner
Förslaget är Axel Hambergs ( f. 1863, d. 1933).
Totalt drygt 10 kg. Vad sägs om gåslever!!??
/ Bertil