Allemansrätten

Jakträttspriset varierar med vilttäthet och artrikedom. Här söderöver kan en rätt litet jaktområde var väl så kostsamt.
Vi markägare som utan kompensation blivit utan jakt, fiske och virkesinkomster, får i alla fall acceptera bärskördare, dygnstältare samt alla andra som brukar skogar och tillhöriga vägar.
Det vore på sin plats med klara bestämmelser och skyldighetsförteckning.
Tills dess vore det roligt med besökare som bara tog fotografier med sig och inte lämnade bålrester, huggen grönved samt sopor efter sig.
 
precis, det är dags att konkretisera och lagfästa allemansrätt och skyldigheter.. otydlighet skapar godtycke och fria tolkningar som sedan leder till irritation och konflikter.
 
precis, det är dags att konkretisera och lagfästa allemansrätt och skyldigheter.. otydlighet skapar godtycke och fria tolkningar som sedan leder till irritation och konflikter.

Bra sammanfattning av 25 sidor... Jag vill ha kvar allemansrätten men rättigheterna och skyldigheterna ska vara tydligare.
 
Tills dess vore det roligt med besökare som bara tog fotografier med sig och inte lämnade bålrester, huggen grönved samt sopor efter sig.
Då skulle du gilla min framfart på dina marker, du skulle kunna leta efter spår till döddagar utan att hitta några även om jag campat en månad på din mark. Jag fattar inte varför det inte duger att använda samma lägereldplats som alla andra gjort tidigare, tälta där man varken syns eller skadar, vandra där det är lämpligt, ta med soporna hem (det gick ju bra att ta med dom ut) gräva ner ev. latrin där ingen vistas ens av misstag mm. mm.

Som jag sagt tidigare så skulle jag vilja kalla allemansRÄTT för allemansSKYLDIGHET istället då vi har en skyldighet mot natur, djur och markägare att inte störa och inte förstöra.
 
om jakt

Jag pratade om SLITAGET på skog och mark. Bärplockare sliter inte mer än orienterare eller jägare. Jag har inga somhelst problem att betala för jakt och fiske om det går till vård. Tvärtom. Bär har vi i överflöd, tillskillnad mot fisk.
 
Det må vara lite konspiratoriskt av mig, men vad är nästa steg efter att man begränsat möjligheterna för kommersiella aktörer (hur man nu ska definiera dessa?) att röra sig över annans mark? Idealla organisationer? Kompisgäng? Fler än två vuxna i sällskap? Tillträdesförbud?
Det är som bekannt lättare att driva igenom en sak om tar det i etapper.

Jag är, till skillnad från många andra verkar det som, inte helt övertygad om att en markägare kommer att vara så tillmötesgående mot det rörliga friluftslivet. Betänk också det absurda i att en markägare längs ett vattendrag skulle förbjuda färd över just hans ägor - det var den paddelturen det.

Det skall bli intressant om den kommande utredningen kan presentera några fakta vilka skador allemansrätten orsakar markägare. Det mesta jag har läst och hört rör saker som inte rymms inom allemansrätten redan i dagsläget.

Uffe

En del gör det inte; t ex att samvetslösa människor kör iväg kylskåp (var det OJMR) till andras ägor är inte en följd av allemansrätten eller ens ett missbruk av densamma. Men diverse aktiviteter som a priori medges av allemansrätten kan i slutänden få icke önskade konsekvenser, eller rentav fungera som väskor med falska bottnar.

Första stycket verkar utgå från att utredningen ingår i en lömsk plan att efterhand avskaffa allemansrätten. Från officiellt håll finns inget sådant önskemål; andan tycks snarast vara att inskränkningar behövs för att rädd allemansrätten:

http://www.expressen.se/nyheter/1.2491196/carlgren-redo-begransa-allemansratt


Missbruk föder misstro och försvårar därför även för skötsamma och varsamma personer.

I slutet av artikeln oroar sig en kommersiell aktör , vad jag kan förstå alldeles i onödan. Om han redan idag kommer bra överens med markägare gör han det väl även om det skulle vara ett krav?
 
Senast ändrad:
bra sagt

Nedskräpning har ingenting med allemansrätten att göra. Det är lagen dom styr där. Och att polisen kan bötfälla på plats nuförtiden är bra.
 
Bra sammanfattning av 25 sidor... Jag vill ha kvar allemansrätten men rättigheterna och skyldigheterna ska vara tydligare.

Men jag förstår inte efte alla dessa sidor vari de farliga otydligheterna ligger?
Skadegörelse, hemfridsbrott, olaga avverkning, terrängkörning, nedskräpning etc ÄR redan olagligt. Punkt.

Markägarnas problem är inte, kan rimligen inte vara, vad som ät tillåtet, utan att det är förtvivlat svårt att få kompensation för de, olagliga, övertramp som sker.
"Lösningen" är då att ge vetorätt, att flytta bevisbördan. Att göra det som idag är god ton och en självklarhet för många (att ta kontakt med markägaren på den tilltänkta övernattningsplatsen innan man tar med sig ett gäng scouter på hajk exempelvis) till ett lagstadgat krav.

Skillnaden ser liten ut, och i många fall kanske den är det också, men representerar ett riktigt paradigmskifte. Från att röra oss fritt under ansvar är vi nu ute i naturen enbart på nåder.

En sådan utveckling tänker åtminstone jag bekämpa.
 
jag tycker nog att allemansrätten bör ses över och moderniseras precis som andra lagar och förordningar. till detta bör man nog se till att expropriationsrätten på något sätt innefattar lite mer än nu, det får inte bli så att markägarnas rätt går över allmännyttan till vilket pris som helst, precis som allemansrätten idag kör över markägarna..

Samhällets expropriationsrätt kör ju per definition över markägarna och samhällets rätt till laglig egendomsstöld strider mot FN:s konvention om mänskliga rättigheter. Således måste expropriationsrätten försvinna helt från den svenska lagstiftningen, då Sverige faktiskt har förbundit sig att följa FN:s konvention om mänskliga rättigheter.
/Niklas
 
Nedskräpning har ingenting med allemansrätten att göra. Det är lagen dom styr där. Och att polisen kan bötfälla på plats nuförtiden är bra.

Förvisso är den nya lagen ett stort steg framåt, men hur många poliser har du träffat på i skogarna, som ligger på lurpass för att haffa nedskräpare och andra lagbrytare? Själv har jag hittills inte stött på en enda sådan polis i terrängen.

Här finns kanske en viss hjälp för drabbade markägare http://www.skogsaktuellt.se/?p=38231&pt=108&m=1422
/Niklas
 

Liknande trådar


Vinter i Österrike: 6 höjdpunkter

Upplev ikoniska skidbackar, glaciäräventyr och charmiga byar där alpina traditioner och kulinariska smakupplevelser skapar en unik atmosfär.

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg