Hej! Annonser är vår inkomstkälla för att kunna driva Utsidan.
Om du inte vill slå av annonsblockering kan du istället stödja oss genom att
teckna ett Plusmedlemskap -
då kan du dölja alla annonser och slipper denna text!
En värmande nypondryck som går lika bra att göra på färska råvaror som torkade. Med bland annat kanel och svartpeppar som ingredienser värmer denna kryddiga dryck gott under en höstpromenad. Med nypon och apelsin ger drycken också en stor portion vitamin C.
Görs drycken med torra ingredienser går det utmärkt att lägga dem i en liten påse och tillreda i fält.
Observera att om man vill ha med chili i receptet så bör man vara aktsam på hur het den är innan man tar med den.
En video för receptet finns på: https://www.youtube.com/watch?v=wG2Cao4Dc80
Typ:
Mellanmål, Dryck
Portioner/mängd:
1 liter
Ingredienser:
Ingredienser med färska råvaror:
5-10 färska nypon
Skalet av ½-1 apelsin
1 kanelstång
En nypa svartpeppar
1 matsked honung
1 liter vatten
Eventuellt lite hackad chili om man gillar hetta
För recept med torra ingredienser byts de färska nyponen och apelsinen ut emot torkade motsvarigheter, för sötma fungerar valfritt sötningsmedel (muscovadosocker funkar fint). För hettan av chili kan man ta lite torkad chili.
Gör så här:
1. Halvera nyponen och ta ur kärnorna.
2. Skala av zesten / skalet på apelsinen med kniv eller rivjärn (undvik att få med det vita så gott det går).
3. Tillsätt vatten, nypon, apelsinskal, kanelstång, svartpeppar och chili en en gryta och låta koka upp.
4. Tillsätt honung och sjud i några minuter.
5. Ta av grytan av värmen och låt drycken dra i ca 10 min, servera!
För den torra varianten mixar man sin färdigblandade kompott med vatten och kokar upp, sjuder och låter den dra.