Vandringsdrömmar - ny bok av Ewa Hellström Boström
Coronapandemin satte stopp för att jobba och guida, istället började Ewa skriva texter kring sina foton från olika vandringar som till slut blev boken Vandringsdrömmar. Här är ett smakprov ur boken och en intervju med Ewa.
Av: ulindh
Coronapandemin satte stopp för att jobba och guida, istället började Ewa skriva texter kring sina foton från olika vandringar som till slut blev boken Vandringsdrömmar. Här är en intervju med Ewa samt ett smakprov ur boken.
Du har ju vandrat mycket och skrivit flera guideböcker, hur kom den här boken till?
Jag skulle egentligen ha fortsatt med min nya guidebok om Dolomiterna, men coronapandemin ville annorlunda. Jag kunde inte lämna Sverige så det blev vandring här. Men jag tyckte också att jag kunde titta igenom mina bilder och se om jag kunde göra en fotobok med dem. Resultatet blev den lilla boken Vandringsdrömmar. Eftersom jag betalar tryckningen själv fick det bli en liten bok, vilket är billigare att trycka.
Vad betyder vandring för dig?
Sen jag slutat med alpina turer (knän och kropp håller inte riktigt längre) så har det blivit alltmer vandring. Både kropp och själ mår ju så bra under vandringen. I Vandringsdrömmar har jag skrivit lite mer om vad vandringen betyder för mig.
Boken Vandra till Santiago de Compostela har kommit ut med sin femte uppdaterade upplaga nu, har du pilgrimsvandrat i Sverige någon gång?
Jag har inte gjort någon längre pilgrimsvandring i Sverige, men det har blivit kortare i Vallentuna, Upplands Väsby och Vadstena. Jag vill gärna åka till Västergötland och pilgrimsvandra där.
Du har arbetat som vandringsledare i Dolomiterna, Alperna och på Korsika bland annat, har du några platser som du extra mycket skulle vilja återkomma till?
Dolomiterna – dit kan jag åka och vandra varje sommar. Sen betyder Korsika mycket för mig.
Vart drömmer du om att vandra nu?
Jag drömmer om att åka ner till norra Spanien och fortsätta på den mer än 80 mil långa Camino del Norte. Där har jag gått halva hittills. Men allra först ser jag fram emot turåkning i Grövelsjön med goda vänner i mars.
Här är några utdrag och bilder ur boken
Text och foto: Ewa Hellström-Boström
Min terapi i Coronatider
Fotona i boken har jag tagit under vandringar framför allt i Europa. Förutom egna tankar om vandring och livet i allmänhet har jag lagt in andras ordspråk, aforismer och dikter.
Många av oss har levt i expressfart de senaste decennierna. På 24 timmar har vi kunnat nå så gott som varje annan plats på vår planet. För många aktiviteter utanför de egna väggarna har vi använt bilen eller offentliga transportmedel. till fots har vi möjligen tagit oss mellan parkeringen och arbetsplatsen eller köpcentret. Nu med de begränsningar som många länder tvingats införa har det blivit lättare att förstå vad vi bör uppskatta mer.
Coronan ville annorlunda
Egentligen skulle jag ha varit på resa och arbetat med en av mina guideböcker under året. Coronakrisen ville annorlunda. Under den påtvingade fysiska isoleringen har jag roat mig med att skriva texter runt en del av mina foton. Min förhoppning är att boken ska inspirera till vandring både i Sverige och när det blir möjligt även på kontinenten. Pandemin - med vänner som dött i Covid10 - har gjort att jag funderat en del över livet. Livet återgår nog aldrig till som det var tidigare. Det vi kan hoppas på är att pandemin gjort oss mer förnuftiga. Att vi blir mer rädda om naturen, varandra och allt vi har omkring oss.
Jag vill också att boken ska vara en påminnelse om hur lätt våra cirklar rubbas och att vi aldrig kan ta allting för givet.
Pilgrimsvandrare är olika
En del går i lugn och ro, andra går snabbt. En del går långa etapper, andra korta. En del samtalar medan de går, andra går i tystnad. Många bor på härbärge, andra på hotell eller pensionat. De flesta bär sin ryggsäck, andra behöver av olika anledningar skicka sin packning med transport.
Somliga vill gå vartenda steg av vägen, andra vill eller behöver ta taxi eller buss vissa sträckor. En del mår bra av att stänga av sina mobiler, andra mår bra av att ha dem igång.
När du gör en lång pilgrimsvandring får du mycket tid att tänka och kanske upptäcka nya sidor hos dig själv. Vilka är dina starka egen- skaper? Vilka är dina inre superkrafter?
Vilka människor vill du omge dig med?
Vad drömmer du om idag? Vad krävs för att du ska kunna uppfylla dina drömmar?
Läs mer
Forumdiskussioner
- Fjällvandring Nödsändare, bra eller dåligt?
- Fjällvandring Gissa position
- Vandringsleder Bilder från din senaste tur (ej i fjällen)
- Fjällvandring Nammásj norrifrån?
- Vandringsleder Gruvbergsleden, Bollnäs kommun
- Fjällvandring Att fjällvandra själv - risker eller inte?
- Fjällvandring Oledat från Kutjaurestugan mot norska gränsen
- Fjällvandring Ritsem - Álitoajvve - Márggo vägval