Utställning - Sötvatten en värld av liv
En hisnande upptäcktsfärd både över och under vattenytan. Glaciärer, älvar, bäckar, åar, våtmarker, sjöar, småvatten och tillfälliga vatten. Utställningen bygger på både fotograferat och filmat material av arter och miljöer både under och över vattenytan, från norra till södra Sverige.
Av: ulindh
Gäddan lurar i vassen. Foto: Johan Hammar
En hisnande upptäcktsfärd både över och under vattenytan.
Glaciärer, älvar, bäckar, åar, våtmarker, sjöar, småvatten och tillfälliga vatten. Utställningen bygger på både fotograferat och filmat material av arter och miljöer både under och över vattenytan, från norra till södra Sverige. Hotet mot våra vattenmiljöer, men inte minst det positiva arbete med att återställa och återskapa vattenmiljöer som sker, illustreras också i utställningen.
Genom magiska foton och filmer och därtill ett antal interaktiva stationer, är syftet med utställningen att skapa en fascination för vilka fantastiska vattenmiljöer som finns i vårt eget land. Men också att skapa lust till att lära mer, att själv gå ut och upptäcka och kanske till och med arbeta med vattenmiljöer i framtiden.
Med utställningen vill vi öka förståelsen och kunskapen om hur livsnödvändigt det är med orörda, levande och friska vatten - för både människor och djur.
– Första gången jag såg Johans fantastiska bilder kände jag direkt att det här ska vi göra en utställning kring. säger Anna Hadders, utställningsproducent.
Om Johan Hammar
Johan Hammar är biologen som blev fotograf och filmare. Efter 15 år som specialist på sötvatten arbetar han sedan 2013 som fotograf och filmare på heltid. Hans bilder och filmer publiceras och visas både i Sverige och utomlands. Johan är en mycket uppskattad föredragshållare och inspiratör som trollbinder publiken med sitt kunnande och engagemang. Flera av Johans utställningar har turnerat runt i Sverige under flera år, från Abisko i norr till Falsterbo i söder. I två år har Johan arbetat med att dokumentera glaciärer, sjöar, älvar, våtmarker och några av de fascinerande arter som finns i våra vatten. Arbetet har tagit honom till Sveriges största, längsta, klaraste och kallaste vatten. Upp i luften och ner under ytan. En fascinerande upptäcktsresa i svenska sötvatten.
En fågel har fått napp. Foto: Johan Hammar
Utställningsperiod
Utställningen öppnar 30/11 och står i Kristianstad till 13/4. Därefter kommer utställningen att turnera runt i Sverige. Under 2020 visas utställningen i Ystad och Gävle.
Vernissage 30 november 14.00 Regionmuséet Kristianstad.
Till utställningen arrangeras flera programpunkter. Dessa är bokade för tillfället:
30/11 Vernissage
- Kl 13-15 Lördagskul med tema fiskar
- Kl 14 Vernissage med invigningstal av Johan Hammar + introduktion till utställningen. Anna Hansen hälsar välkomna.
- Kl 15. Föredrag i hörsalen med Johan Hammar
26/1 Om fiske i Vattenriket med Håkan Östberg och Andreas Jezek. Samarrangör, Kristianstads Vattenrike
2/2 Vattenrika Vattenriket. Karin Magntorn, (föreståndare naturum Vattenriket) och Andreas Jezek, (limnolog Vattenriket) om det värdefulla vattnet i Vattenriket
9/2 Glaciers on the move. Bildvisning om glaciärer på Svalbard med fotograf David Wrangborg från Åhus.
16/2 Introduktion till att filma i naturen med projektet Safari Sverige
17-19/2 Filmworkshop med Safari Sverige (öppen för deltagare från 16-25 år)
29/2 Lördagskul – tema Sötvatten
8/3 Myllrande märlor och snurriga snäckor. Med naturpedagog Sam Peterson från naturum Vattenriket. Samarrangör: Kristianstads Vattenrike
22/3 Vattenvetarna besöker museet med sin vattenbuss. Samarrangör: Malmö museer
5/4 Introduktion till att filma i naturen med projektet Safari Sverige
6-8/4 Filmworkshop med Safari Sverige (öppen för deltagare från 11-16 år).
9/4 Vattenvetarna besöker museet med sin vattenbuss. Samarrangör: Malmö museer
Läs mer
Forumdiskussioner
- Paddling allmänt Förslag på 2-3 dagars paddeltur i södra halvan av Sverige
- Paddling allmänt Tips på paddelled
- Jakt Varför klagar folk jämt på jägare???
- Paddling allmänt Nödig i kajaken??
- Paddling allmänt Välja rätt torrdräkt för paddling?
- Paddelkompis Paddelkompisar Åland 2025?
- Jakt Gåsjakt
- Paddling allmänt Paddelval
www.johansiggesson.com