Tips för ett hållbart friluftsliv
Naturen erbjuder mängder av möjligheter till friluftsliv - oavsett om vi vandrar, klättrar eller åker skidor. Men hur kan vi se till att vi gör det på ett hållbart sätt och minimerar vår påverkan på miljön?
1. Skaffa dig kunskap om naturen
Ju mer kunskap du har om naturen, desto lättare är det att göra mer hållbara val. På Naturvårdsverket kan du läsa på om allemansrätten och på Svenska Turistföreningen kan du lära dig allt du behöver inför en semester i fjällen. Det finns också massor av böcker att läsa för att utöka din kunskap om naturen - kolla in din närmsta friluftsaffär eller bokhandel. Du kan också delta i olika kurser och föreläsningar hos bland annat Friluftsfrämjandet eller kolla in forumet här på Utsidan.
2. Välj ett miljövänligt transportmedel
Det är inte alla som har bergen, skogarna eller vattnet precis utanför dörren. För att minska koldioxidavtrycket från din resa är det bra att fundera på hur du kan ta dig till naturen. Behöver du åka bil eller kan du ta dig dit med kollektivtrafiken? Att välja kollektivtrafik är inte bara mer miljövänligt, utan ofta också enklare och mer avslappnat än du tror. Till exempel är det både klimatsmart och tidssparande att hoppa på tåget (SJ, Snälltåget, norska Vy etc.) på kvällen och vakna upp utvilad med fjällen utanför tågfönstret. Det finns flera olika turer som passar bra när du åker kollektivt, bland annat får du många tips i det här forumsinlägget. Om du inte kan eller vill åka med kollektivtrafiken, kan du gärna samåka för att minska trafiken på vägarna. Kolla in den här samåkningsplattformen, framtagen av bland annat Friluftsfrämjandet och Naturskyddsföreningen. På klimatsmartsemester.se kan du klimatberäkna din resa.
3. Planera väl
Planera din tur noggrant. Läs på om rutten i förväg för att se till att du kan vistas där utan att störa djur eller värdefull natur. Om turen går genom nationalparker och naturreservat är det viktigt att ha koll på de regler som gäller där. Föreskrifterna finns att läsa på respektive Länsstyrelses hemsida och på informationsskyltar vid reservaten. Naturkartan eller Lantmäteriets Fjällkarta är bra appar som hjälper dig att hitta en tur som passar dig. Kolla även på Utsidans karta med många lokaliserade artiklar, färdspår och platser.
4. Fricamping: respektera reglerna
Många är vi som lockas av att slå upp tältet på en avlägsen plats i naturen eller parkera vår van eller husbil vid en drömmig skogssjö. På många platser får du tälta en eller två nätter så länge du inte gör det för nära bostadshus, skadar naturen eller stör markägaren. Det finns dock vissa regler att ha koll på. I många naturreservat och nationalparker är det förbjudet att tälta. På informationsskyltarna vid respektive naturreservat kan du läsa vad som gäller just där och i den här forumstråden diskuteras det hur nära ett hus man får fricampa. Om du har ditt hem på hjul finns det också saker att tänka på när du vill fricampa. Enligt Terrängkörningslagen är det inte tillåtet att köra i terräng med husvagn och husbil. Som terräng räknas i princip all naturmark såsom skog, stränder, hagar, parkmark och gräsmattor.
5. Tänk miljövänligt när du köper ny utrustning
När du köper din utrustning bör du vara uppmärksam på hur hållbar och miljövänlig produkten är. Först och främst bör du värdesätta kvalitet – en lång livslängd är fortfarande det viktigaste hållbarhetsargumentet för en produkt. Du kan få tips och nya insikter i den här tråden där medlemmar på Utsidan diskuterar olika produkters livslängd. Dessutom bör du välja utrustning och kläder vars produktion har så liten påverkan på miljön och klimatet som möjligt. Produkter tillverkade av ansvarsfullt framställda naturmaterial eller återvunna material rekommenderas. Undvik produkter som är impregnerade med miljöskadliga fluorkarboner.
6. Låna och köp begagnat
Ju längre och oftare en produkt används, ju mer hållbar kan produkten anses vara. Innan du köper bör du därför fundera på om inköpet är nödvändigt och hur stort behov du har av produkten. Det kan ofta vara vettigt att låna eller hyra utrustning, speciellt om produkten bara ska användas ibland. Ett annat miljövänligt alternativ är att köpa begagnade friluftsprodukter. Det finns flera företag och forum att kolla in, bland annat här på Utsidan eller på Tracks Recycle. Sist men inte minst är det viktigt för livstiden (och andrahandsvärdet) att rengöra och ta hand om utrustningen och kläderna på ett bra och lämpligt sätt. Det finns flera guider att läsa på webben. Och om något går sönder är det ofta värt att reparera det - antingen hemma, hos en skräddare eller i en friluftsaffär.
7. Ta med dig skräpet
Att inte skräpa ner är för många en självklarhet - men längs många leder i fjäll och skog går det ändå att hitta skräp. Skydda naturen genom att inte lämna kvar några rester, varken vid matlagning eller toabesök. Om möjligt bör du alltid ha med dig en påse där du kan samla upp ditt skräp och slänga det när du kommer tillbaka. Och försök att undvika engångsplast och andra förpackningar när du packar din väska. Använd till exempel dricksflaskor, små matlådor eller våtservetter av bivax som du kan rengöra och återanvända efter användning. Om du vill göra en extra bra insats för naturen är du naturligtvis också välkommen att lägga skräpet du hittar i din egen påse och ta den med dig - naturen kommer att tacka dig för det. Spana också in Friluftsfrämjandets guide på hur du hanterar skräp och uträttar dina behov på ett hållbart sätt.
8. Respektera djuren
Naturligtvis är det alltid en höjdpunkt att se vilda djur längs turen. Men oavsett om det är sällsynta fåglar, betande renar eller älgar - undvik att störa djuren under din tur. Håll dig på ett respektfullt avstånd, var tyst och lämna de ifred. Särskilt på våren och sommaren när många ungar föds och föräldrarna är på sin vakt är det viktigt att visa särskilt mycket hänsyn. Om du har med dig en hund ska den hållas kopplad under den här tiden. I vissa områden, till exempel i de stora nationalparkerna inom Laponia, får hundar inte alls följer med under stora delar av året. (Här en tråd om hundar i Sarek Nationalpark.) Läs dig gärna in i reglerna som gäller för det specifika område du väljer att besöka.
9. Lämna naturen orörd
I princip allt i naturen har sin plats och du bör undvika att förändra platsen eller ta med dig saker därifrån. Om möjligt ska du lämna de platser och stigar du rör dig på i samma skick som du hittade dem. Att plocka bär, svamp och växter är i allmänhet tillåtet men det finns undantag för fridlysta växter och i naturreservat och nationalparker. Det är dock viktigt att plocka med måtta så att allt kan växa tillbaka och ekosystemet förblir intakt.
10. Var en ambassadör för hållbara äventyr
Hjälp till att öka medvetenheten om hållbara friluftsupplevelser. Dela med dig av dina kunskaper till andra och förespråka rätt sätt att behandla naturen (till exempel via Utsidans forum och bloggar). Visa hur enkelt det kan vara att aktivt och medvetet uppleva skog och mark. För ju fler som bestämmer sig för att vistas där på ett miljö- och klimatvänligt sätt, desto bättre är det för naturen och vår planet.
Vad har du för smarta tips för ett mer hållbart friluftsliv? Finns det tråder eller länkar som saknas i den här guiden? Skriv en kommentar och berätta!
Läs mer
Forumdiskussioner
- Allmänt om friluftsliv Knop
- Naturområden Tälta på Vens "inland"?
- Allmänt om friluftsliv Olav Thon har gått bort 101 år gammal
- Miljöpåverkan Tillförlitliga naturskyddsföreningar att donera till?
- Vilda djur Vilket djur?
- Allmänt om friluftsliv UPPHITTAT! GPS-KLOCKA
- Allmänt om friluftsliv Råd till okunnig angående övernattning i vindskydd under vinter
- Allmänt om friluftsliv Har nån annan den här känslan?
Vad tror ni händer med ekonomin om alla slutar konsumera ?
Bra kommentar. Håller helt med. "Hållbarhet" har blivit ett trendord som används flitigt i marknadsföringssyfte, på den politiska agendan och i media. Det finns därför ett behov att konkretisera vad som egentligen menas med "hållbart". Och just det är syftet med den här artikeln: att fokusera på ett särskilt ämne (= friluftsliv), beskriva olika aspekter av hållbarhet relaterat till ämnet och ge rad hur man kan förhålla sig. Så att informationen blir konkret och användbar.
Du ställer flera frågor och inte alla kan eller behöver besvaras i just det här sammanhanget. Artikeln ska motivera att fundera och konsumera mer medvetet: Miljöskadliga fluorkarboner/PFAS i Gore-produkter? Flyga eller ta nattåg till Lappland? Kvalitén/livslängd på cykeln (oavsett om den är producerat i Sverige eller Kina)? Bali eller Västkusten? Koppla hunden? Etc.
Och nej, jag tänker inte att alla ska sluta konsumera. Men att det kan vara bra för både naturen och mig själv att reflektera över dessa frågor innan jag fattar ett beslut.
Hälsningar, Philipp (Utsidans redaktion)
man kan konsumera mindre ju.
och hur mycket är det som är hållbart när det kommer till hållbart.
Jag tänker att punkterna inte alls är konstiga, utan att man ska ha dem i bakhuvudet när man planerar sitt friluftsliv.
För mig är de så självklara att jag inte tänker på dem. Jag bara gör.
De prylar jag köper kommer att hålla länge...de enda sakerna som jag köpte 2017 (köpte mycket nytt då) som har pajat är mina kängor...både utslitna och trasiga, så det var rätt att skrota dem.
Resten lär hålla länge till.