Användarnamn: Örnsätrarn

Intressen: Fågelskådning, Friluftsmat, Vandring, Turskidåkning, Litteratur, Navigering, Paddling, Foto, Resor

Mer på profilsidan


Offline Fjällkarta för Android

Ladda ner Fjällkartan, packa upp den och kopiera katalogen Fjällkartan till oruxmaps/mapfiles eller till Locus/maps i din smartphone. Det är allt du behöver göra för att få hela Lantmäteriets Fjällkarta tillgänglig offline om du har appen OruxMapss eller LocusMap installerad.

 

Fjällkartan i OruxMaps.

 

Fjällkartan i Locus Map (free).

Jag är nu alltså klar med arbetet att föra över Lantmäteriets Fjällkarta till ett databasformat (sqlitedb) som de mycket kompetenta GPS-apparna OruxMaps och LocusMap arbetar med. I mina bloggar Fjällkartan för gps, Terrängkartan i rasterform för nedladdning, och Terrängkartan för Garmin GPS och Android har jag gjort Fjällkartan och Terrängkartan i rasterformatet kmz tillgängliga. De fungerar också i apparna, men det är besvärligare att hantera alla de många delkartorna som uppstår. Delkartorna kan också användas i Garmins gpser och det är väl främst där de är tänkta att användas. Min egen Garmin 62S kan hantera 100 delkartor (100 kvadratmil) medan nyare modeller kan hantera upp till 500 delkartor (500 kvadratmil, Sveriges yta är ca 4500 kvadratmil). Det räcker ganska bra för vandringar i fjällen, men byter man område så behöver man också byta kartorna. Med de smarta telefonerna är hela Fjällkartan nu tillgänglig utan byte av kartor. Man skulle ju vilja ha det så även i de rena gpserna. Garmin använder ett eget icke öppet format för sina kartor så där är det bara möjligheten till delkartor, sk "Custom maps", som fungerar. Tyvärr har jag inte hittat någon app till Iphones som kan använda samma typ av sqlite-filer som Orux och Locus. Det finns dock appar till Iphones som använder sqlite (tex Galileo) som databas, men delkartorna är då lagrade i en annan kartprojektion. En konvertering däremellan skulle kräva en omräkning av varje pixel. Det är då bättre att utvecklarna lade till ytterligare en kartprojektion i sina program. Vi får se om de gör det.

Kartan och programmen är testade i min Samsung Galaxy 10.1 med android 4.04. Koordinaterna för ett antal testpunkter utspridda över kartan stämmer helt överens med de från Google Earth och Lantmäteriets visningstjänst. Jag känner mig därför säker på att kartan visas rätt. Vid min testning i Lotus upptäckte jag en mycket irriterande bug. Panorering longitudinellt fungerade bara inom ett ganska smalt område, sedan började kartan glida tillbaka av sig själv. Jag har varit i kontakt med deras utvecklare och de har hittat felet. Deras support är verkligen suverän - snabb och kompetent. Vid nästa uppdatering ska det vara åtgärdat. Felet finns i nuvarande version 3.16.1. Zoomnivåerna jag lagt in är fyra, 11-14. Panoreringen går då snabbt över hela fjällkedjan och ändå går det att zooma in till kartans detaljnivå.

Kartorna är tillgängliga offline, dvs du behöver inte ha kontakt med något telefonnät för att se kartorna. Det är bra när du är långt från civilisationen. Du sparar därmed energi och batteriet räcker längre. Den korta batteritiden är annars den största svagheten med att använda mobilen som gps-enhet. Jag själv har alltid också med mig papperskarta och kompass vid fjällvandringar.

Det finns många verktyg för att omvandla kartor mellan olika format. Jag har dock förgäves sökt efter några som kan göra omvandlingen av ett så omfattande material som Fjällkartan och Terrängkartan till var sin fil. Jag har därför skrivit helt egna program för ändamålet.

Jag är snart också klar med Terrängkartan på samma vis. Den har än så länge bara ett zoom-lager. Den kartan är ca 10 gånger mer omfattande, dels för att den täcker ett större område, dels för att skalan är 1:50000 istf 1:100000.

Kartmaterialet kommer från Lantmäteriet.

Logga in för att kommentera
Bli medlem
Glömt namn/lösen?
2016-04-02 19:46   mickeochsimon
Helt fantastiskt! Tusen tack för detta hästjobb! :-)
 
2016-04-02 20:11   Didgeridoohan
Du är en hjälte utan like!
 
2016-04-02 20:14   claesh1
Det är ett fantastiskt arbete du gjort. Locus är en suverän kartapp, och jag har också erfarenhet av supersnabb support från dem.

zip-filen innehåller två filer, Fjällkartan.otrk2 samt OruxMapImages.db. Det dök inte upp någon karta i Locus för mig, trots att jag trycker refresh i "offline images" när jag lag. Jag lade katalogen på mitt SD-kort, och "lade till" den med plus-knappen, under "offline maps". Då fick jag upp den. Och problemet med scroll kan jag bekräfta, skönt att höra att det är på gång att lösas

Om jag förstår det rätt så har du skapat kartorna i ett sqlite-format som Orux definierat, och som Locus stödjer? Det finns ett annat sqlite-baserat format, mbtiles, som verkar ha utbredd support, också med program i IOS. Kanske är det samma som du använt, annars sannolikt snarlikt

https://github.com/mapbox/mbtiles-spec/wiki/Implementations

Har du övervägt att publicera ditt program som opensource?
 
Svar 2016-04-04 23:00   Örnsätrarn
Installationen av kartan verkar vara lite olika beroende på om man har ett SD-kort eller inte. Enligt manualen ska filen läggas i sdcard/oruxmaps/mapfiles. Jag har inget SD-kort så jag lade kartkatalogen under oruxmaps/mapfiles i roten och då läggs den automatiskt in under offline maps.

Du har rätt att jag använder det format som Orux definierat. sqlite/mbtiles har jag tittat på och filerna är till sin struktur densamma som för orux men delkartorna är skjuvade på något sätt jämfört med sqlite/orux. Troligen beror det på en annan projektion.men jag vet inte hur delkartorna omvandlas från den ena projektionen till den andra. Jag har fått ärva en iphone 5 av min dotter så jag skulle gärna vilja kunna göra omvandlingen. För övrigt äger jag ingen egen androidmobil, bara platta.

Jag har inte övervägt att publicera mina program som opensource. Det är mycket mer jobb att få dem i publiceringsbart skick än det tagit att utveckla dem till det skick som de är i nu.
 
2016-04-02 22:57   thezood
Vilket fantastiskt jobb! Jag kan öppna kartan i Locus men inte i OruxMaps. Får bara ett felmeddelande (There was some problem with the map). Någon idé varför? Svenska tecken kanske?
 
Svar 2016-04-04 23:12   Örnsätrarn
Ligger kartkatalogen på rätt ställe? Korrupt?
 
2016-04-02 23:07   Anders Petrén
Härligt :) Nu fungerar det för mig också! Stort tack :)
 
2016-04-03 08:52   edvardwendelin
Enda verktyget jag känner till för att generera garmin-kompatibla kartor är http://www.mkgmap.org.uk . Det kräver dock att kartdatan först sparas i osm-format. Vet inte om det är en framkomlig väg ännu.
 
Svar 2016-04-04 23:08   Örnsätrarn
Jag har tittat lite på det men det är mycket information att gå igenom innan man kommer till skott.
 
Svar 2016-04-05 18:47   edvardwendelin
En annan väg framåt kan vara att följa den här guiden, men vet inte hur långt man kommer där heller. https://www.gpsfiledepot.com/tutorials/how-to-create-garmin-topo-maps/
 
2016-04-03 15:08   pery
Det fungerade fint i Orux och jag sällar mig till skaran som tackar för ett gott arbete! Jag har tidigare använt Mapapp Topo där man kunnat köpa kartrutor för en måttlig summa men Orux är en mycket bättre kartapp och gratis är ju alltid trevligt!
 
2016-04-04 14:40   grodanbolle
"Vid min testning i Lotus upptäckte jag en mycket irriterande bug. Panorering longitudinellt fungerade bara inom ett ganska smalt område, sedan började kartan glida tillbaka av sig själv. Jag har varit i kontakt med deras utvecklare och de har hittat felet. Deras support är verkligen suverän - snabb och kompetent. Vid nästa uppdatering ska det vara åtgärdat. Felet finns i nuvarande version 3.16.1."

När tror du nästa uppdateringen kommer?
 
Svar 2016-04-04 23:14   Örnsätrarn
Ingen aning. Men de brukar uppdatera rätt ofta tror jag. Jag har inte använt Orux förut pga bristen på för mig användbara kartor.
 
Svar 2016-04-05 13:36   KrisB
I betaversionen 3.16.1.2 så fungerar det fint.
För att installera den behöver man bara medlem i betatestargruppen och godkänna att man vill testa, sen kan den laddas ner via Google Play.
 
2016-04-04 18:50   Alex00
Hej!! Kanonjobb :) Får det bara inte och fungera... När jag öppnar filen i locus map så står det "No points or tracks for the import in the file. Do you want to load and display content on map". Trycker man "yes" så händer det ingenting. Någon lite mer tekniskt kunnig som kan hjälpa mig?
 
Svar 2016-04-04 21:18   grodanbolle
Tror det var samma sak för mig men sen hittade jag kartan under offline.
 
2016-04-05 13:15   KrisB
Stort tack för detta jobb! :D
 
2016-04-06 08:43   niklas-73-
Dagens ros till Bengt.
 
2016-04-06 20:23   almespang
Kanon jobb Bengt. Kör via locus och ska bli skoj att testa nästa vecka till fjälls.
Locus har förövrigt kommit med uppdateringen nu 👍
 
Svar 2016-04-07 22:46   claesh1
Toppen.
Enligt Locus changelog är det troligen detta som avses : "Incorrectly handled Transverse Mercator projection in Oruxmaps based maps"..?
 
2016-04-12 09:24   boine
Bra jobbat! Väntar med spänning på terrängkartan :)
 
2016-06-29 09:05   Tord Hoppe
Tack! Funkar fint i Locus.
 
2016-07-27 17:26   sachsaren
Ett stort tack! Funkar perfekt på min Xperia E (Android 4.0) i Locus.
 
2016-08-04 20:03   Jan-Erik Sebestyén
Stort tack. Har vandrat i fjällen i ett par veckor, har fungerat perfekt i locus map.
 
2017-07-12 09:09   Ante1
Tack för ett fantastiskt arbete med kartorna. det hjälper alla oss som älskar att vara i naturen och upptäcka nya områden!

Fråga, använder Locus Map free på en samsung med minneskort. Var ska jag lagra filerna och hur får jag in dem bland kartorna i appen? Frågan gäller både terrängkartan och kartbladen. Ska kartbladen laddas ner med eller utan referensnät?
 
2021-08-30 15:02   erapcla
Hej,

Tack så mycket för denna! Jag har använt kartorna på min Android i flera år, cykling, skirdsko, fjällturer.

Jag laddade ner alla kartor för flera år sedan.
Gör du någon uppdatering av kartorna?

Mvh
Patrik
 
Svar 2021-09-01 11:04   Örnsätrarn
En uppdatering är på gång. Men det blir i form av LMs nya topografiska karta. De tidigare rasterkartorna från LM upphörde sista juni 2018. Uppdateringen finns förhoppningsvis klar innan jul. Det blir en karta över hela Sverige i upplösningen 5m/pixel uppdelad i drygt 200 kartblad. Den är också tänkt att komma i en version för gps.
 

Läs mer i bloggen

I Sarek 50 år efter första gången.

Min kompis Hasse och jag gjorde vår första Sarekvandring i augusti 1968. Vi var då nyblivna studenter och det var vår första fjällvandring över huvud taget. De följande åren gjorde vi ett flertal Sarekvandringar. Därefter blev det ett uppehåll tills vi båda blev pensionärer. Då återupptog vi våra Sarekvandringar och har i några år planerat att göra en "jubileumsvandring" år 2018 för att fira att det var 50 år efter vår första. Ungefär tre veckor innan vår planerade vandring i augusti meddelade Hasse att han inte kunde följa med eftersom en familjemedlem drabbats av allvarlig sjukdom. Han skulle inte kunna glädjas åt turen och istället ha tankarna på annat håll. Vår tur skulle behöva skjutas på framtiden. Det var ett ledsamt besked och under en tid visste jag inte hur jag skulle göra. Skulle jag göra en tur ensam? Det skulle absolut inte bli detsamma när Hasse inte var med, men å andra sidan har jag gjort ett antal soloturer i Sarekområdet under senare år.

Nåväl, efter velande hit och dit bestämde jag mig för att åka upp till Kvikkjokk för att där bestämma om jag skulle vandra eller inte. Dit är det alltid roligt att komma.

En pensionärs problem i Pårek(2)

Dag 2, 19/6, fortsättning.

Jag låg alltså i vattnet efter att ha ramlat vid vadning av Boarekjåhkå vid Boarekjávrres östra ände. Jag låg på höger sida mellan stenar och bara mitt huvud och vänster axel låg över vattnet. Även ryggsäcken täcktes av vattnet. Höger knä gjorde rejält ont. Strax intill låg is kvar i gölarna så temperaturen i vattnet var därefter.

En pensionärs problem i Pårek(1)

Jag startade bilresan upp mot Kvikkjokk 14 juni. I år (2017) skulle den få ta 4 dagar istället för 2 som den brukar. Vanligtvis åker jag E45 upp genom Norrlands inland, den ger mig en så skön vildmarkskänsla och får mig att tänka på Canada. Men nu skulle jag göra en avstickare in till Gäddede, Stora Blåsjön, Ankarede, Stekenjokk och Fatmomakke. Där hade jag inte varit på 30 år och eftersom de gjort stort intryck på mig då så ville jag återse dem. På vägen upp mot Stekenjokk fick jag en försmak av hur sen våren var i de västra fjälltrakterna. Sjön Leipikvattnet på 468 m höjd var till hälften istäckt och när jag kom högre upp var det snö nästan överallt, bara i vissa sydlägen var det snöfritt. Det här fick mig att undra över hur det skulle bli att vandra i Sarek några dagar senare. Jag hade noga följt med i väder- och snörapporterna och visste att våren var sen i år, men också att det var stora skillnader mellan de västra och de östra delarna av fjällkedjan. Inte särskilt sent i öster, men mycket sent och mycket snö i väster. Jag skulle gå i de östra delarna så förhoppningsvis var det ganska snöfritt där.

Vid Stekenjokkvägen väster om Gelvenåhkoe.


Vinter i Österrike: 6 höjdpunkter

Upplev ikoniska skidbackar, glaciäräventyr och charmiga byar där alpina traditioner och kulinariska smakupplevelser skapar en unik atmosfär.

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg