Tillbehör för matlagning
Om tillbehör för matlagning ute
Av: Johan Lorin
Tillbehör
Det klassiska Trangia köket har allt förpackat i en kompakt enhet med vindskydd, brännare och kokkärl men om du har valt ett annat kök måste du välja kastruller och tillbehör efter vad du kan tänkas behöva. Ett grundpaket skulle kunna bestå av två kastruller, 1 och 1,5 liter är lagom om ni är två som delar på köket, och en stekpanna som dubblerar som lock för att korta koktiderna och spara bränsle.
En kastrulltång som klarar av att lyfta en full kastrull gör köket komplett. Dom flesta kastrulltänger är av aluminium och leder värme mycket bra, linda den med tejp och undvik att låta den sitta kvar på kastrullen så undviker du brända fingrar.
Många bensinkök har en folie som kan vikas runt köket som vindskydd och rekommenderas om köket saknar inbyggt vindskydd. Tänk på att ett vindskydd som lindas tätt kring ett gaskök kan höja temperaturen på flaskan, se till att gasflaskan inte blir onormalt varm.
Det vanligaste materialet i kokärl är Aluminium, det är lätt och billigt men förhållandevis mjukt och det blir lätt repor. Ett tåligare alternativ är Rostfritt som är hårdare men också väger något mer. Trangia har en serie där man pressat samman Rostfritt med Aluminium för att få en hård och tålig innersida och ta del av dom goda värmespridande egenskaperna hos Aluminium.
För den som inte räds ökade kostnader finns utrustning i Titan, ett lätt och hårt material som kostar flera gånger mer än både Rostfritt och Aluminium. Packa kastruller i en egen påse så slipper du matkladd i ryggsäcken om du "glömmer" att diska.
Det finns kokärl med non-stick beläggning men min erfarenhet är att den lossnar efter en tid och följer med i maten, dessutom måste man diska försiktigt och kan inte använda sand o dyl. för att skubba bort fastbrända rester.
Om du inte är rädd för att sota ner kastrullerna kan du laga mat genom att helt enkelt ställa dom i elden, någon finurlig upphängning behövs inte. Ställ den i kanten av elden så du kan nå den utan att bränna fingrarna
Tallrik behövs inte, man äter direkt ur kastrullen och det brukar räcka med en sked om man vandrar eller på annat sätt bär sin egen packning. Om vikten inte spelar någon roll, om man t.ex. paddlar, så kan man naturligtvis ta med så många gafflar man vill. Sällan äter man något som kräver gaffel och kniv har man ju redan. Det finns diverse campingbestick med finurliga lösningar för att sätta ihop sked, gaffel och kniv men det bästa är att ta med en vanlig sked hemifrån, den håller att gnuggas av mot både gräs och grus.
Om du använder diskborste, kapa av skaftet så blir den lättare att packa samtidigt som du spar lite vikt, annars går det bra att använda björkris eller dylikt för att få bort det värsta och sedan använda disksvamp. Oftast diskar man i kallt vatten, man slösar inte bränsle på att värma diskvatten, och det kan bli rejält kallt om händerna, många väljer därför att använda diskhandskar. Ingen dum idé, det kan vara nog så kallt att diska i en fjällbäck sent på hösten.
Använd diskmedel som är biologiskt nedbrytbart.
Text: Johan Lorin
Läs mer
Forumdiskussioner
- Paddling allmänt Hjälp mig att sköta min torrdräkt effektivare
- Paddling allmänt Fransig kant på neoprenhalsmuff
- Paddling allmänt Öland runt
- Paddling allmänt Extra paddel, hur viktigt?
- Paddling allmänt Canadensare i aluminium från Jofa?
- Paddling allmänt Paddla luleälv med packraft
- Paddling allmänt Paddla Nynäs - Sandön - Fårö: Kunskap sökes!
- Paddling allmänt Vattentät röd lampa för att synas efter kajakplurr