Reparera din torrdräkt!

Vattensportare använder ofta torrdräkter. Dräkterna behöver ses över ibland. Sömmar kan läcka, dräkten kan ha skador och latextätningarna behöver ofta bytas ut, reparationer de flesta klarar själva. Här följer steg-för-steg-tips för några vanliga reparationer.

Av: LenElf

Vattensportare använder ofta torrdräkter. Efter vintern brukar dräkterna behöva ses över eller dräkten kan börja läcka när den används. Sömmar kan läcka, dräkten kan ha skador och latextätningarna behöver ofta bytas ut, reparationer de flesta klarar själva. Här följer steg-för-steg-tips för några vanliga reparationer.

Läcksöka torrdräkt:

Ta på dräkten eller täta handleder och hals med flaskor eller bollar. Blås upp dräkten och spreja på diskmedelslösning med en blomspruta, lämpligen utomhus eller i duschen. Kontrollera vart det kommer bubblor och markera med en skolkrita eller talk.

Laga stickhål eller revor:
Skaffa laglappar eller förstärkningsband och lim från dykaffär, både kontaktlim och värmeaktiverat PU-lim brukar fungera. Du behöver även en pensel, aceton eller kemisk bensin, ett par tygtrasor och något att rulla med. Välj laglappar eller klipp till förstärkningsband till egna laglappar. Bedöm om du ska ha laglapp på både in och utsidan av dräkten eller om det räcker på en sida. Tvätta både dräkttyget och laglapp med aceton eller kemisk bensin. Märk ut var lappen ska sitta med tusch eller skolkrita.
Limma i flera lager på både dräkten och laglappen, späd gärna limmet inför första strykningen för att få god vidhäftning. Låt limmet torka till mellan strykningarna och innan du pressar dit lagningen. Använder du PU-lim lägger du ett tunt tyg över och stryker med strykjärn,  med kontaktlim pressar du ihop materialen. Rulla över laglappen med en limroller, kula eller tejprulle för att pressa ut luftbubblor. Låt limmet härda ett dygn innan du utsätter den för påfrestning.

Laga läckande sömmar:
Sömmar är utsatta ställen där läckage ofta uppstår. Trycksätt och läcksök om du är osäker på var det läcker. 
Skaffa lim och förstärkningsband från en dykbutik. Du behöver även en pensel, aceton eller kemisk bensin och några trasor. 
Sitter gamla förstärkningsband tar du bort dem med svag värme eller lösningsmedel. Tvätta eller gnugga bort gammalt lim. Pensla på nytt lim i flera lager på både dräkten och förstärkningsband. Pressa fast eller värmeaktivera och rolla de limmade sömmarna noga innan du låter limmet härda under ett dygn.

Byta tätningar:
Skaffa de tätningar du behöver, eventuella förstärkningsband, kontaktlim eller värmeaktiverat PU-lim, pensel och sandpapper, aceton eller kemisk bensin och ett par trasor och något att rulla med. Det finns flera modeller av tätningar- Vilka som är bäst är en smaksak.

Börja med att ta bort gamla förstärkningsband, tätningar och limrester. Här hjälper ofta värmen från en hårfön eller varmluftspistol på svag värme bra, ibland går de gamla limresterna att få bort med aceton eller genom att gnugga. Sitter den gamla tätningen bra kan du klippa bort och låta den gamla limmade ytan på dräkten vara kvar som underlag för den nya limningen.
Rugga upp limytorna på både dräkten och tätningen med sandpapper för att få limmet att greppa ordentligt. Tvätta med trasa indränkt i aceton eller kemisk bensin.

Spänn upp dräkten så att ytorna som ska limmas ligger bra. Här hjälper ofta flaskor eller bollar i ärmarna eller skålar eller kastruller i halsen till bra. Limma de ruggade ytorna på både dräkt och tätning flera gånger, första gången gärna med förtunnat lim för att få bra vidhäftning. Låt limmet torka till innan sammanfogning, följ anvisningarna på limmet.
Limmar du med kontaktlim greppar ytorna direkt vid kontakt och du behöver vara noggrann direkt för att få passning. Använder du PU-lim är ytorna torra tills limmet värmeaktiveras och det ger dig möjlighet att justera in och punktfästa innan du värmer fast. Använd med fördel en ugnstermometer för att ställa in värmen på strykjärnet på drygt 80 grader och ha ett tunt tyg mellan dräkt och strykjärn för att slippa limrester på strykjärnet. Med båda limtyperna rollar du limfogen för att pressa ut luftbubblor och för att få en stark limfog. Låt limmet härda ett dygn innan du utsätter dräkten för påfrestningar.

Läckande dragkedja:
Att byta dragkedja är en kostsam reparation men förlänger livstiden på bra dräkter. Att byta själv kostar mellan 1500-3500 kr, mycket beroende på vart man köper sin dragkedja. Att byta på verkstad hamnar mellan 2200 - 4500 kr. 

Att byta själv:
Mät dragkedjan från yttersidan av ändstoppen. Beställ en ny dragkedja med samma längd. 
Starta med att värma bort den gamla dragkedjan. Tvätta bort limrester med aceton eller kemisk bensin. Tvätta limytan på dragkedjan. Rugga upp gummit på dragkedjans limytor. Lägg på flera limlager på limytorna, sammanfoga när limmet torkat till. Använder du PU-lim kan du efterjustera tills du värmeaktiverat limmet, med kontaktlim hugger det direkt. Rolla över de sammanfogade limytorna för att pressa bort luftbubblor och sätta tryck på limfogarna. Märk på var förstärkningsbanden ska sitta, tvätta med aceton och stryk på flera lager lim på både band och dräkt/dragkedja. Sätt fast banden. Vräng tillbaka dräkten, rolla utifrån, låt limmet härda.

Eller skicka in den till en dräktverkstad som hjälper dig med hela jobbet.

På Youtube finns många tutorials för den som tycker det är enklare, även på svenska.


Lycka till med limningarna!

Läs mer

Att bygga broar

Common Values United jobbar för att öppna upp den svenska naturen för "barn från tredje kulturen". 7 kommentarer
En damgrupps färd med kajak från Pielavesi i mellersta Finland ner till Lahtis, det blev en långtur på 17 dagar och 398 km. 1 kommentar
Visst är det smidigt med färdiga frystorkade rätter på turerna men att torka och göra sina egna rätter är inte särskilt svårt. Planera lite och prova ...
Från Kalmar, Rafshagens Camping till Stockholm, Vaxholm. Ett alternativ till långtur med kajak. Men man slipper paddla! De touringkittar en gammal ... 11 kommentarer
Bengt Larsson har precis kommit ut med 4:e upplagan av sin bok Kusten är klar ! Om en kajakfärd runt hela Sveriges kust. Utsidan har fått ett utdrag ...

Vinter i Österrike: 6 höjdpunkter

Upplev ikoniska skidbackar, glaciäräventyr och charmiga byar där alpina traditioner och kulinariska smakupplevelser skapar en unik atmosfär.

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg