Scouterna börjar samåka: ”Resandet är den största klimatboven”

Scouterna vill underlätta för sina medlemmar att resa klimatsmart. Nu ansluter de till populära samåkningsplattformen.

Av: Alicia Schumacher

Foto: Ola Höiden

Scouterna gör nu som flera andra föreningar och ansluter sig till Skjutsgruppens samåkningsplattform. Att gå med i plattformen är en av flera åtgärder Scouterna tar för att leva upp till Kebnekaiseprotokollet, som förbinder friluftslivets största aktörer att minska klimatutsläppen.

– Genom att ansluta oss till Skjutsgruppens samåkningsplattform gör vi det enklare för våra nära 30 000 medlemmar över 18 år att resa klimatsmart. Att fler reser tillsammans är en viktig del av arbetet för att minska klimatavtrycket från svenskt friluftsliv, där vi vet att just resandet är den största klimatboven, säger Anna-Karin Hennig, Scouternas generalsekreterare. 

Scouterna ser även andra positiva effekter av ett ökat gemensamt resande. 

– Det finns viktiga sociala värden i att samåka. Fler kan ta sig till och från olika platser och aktiviteter, och det mänskliga mötet öppnar nya dörrar och bygger gemenskap. Jag vet att det finns många samhällsengagerade scouter som ser fram emot att kunna bidra till en inkluderande och hållbar värld genom att samåka, säger Anna-Karin Hennig. 

Foto: Ola Höiden

Upplägget för Skjutsgruppens samåkningsplattform är att medlemmar både kan erbjuda och efterfråga lediga platser i fordon. Det går också att välja om man bara vill samåka med medlemmar ur sin egen förening eller med medlemmar från andra föreningar.

– Samåkning kräver tillit, och tilliten inom föreningslivet är stark. Det är en viktig bidragande orsak till att vårt nätverk av samåkande föreningar fungerar så bra. Just nu upplever vi en ketchup-effekt, alla vill vara med och samåka, säger Mattias Jägerskog, ordförande i Skjutsgruppen ideell förening.

Skjutsgruppens samåkningsplattform

Skjutsgruppen är en ideell förening som sedan 2007 har utvecklat samåkning i Sverige. Till deras samåkningsplattform kan föreningar ansluta alla sina medlemmar över 18 år. Redan anslutna föreningar är bland annat Friluftsfrämjandet, Svenska Turistföreningen och Naturskyddsföreningen. När Scouterna nu ansluter får över 600 000 privatpersoner möjlighet att samåka. Det går också bra att bli medlem direkt i Skjutsgruppen utan att vara med i någon annan förening. Läs mer på Skjutsgruppens hemsida


Vill du samåka med Utsidans medlemmar? Det brukar ofta komma upp förfrågningar om samåkning i Utsidans forum. Håll utkik där eller starta en egen tråd. 

Logga in för att kommentera
Bli medlem
Glömt namn/lösen?
2025-01-29 21:34   xoxoxo
Bättre stanna hemma om man vill vara klimatsmart.
 

Läs mer

Vet du inte vad du ska använda årets bidrag till? Här får du tipsen!
Den 11-14 september träffas flera aktörer inom friluftslivet för att diskutera hur friluftslivet påverkar klimatet. 5 kommentarer
Naturen erbjuder mängder av möjligheter till friluftsliv - oavsett om vi vandrar, klättrar eller åker skidor. Men hur kan vi se till att vi gör det ... 8 kommentarer
Den 22 maj uppmärksammas Biologiska mångfaldens dag över hela Sverige.
Länsstyrelsernas minskade anslag för skötsel av skyddad natur kommer påverka naturreservat och vandringsleder negativt. 6 kommentarer

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg