Regeringen satsar 10 miljoner på Fritidsbanken

Fritidsbanken, som lånar ut gratis sport- och friluftsutrustning, har fått flera miljoner i bidrag från regeringen. Bidraget ska bland annat användas för att skapa ett brett och behovsanpassat utbud av fritidshjälpmedel och parasportutrustning.

Av: Alicia Schumacher

Foto: Fritidsbanken

Regeringen har beslutat att ge ett bidrag på 10 miljoner kronor till Fritidsbanken Sverige för att ge barn och unga möjlighet att prova olika aktiviteter och att hitta till föreningslivet. Bidraget innebär också en satsning på barn och unga med funktionsnedsättning genom inköp av anpassad sport- och friluftsutrustning till landets fritidsbanker.

– Barn och unga behöver ofta ha tillgång till utrustning för att kunna genomföra sina fritidsaktiviteter. För barn och unga med funktionsnedsättning kan detta vara avgörande då hjälpmedel många gånger är en grundläggande förutsättning för deltagandet, säger socialminister Jakob Forssmed i ett pressmeddelande. 

Fritidsbanken samlar in sport- och friluftsutrustning och lånar ut den gratis till personer i alla åldrar. Verksamheten finns på 130 platser i landet och drivs oftast av kommunerna. Förra året lånades 1,4 miljoner artiklar från Fritidsbanken.

– Det här är första gången regeringen ger ett statligt stöd till Fritidsbanken. Det gör att fler låntagare i hela landet kommer att hitta till den organiserade idrotten och friluftslivet. Det gör det även möjligt för oss att fortsätta skapa ett brett och behovsanpassat sortiment av fritidshjälpmedel och parasportutrustning att låna från landets fritidsbanker, säger David Mathiasson, verksamhetschef på Fritidsbanken Sverige. 

Bidraget ges för kompletterande insatser inför införandet av fritidskort för barn och unga. Förutom inköp av utrustning ska bidraget även gå till att synliggöra idrotts- och friluftsaktiviteter för barn och unga och ge dem stöd att hitta till dessa aktiviteter i organiserad form.

– Det kan finnas flera skäl till att man inte är aktiv i en förening. Höga kostnader är en, men många saknar också kunskap om vilka idrotter och friluftsaktiviteter som finns att välja mellan. Här kan Fritidsbanken spela en viktig roll. Dels får man möjlighet att kostnadsfritt låna den utrustning som behövs, men bidraget från regeringen ger oss samtidigt möjligheter att tillsammans med idrotts- och friluftsrörelsen skapa digitala plattformar där man kan hitta sin aktivitet och lokala förening för att kunna fortsätta med meningsfulla idrotts- eller friluftsaktiviteter i organiserad form, säger David Mathiasson. 

Foto: Fritidsbanken

Läs mer

Vet du inte vad du ska använda årets bidrag till? Här får du tipsen!
Böcker om svensk natur, vandring, sova ute, allemansrätten och matlagning i naturen. Kanske en perfekt julklapp?
En skildring av öden och äventyr i sydvästra Afrika under nådens år 2017. Om en 3000 km lång irrfärd i främst Namibia och Angola. De efterlämnade ... 5 kommentarer
En nattvandring på 30 km i mörker. Från Landskrona till Helsingborg längs med Öresund. 2 kommentarer
Någonsin funderat på om det är läge att stanna i lägret eller sänka huvudet och pusha vidare? Det är svårt att säga att såhär är det, var gränsen går ... 1 kommentar

Vinter i Österrike: 6 höjdpunkter

Upplev ikoniska skidbackar, glaciäräventyr och charmiga byar där alpina traditioner och kulinariska smakupplevelser skapar en unik atmosfär.

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg