Pinnbröd och frukostbullar - enkelt och gott
Pinnbröd är enkelt och gott att göra samtidigt som det blir lite pyssel kring lägerelden. Det går att variera pinnbrödet mycket med olika kryddor, sylt och smör. Med samma recept blir det goda frukostbullar.
Av: ulindh
Pinnbröd är alltid populärt och det smakar ljuvligt gott med nybakat på turen. De torra ingredienserna blandas till hemma och degen görs på plats och knådas medans elden blir till fin glöd. Samla några fina pinnar på vägen och skala bort barken på pinnens topp.
Grundrecept på pinnbröd:
5 dl vetemjöl
1/2 - 1 tsk salt
2 tsk bakpulver
2 dl vatten
Med olika kryddsättningar kan alla få den smak de önskar på sitt pinnbröd. Det går att blanda in kryddorna direkt i degen om alla vill ha samma smak, i annat fall kryddar var och en sitt pinnbröd medans det är varmt. Grädda tills brödet är gyllenbrunt och har en fin skorpa.
Smör och exempelvis:
Vaniljsocker
Kanel och socker
Kardemumma
Anis och fänkål
Riven ost + örtkrydda
Tacokrydda
Sylt eller marmelad
Frukostbullar
Samma recept kan användas för att göra frukostbullar på friluftsköket eller i en Muurikka. För ett mer fiberrikt bröd, byt ut hälften av vetemjölet mot grahamsmjöl eller ta bara rågsiktsmjöl. Tillsätt brödkryddor om du önskar. Baka ut till platta centimetertjocka bullar, grädda i cirka 8 - 10 minuter, vänd dem några gånger och du har ett gott nybakat frukostbröd att njuta av.
Recept och artiklar
Läs mer
Forumdiskussioner
- Friluftsmat Torrmjölk
- Friluftsmat Torka mat i Airfryer.
- Friluftsmat Kaffehjälpmedel/tekniker utomhus
- Jakt Jakt Umeå/Hörnefors
- Friluftsmat Näring i vildmarksmat?
- Friluftsmat Vandrarnas crossover cuisine - gott & praktiskt från hela världen (fyll gärna på!)
- Friluftsmat Var kan jag få tag på torrmjölk?
- Friluftsmat Tips på god varm energidryck - pulver