Madagaskaräventyret över - rapport från regnskogen

I helgen landade Nicklas Lautakoski, Alexander Gustafsson och Elias Sjöberg åter på svensk mark efter att ha korsat Madagaskar till fots. Expeditionen var ett samarbetsprojekt med WWF för att uppmärksamma de minskande arealerna av regnskog på Madagaskar. Situationen visade sig vara precis så allvarlig som WWF befarat.

Av: ulindh

I helgen landade Nicklas Lautakoski, Alexander Gustafsson och Elias Sjöberg åter på svensk mark efter att under 30 dagar ha korsat Madagaskar till fots. Expeditionen var ett samarbetsprojekt med WWF för att uppmärksamma de minskande arealerna av regnskog på Madagaskar. Situationen visade sig vara precis så allvarlig som WWF befarat.

I måndags förra veckan kom Nicklas Lautakoski, Alexander Gustafsson, Elias Sjöberg fram till slutmålet – staden Ankife på Madagaskars västkust. Den 30 dagar och 51 mil långa vandringen genom regnskog, över forsar och upp på höga berg var över.

De tre killarna fick pressa sig både mentalt och fysiskt. Förutom den extremt tuffa fysiska belastningen i svår terräng med 30 kg tunga ryggsäckar, bestod utmaningarna bland annat i matförgiftning, giftiga insekter, matbrist och utmanande väder. Förhållandena var så hårda att en av teamets ursprungliga fyra medlemmar, Albin Isaksson, valde att avbryta expeditionen efter 10 dagar på grund av problem med ett knä.

– Detta är det tuffaste jag gjort och då har jag tidigare bland annat cyklat till Kina och bestigit höga berg. Men vi hade förväntat oss mer regnskog, men överallt såg vi bara nerbrända träd. Madagskar är hem för en otrolig flora och fauna och vi mötte bland annat lemurer, kameleonter, stora färgglada ormar, extremt speciella insekter och det inhemska mytomspunna kattdjuret fossan. Frågan är hur länge de kommer att finnas kvar, säger expeditionsledaren Nicklas Lautakoski.

Expeditionen var ett samarbetsprojekt med Världsnaturfonden WWF för att uppmärksamma de snabbt minskande arealerna regnskog på Madagaskar. WWF beräknar att endast 10 procent av regnskogen finns kvar på ön.

– Expeditionens direktrapporter har visat på vad den fantastiska ön Madagaskar har att bjuda på när det gäller djur och natur och hur viktigt det är att bevara öns naturarv. Vi har även följt gruppens möten med fantastiska människor och fått en inblick i hur WWF Madagaskars personal kämpar för att stoppa skövlingen av öns unika regnskogar och
andra naturtyper, säger Torbjörn Hegedüs, kommunikationschef på Världsnaturfonden WWF.

Lokalbefolkningens gammeldags traditionella svedjebruk samt organiserad illegal avverkning av ädelträd är de två största orsakerna till att Madagaskars regnskog försvinner i en hisnande takt.

Under vandringen genomförde också teamet den första svenska dokumenterade bestigningen av Madagaskars högsta berg Maromokotro, med en höjd på 2 890 meter över havet. Det är extremt ovanligt med bestigningar av berget då det omges av mystik och enligt folktron finns där onda andar. För att få tillåtelse till bergsbestigningen krävdes att en representant från WWF följde med – och enligt lokala traditioner måste en höna offras
till andarna på toppen, någonting som självklart efterlevdes.

Statistik
Antal dagar utan dusch: 21
Distans från kust till kust: 510 km
Antal dagar: 30
Antal räknade myggbett en kväll: 62
Antal dagar utan att se en annan människa: 6
Antal timmar aktiv vandring i genomsnitt per dag: 10
Antal höjdmeter: 22500”

Logga in för att kommentera
Bli medlem
Glömt namn/lösen?

Läs mer

Böcker om svensk natur, vandring, sova ute, allemansrätten och matlagning i naturen. Kanske en perfekt julklapp?
En skildring av öden och äventyr i sydvästra Afrika under nådens år 2017. Om en 3000 km lång irrfärd i främst Namibia och Angola. De efterlämnade ... 5 kommentarer
En nattvandring på 30 km i mörker. Från Landskrona till Helsingborg längs med Öresund. 2 kommentarer
Någonsin funderat på om det är läge att stanna i lägret eller sänka huvudet och pusha vidare? Det är svårt att säga att såhär är det, var gränsen går ... 1 kommentar
Ulf Kvensler har skrivit en psykologisk thriller - Sarek. Du har nu chansen att vinna ett eget exemplar och ett sittunderlag. Chansen är stor då vi ... 1 kommentar

Vinter i Österrike: 6 höjdpunkter

Upplev ikoniska skidbackar, glaciäräventyr och charmiga byar där alpina traditioner och kulinariska smakupplevelser skapar en unik atmosfär.

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg