Jakten på grova träd!
Länge har Björn imponerats av gamla och grova träd. Här får vi följa med i jakten på Sveriges trädjättar, som är lite svårare än man kan tro. Du kanske känner till något stort träd som du vill tipsa om?
Av: Olander
Jag har vistats i skogen sedan barnsben och har alltid trivts där. Med tiden växte intresset mer på detaljnivå och jag började intressera mig mer och mer för allt som fanns där. Det som imponerade mest var de äldre och ensamma trädjättarna som förskonats från skogsbruket genom århundraden. Många har också blivit kvar i anknytning till fäbodar, gårdar, herrgårdar och i parkmiljöer. Några av dem har till och med fått namn, oftast efter platsen de växer på. Ett sådant är Brattskurutallen efter berget vars sluttning den växer på. Denna har jag tidigare skrivit en artikel om här på Utsidan. Ett annat och betydligt mer välkänt träd är Kvilleken som är landets grövsta och äldsta! Det står i Kvills naturreservat ett par mil nordväst om Vimmerby. En del omnämns lokalt som stor tall eller jättegran och finns kanske markerade i särskilt framtagna kartor. Ett fåtal finns också listade som naturminne av Länsstyrelsen och redovisas med ett B i kartan, men jag tror att majoriteten växer i det anonyma.
Mitt intresse och nyfikenhet för träd tilltog som sagt och år 2004 började jag mäta och dokumentera grovleken på de största träden vi har hemma på vår mark. Detta har jag nu gjort årligen och har på så vis kunnat följa tillväxten för dem. Ett par år senare började min far guida mig till andra platser där han kände till att det kunde finnas något stort träd. Eftersom vi utgick från vår gård strax söder om Edsbyn så har vi mestadels hållit oss inom Ovanåkers och Bollnäs kommuner. Vi bestämde oss för ett minimimått för att undvika att det skulle bli allt för många träd, och de som höll måttet dokumenterades. Allt eftersom vi besökte fler platser ökade antalet träd och min dokumentation och tack vare min fars kännedom och våra kontakter tillkommer det fortfarande något träd då och då.
När jag flyttade ner till Gävle år 2012 utökades jaktmarkerna till att inkludera Gästrikland och Uppland, med några få avstickare längre bort. Den stora skillnaden här är att det är betydligt mer ädellövträd såsom lind och kanske framförallt ek. Dessutom finns det gott om stora lärkträd i bland annat Boulognerskogen i Gävle och i Axmar bruks gamla park. Jag insåg ganska snart att jag var tvungen att höja gränsen på minimimåttet för att kunna selektera ut de absoluta jättarna!
Gråpoppeln utanför Strömvallen är det största trädet jag känner till i Gävle. Den mätte 537 cm i omkrets nu i vår.
Det har inte varit så lätt att hitta information om var dessa trädjättar finns. Det finns sporadiska tidningsartiklar, artiklar på Internetsidor samt någon bok. Ofta är det samma träd som förekommer och det är de mest kända. Där har Trädportalen varit av stor nytta, som tagits fram av SLU och med hjälp av Länsstyrelsen. Syftet var att inventera och dokumentera skyddsvärda och stora träd. Däri har det varit möjligt att söka på trädslag, och avgränsa till ett geografiskt område om så önskats, och sorterat resultaten utifrån grovlek. Nu har Trädportalen flyttats in i Artportalen vilket tyvärr gjort det betydligt svårare att söka efter inrapporterade trädjättar, och framförallt sortera dem utifrån grovlek. Förra året när jag på måfå sökte efter grova träd på Internet påträffade jag en mycket trevlig hemsida. Den är skapad av eldsjälen Mattias Glad som likt mig och många andra fascineras av stora träd. Han har på eget initiativ bett om tips och dokumenterar träden med foton, omkrets och koordinater på denna hemsida. Den är fortfarande under uppbyggnad men trots det har han med hjälp av de tips han fått in hittat trädjättar som tidigare varit okända. Detta gav mig och en kamrat inspiration till en liten roadtrip under hösten 2019 vars huvudmål var Kvilleken vars hälsa försämrats avsevärt de senaste åren. Nedan presenteras några av de bjässar vi besökte, håll till godo!
Sveriges grövsta och äldsta träd - Kvilleken! Eftersom trädet sedan länge varit ihåligt är det svårt att åldersbestämma det men kunnigt folk har uppskattat åldern att vara mellan 800 och 1000 år! Dess omkrets mättes till 1470 cm! Strax före sommaren pratade jag med en kollega som kände till att ekens hälsa började svikta. Den var sen med att slå ut sina löv så ett tag troddes den inte överleva till sommaren. Tack och lov slog de ut och när vi besökte denne gigant fanns en gren kvar som prunkade av grönska. Det var otroligt att få uppleva detta träd fortfarande i livet.
I Jönköpings stadspark växer landets troligtvis största gran till volymen. Den är 577 cm i omkrets och drygt 40 m hög! Det finns ytterligare två granar i parken som når över 5 m i omkrets.
Landets grövsta gran växer i Lindhult, Halland, och mättes till 583 cm år 2018 av Mattias.
Ullebotallen, Sagotallen, Prostatallen - kärt barn har många namn. Det är heller inte så konstigt kanske med tanke på att åldern på denna tall uppskattas till omkring 600 år! Den har varit ett känt landmärke under århundraden och en mötesplats för resande. Det skrivs om en prost som brukade predika i närheten av den, samt resande som rastade vid den för att berätta historier/sagor för varandra. Därav namnen Prostatallen och Sagotallen. Ullebotallen kommer från namnet på platsen den växer på, någon kilometer väster om Bottnaryd.
Dess omkrets mättes till 487 cm och det är verkligen en imponerande tall som ingjuter pondus! Det var med vördnad som vi närmade oss den.
Det finns två kända tallar som är grövre. Dels är det den sparbanksliknande tallen utanför Säter som vi mätte till 524 cm i omkrets, och dels den dubbelstammiga Kvillsforstallen som Mattias mätte till 558 cm år 2017.
Klibbalen som växer intill Hjoån ett par stenkast från Vätterns strand i Hjo anses vara landets grövsta. Det är sannerligen en imponerande pjäs som med sina 665 cm i omkrets är långt grövre än någon klibbal jag tidigare sett!
Nu tänkte jag be er om hjälp. Känner du till något stort träd så är du mer än välkommen att tipsa mig! Det kan du antingen göra i kommentarsfältet eller genom att skriva i gästboken eller skicka ett mail. Jag är intresserad av var trädet står och hur grovt det är, och känner ni dessutom till någon historia kring trädet skulle det vara intressant. Skicka gärna med en bild! Det skulle vara fantastiskt om det skulle dyka upp några tidigare okända jätteträd!
Minimått (ca):
Tall/gran/lärk 3,5 m
Björk/asp/sälg 3,5 m
Lind/alm/ask/poppel 5 m
Ek 7 m
Hur mäts omkretsen på ett träd? Gör så här:
- Är marken jämn så är det bara att mäta runt stammen 130 cm ovanför marken.
- Är marken ojämn så mäts omkretsen mitt i lutningen 130 cm ovanför marken.
- Om trädet lutar så mäts omkretsen vinkelrätt längs stammen 130 cm ovanför marken.
Om trädet delar på sig nedanför 130 cm mäts stammarna var för sig.
Rekommenderad läsning:
Pär Österman: Svenska jätteträd och deras mytologiska historia.
Gert Olsson: Möten med jättar.
Mattias Glad: www.tallar.se
Läs mer
Forumdiskussioner
- Överlevnad Krokar Game hooks
- Vilda djur Snart finns det kanske förutsättningar att få bättre ordning på genetiken ?
- Allmänt om friluftsliv Råd till okunnig angående övernattning i vindskydd under vinter
- Allmänt om friluftsliv Nyårslöften
- Löpning Fotisättning vid löpning brant uppför resp nerför?
- Allmänt om friluftsliv Hur viktigt är tältet?
- Överlevnad Vattensfilter och saltvatten?
- Allmänt om friluftsliv Få vägbeskrivning till tappad mobil i skogen?
Intressant å trevlig läsning. Hedervärt jobb ni gör!
Tack för att du/ni delar med er.
Nu får jag ut å spana i Värmland eller på andra platser jag besöker kanske i samband med paddling eller skridsko-åkning.
Mvh Omar, Karlstad
Vad roligt att jag lyckats väckt intresset hos dig, och hör gärna av dig ifall du hittar någon jätte! :)