Gruvhysteri i Sverige....

Med anledning av att det är så mycket fokus och debatt runt gruvetableringar i Sverige, vill en som är uppvuxen i ett gruvsamhälle lyfta fram lite av dess konsekvenser för både närområde och hur det påverkar runt omkring.

Av: Ylva fotograferar och filosoferar

Jag bor i Kiruna och har bott här i större delen av mitt liv. Som granne har jag en av världens största underjordsgruva. Det jag ser är vilken stor och tung industri det är, vilken plats den tar och hur mycket den påverkar vårt samhälle på gott och på ont. Men att en gruva tar stor plats är det definitivt ingen tvekan om! Givetvis är gruvan en viktig livsnerv för både Kiruna och regionen. MEN det här är inte det enda vi har här och hur ser det egentligen ut med alla jobb som finns där och vem är det som tjänar pengarna?? Många stora frågor att hantera. Just idag finns här många som jobbar för gruvan men de är inte skrivna i kommunen. Det måste ju betyda att vi har fler arbetstillfällen här än vad vi har folk som kan jobba i gruvan. Så att skapa fler arbetstillfällen kan inte vara ett särskilt trovärdigt argument. Bra då har vi rett ut det så här långt.

Runt omkring i Kiruna kommun finns ett antal utländska företag som prospekterar. Å tydligen verkar det som om bara man ansöker så får man tillstånd urskiljningslöst så man kan fara fram i våra skogar och på våra fjäll hur som helst med maskiner och borriggar som så skoningslöst perforerar marken med sina hål. Varför? Jo "för det är väl intressant att veta vilka mineraler som finns i backen under oss"... Nä vet ni vad jag tycker verkligen INTE det - å INTE vill jag ha en massa prospekterare i våra fjäll å INTE vill jag ha fler gruvor här heller. Jag ser ju med mina egna ögon hur stor plats en gruva tar. Det är helt okej att den som finns är där den finns men är det meningen att vi ska exploatera alla naturtillgångar på en mansålder? vad finns då kvar åt de som kommer efter oss att hantera? Någonstans menar jag också att man ger ett sorts löfte om att det när det är okej att prospektera så kommer det vara okej att etablera en gruva.

Låt oss se lite närmare på ett exempel vad det hela handlar om. Nikkaluokta ligger sju mil väster om Kiruna mitt i fjällen. Rakt söder om byn finns fjället Larkim och här finns tillstånd att provborra i grova drag i ett område som sträcker sig fem mil österut uppe på kalfjället och tre mil söderut, mellan Kalixälven och Kaitumälven. Man har pekat ut tre intresanta fyndigheter på detta kalfjäll som man vill ska leda till brytning. Tre gigantiska dagbrott på flera kvadratkilometer för vart och ett av dom. Det skulle betyda att broar över Kalixälven ska byggas, liksom vägar för tunga maskiner att färdas på uppe på fjället. Då förstår ni också att dessa vägar kommer att trafikeras av både snöslungor, dumprar, grävmaskiner och ja allt som hör gruvbrytning till. Man behöver manskapshus och rastkurer. Det kommer grävas upp en massa sten förutom mineralerna som kommer att placeras i slagghögar runt omkring. Så ska mineralerna hanteras det kommer att krävas transportleder för malmen, anrikningsverk och andra industriområden. Allt detta för ett visst antal jobb under en 10-25 års period. Ska vi fördärva vår fjällvärd för några års jobb?? Naturen går ALDRIG att återställa efter gruvdrift till det den en gång var. Vad kommer hände med de näringar som finns idag och som har naturen som arbetsplats såsom turismen, rymdforskningen och rennäringen med flera. Dessa arbetsplatser är varaktiga och finns etablerade i området redan idag. Ska dessa bara lägga ner sina verksamheter.

Vad händer med vattendragen, fisken, björnarna, renarna, älgarna och alla andra djuren? Vad händer med tillgången till en storslagen oförstörd vildmark? Vad händer med det fria friluftslivet? Är det en gruvindustri vi ska se från Sveriges högsta fjäll Kebnekaise? Jag vill inte ens tänka på svaren! Det smärtar alltför mycket.

Det finns så många andra anledningar till att vi bor i Kiruna än att vi bor granne med en gruva!

Här är några bilder på hur mycket mark och kringeffekterna är av LKAB's gruva i Kiruna

En gruvindustri tar plats...

Slagghögar runt omkring gruvan måste ordnas.

Där malmen plockats ut under jord bildas gigantiska sprickor när marken rasar ner 

Ett gruvområde brer ut sig.

Foto: Ylva Sarri

Logga in för att kommentera
Bli medlem
Glömt namn/lösen?
2012-12-11 14:57   brigas
Att Kirunas och Malmbergets gruvor funnits så länge min släkt bott på respektive orter känns naturligt,men inte att det ska bres ut allt mer,och i andra länders regi.
Att nu även min ort(haha) Jokkmokk ska med känns fel,då det är en kortsiktig vinst som hamnar i fickor långt borta,medan såren stannar kvar efter avslutat arbete.
 
2012-12-11 15:37   pack
Nu även Grafitbrytning i Vittangi(5 mil från Kiruna)
http://www.nsd.se/nyheter/artikel.aspx?ArticleID=7339816
 
2012-12-11 16:10   Vandrare
Det är rent ut sagt löjligt hur pengarna bara flödar ut ur både kommunen och Sverige. All förstörd mark för uppdämda älvar för nästan inga pengar alls. Vi upprörs över hur utländska intressen rånar Afrika på sina naturtillgångar, men det är samma sak här. Förbjud export av malm och se till att vinsten hamnar i kommunen.
 
2012-12-11 22:12   mBengtson
Hur tänker ni nu? Det är ok för samerna att använda naturen, helikoptrar, fordon och nätfiske? Jag har mer än en gång kommit på samer som tömt fjälltjärnar på fisk för att säljas lokalt. Det går an? För att vi skall ha råd att vandra i fjällen, äga bilar, hus och ha ett arbete behövs denna näring. Varför klagar vi på att råvaror går utomlands när vi inte vill betala svenska produktionspriser? Varför undrar folk varför Asien släpper ut groteska mängder avfall och avverkar stora delar av råvaror från bl.a. Oss? Jo för att vi ska kunna använda våra j)(;-a bilar, kläder, mat, helikoptrar. Ja allt. Sluta konsumera?! Precis, lätt att vara kritisk när man ser 1m framför sig.. Vi från storstäderna har för länge sedan förlorat naturupplevelsen till industrier där rökelserna härjar fritt. Mina 5
 
2012-12-12 00:11   David Johansson
"Sluta konsumera?!"

Ja, i min mening. Iaf i den utsträckning man gör idag. För om några få hundra år kommer man inte kunna konsumera som vi gör idag.

Dessutom borde man satsa mer på återvinning av metallerna som ligger på tippen. Där finns mycket att hämta.

Och varför ska vi förvandla naturen i norr till det vi har i söder? Man kan inte ändra historia men man behöver väl inte upprepa den?
 
2012-12-12 21:15   Vandrare
Vore det fel om man gjorde som i Norge och lät mer av inkomsterna stanna där dom tas ut? Gratis el runt alla utbyggda älvar, det kanske hade hjälpt det lokala näringslivet lite?
 
2012-12-22 15:58   Fjällvinden
Ingen gillar väl att naturen förstörs, varken här nära oss eller i Brasiliens rengskogar.
Jag har ställt fråga tidigare och jag ställer det igen, Vad skall kommunerna här uppe (Gällivare. Kiruna och Jokkmokk) göra för att överleva OM vi inte hade dessa näringar att stödja oss emot. Vad hade Jokkemokks kommun varit idag om inte Vattenfall härjat här på 50-60 talet. Jag säger det igen, jag är emot att naturen förstörs, men jag har ännu inte fått något vettigt förslag på hur våra politiker i dessa drabbade kommuner skall ställa sig. Våra kommunen överlever inte vare sig på rennäringen eller turismen, det är den krassa verkligheten.
 
2012-12-22 17:15   azzie
Jag är enig i det du skriver. Fjällen måste bevaras orörda!
 
2012-12-23 11:17   Fjällvinden
Ganska märkliga åsikter en del har... Vi skall inte tillåta gruvor, inte bygga ut våra älvar, inte ha kärnkraftverk, inte avverka skog. Tänk om någon då också kunde tala om hur skall vi då överleva. Skall hela fjällvärlden byggas ut med vindsnurror,...
Skall hela norra sverige göras om till en enda stor nationalpark. Jag fattar bara inte hur alla motståndare till utvecklingen vill ha det.
 
2013-01-12 00:19   Sir Roger
Om detta går igenom så är det väl bara ännu ett tecken att det snart är dags att flytta ur detta trygghetens land. Kan ju bara hoppas att alla girigbukarna, dom som lever endast för pengar, äter sig feta så de spricker, eller nåt..
 
2013-01-12 00:21   Sir Roger
"Vi som är emot utvecklingen", vill väl helt enkelt inte ha någon mer utvecklig? ;)
 

Läs mer

En skildring av öden och äventyr i sydvästra Afrika under nådens år 2017. Om en 3000 km lång irrfärd i främst Namibia och Angola. De efterlämnade ... 5 kommentarer
En nattvandring på 30 km i mörker. Från Landskrona till Helsingborg längs med Öresund. 2 kommentarer
Någonsin funderat på om det är läge att stanna i lägret eller sänka huvudet och pusha vidare? Det är svårt att säga att såhär är det, var gränsen går ... 1 kommentar
Ulf Kvensler har skrivit en psykologisk thriller - Sarek. Du har nu chansen att vinna ett eget exemplar och ett sittunderlag. Chansen är stor då vi ... 1 kommentar
2020 skrev Karl-Johan Piehl här på Utsidan denna guidebok på engelska. Nu kommer en uppdaterad och rejält utökad version på svenska. Var med och ... 1 kommentar

Vandrat på ett platåberg? Upptäck Billingens unika landskap!

Njutvandra året om i fantastisk natur med böljande sluttningar och dramatiska klippavsatser – bara ett stenkast från Skövdes centrum.

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg