Gotska Sandön - reseberättelse

Kort summering av två härliga dygn på Gotska Sandön juli 2013. Res hit du också!

Av: Tagetes



Gotska Sandön juli 2013

SMHI:s väderrapport: Gotska Sandön – Lugnt. Alltså helt vindstilla. Måste vara lite ovanligt mitt ute i Östersjön. Båten har just lämnat stranden med sitt motorbuller och sina passagerare för tre timmars färd till Nynäshamn. Om två dagar kommer den tillbaka. Traktorn med allas bagage på släpvagnen har brummat norrut längs stranden mot lägerbyn. De nya besökarna som just anlänt från Fårösund efter två timmars båtfärd, har startat vandringen på fyra km via stranden eller via den inre stigen.

Om man väntar lite, tills ingen syns längre, är man ensam på stranden eller på skogsstigen. Och några hundra meter in i skogen: kan man bli attackerad av tystnad? En intensiv men behaglig tystnad är det första och starkaste intrycket av ön. Inga människor, inga fågelljud, inget sus i tallarna, inte ens insektssurr. Tyst.

Stigen ser ut och känns som ett välpreparerat joggingspår, tilltrampad sand täckt av ett mjukt lager barr. Lättvandrat. Vandringen går enkelt utan packning, genom den sköna skogen till den fridfulla lägerplatsen. De fyra kilometrarna tar ungefär en timme att gå.

Till Gotska Sandön kommer inte alla, och inte vem som helst. Ett besök på Sandön kräver planering, lite självbevarelsedrift, minst 1035 kr och förmåga att för egen maskin förflytta sig 1-9 km. Det är de variationer på sträckor som kan finnas mellan båtens angöringsplats och lägerbyn. Landstigningsplats avgörs av vindriktning och vindstyrka. Vanligen blir det en eller fyra km att gå för besökarna. Ibland måste man gå iland via en gummibåt och vada. Vågor kan slå in över gummibåten och regn kan ösa ner, packningen behöver ligga i vattentäta väskor. Ibland kan man gå torrskodd direkt från båten. Passagerarna får själva langa iland bagaget. Det är då man kan känna stolthet över att ha lite och lättlangad packning.

Hur många platser med planerad besöksverksamhet kan avstå från att sälja godis, glass eller öl? Det är befriande. Här finns bara kartor, böcker och T-shirts till försäljning 30 minuter per dag. All mat som behövs för dygnen på ön ska man ha med sig i bagaget.

Öns stillsamma atmosfär smittar av sig på besökarna. Lägerbyn präglas av lågmälda samtal och små promenader mellan jordkällaren där man förvarar kylvaror, dassen, kökshuset, stugan eller tältet. Trots att över 100 personer varav många är små barn bor på det lilla området dominerar lugn, tystnad och harmoni. Besökarna lagar sin mat, diskar, äter, diskuterar upplevelser och nya planer. Man ska hålla koll på lägervärdens öppettider i butiken om man vill ha en T-shirt, inte missa guidningen i fyren eller kvällsandakten i det lilla kapellet samt veta vilken strand båten ska avgå från. Och du behöver veta hur lång tid det tar för dig att gå dit.

Med hjälp av information på nätet och i tidningsartiklar går det bra att förbereda sig och planera turen hit. Men den korta information som ges av lägervärden Erika i samband med ankomsten till ön, innehåller ändå mycket ny och viktig information. Till exempel att sälarna samlas på Säludden främst på eftermiddagar och kvällar. Och att guidning av fyren sker klockan 17, de dagar som båten inte kommer.

Det visar sig också att de kartor som kan skrivas ut från nätet, inte har med alla stigar. Kartan som finns att köpa på båten och i Fyrbyn är däremot otroligt bra. Det går förhållandevis lätt att orientera sig utan denna, men det är ont om naturliga orienteringspunkter på ön. Den dominerande naturtypen är tallhed med gles undervegetation, som växer på mjuka, böljande före detta öppna sanddyner. Inga vattendrag eller kraftledningar att orientera efter. Däremot finns fina skyltar, avståndsangivelser och kartor i de flesta stigkorsningar.

Det är svårt att detaljplanera i förväg, men det gör ju också resan mer spännande; hur långt hinner/orkar man på en dag? Väljer du sälarna eller vill du upptäcka västra stranden? Gamla gården, andra byggnader med historia? Eller är det ett avkopplande retreatdygn du behöver? Ska man ta dagen som den kommer eller effektivt utforska ön de timmar som står till förfogande? Kanske är det enda gången i livet dina fötter vandrar på denna stora, lilla ö. Två nätter är det minsta som är meningsfullt att övernatta, då har man en hel dag till en liten expedition. En natt till finns inte som alternativ. Det blir i så fall två extra nätter. Båten kör varannan dag. Fyra nätter innebär att man kan hinna se lite mer, kanske både sälarna på Säludden och guidad visning av fyren, kapellet eller Gamla Gården.

Öns omkrets är ca tre mil, vilket är för långt för en dagstur för de flesta. Från lägerbyn till någon av de tre södra stränderna är det ca 9 km om man följer de inre stigarna. På stränderna växlar underlaget mellan lättgången packad sand, lös sand (tungt att gå) eller klappersten (jobbigt att gå). Det påverkar såklart tempot i vandringen. Det är ett mysterium att nästan inga människor syns till under en hel dags vandring längs stränder och skogsstigar. Verkligen ingen trängsel.

De så kallade inre stigarna är makalöst härliga att gå på, eller varför inte jogga? Sandöns stigar är som gjorda för joggning bara man känner att man kan bli ren i kallvattendusch efter turen. Traktorvägarna ska man undvika, där är sanden lös och mycket svår att gå i.

Fågellivet är inte särskilt rikt på ön och växtligheten också relativt artfattig, pga den näringsfattiga marken och det torra klimatet. Däremot finns det cirka tio stora skalbaggsarter på Gotska Sandön, flera av dem har blivit kvar sedan det var ett varmare klimat och många är anpassade till tallskog med tillgång på död ved. Läs gärna på om skalbaggarnas utseende i förväg, då blir du glad när du hittar den åttafläckiga praktbaggen vid jaktstugorna på Hamnudden.

Någon, kanske tillsynsmännen, vet att fåglarna behöver vatten de torra sommardagarna. Vid Sankt Anna finns fyllda bunkar och hinkar med färskt vatten från pumpen. Mängder med små siskor och korsnäbbar flockas kring vattnet.

Runt Gamla Gården och vid kapellet viker tallskogen undan för slåtteräng och lövträd. En idyll i idyllen. Efter nästan två mils promenad smakar maten välförtjänt gott, viltskavsgryta med ostpiffat potatismos och en kall öl.

Skymningen kommer snabbt, men inga mygg, knott eller bromsar stör – de trivs inte här på den torra ön. Skönt att kunna dröja kvar ute vid bordet, samtalet kretsar kring det som vi ännu inte har sett. Gotska Sandön har mer att bjuda på. Nästa gång kompassen pekar mot Sandön ska joggingskorna med, stormköket också, och antalet nätter blir fyra!

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Gotska Sandön – bra att veta + lite tips

  • Även om man inte behöver bära maten själv och det finns kylutrymme, kan det vara praktiskt att planera maten som inför en fjälltur. Dvs lättlagat, ej beroende av kyla, lättburet. Men unna dig lite frilutfslyx, ett fint vin, goda råvaror och smakrika kryddor.

  • Vill man kunna göra en längre dagstur behövs rejält med matsäcksmackor, alternativt stormkök med rejäl lunch.

  • För att använda stormköket behövs godkännande av lägervärd eller tillsynsman.

  • Allt boende är på öns norra ände, så det krävs promenader vart man än ska gå.

  • Sälarna samlas på Säludden under eftermiddag/kväll, ca 6 km från lägerbyn. Om båten landar på stranden Las Palmas kan det vara smart att gå till Säludden direkt, men det förutsätter att man har packat matsäck/lunch/vatten för den turen redan från början.

  • Man kan fylla på vattenflaskorna i en pump vid Nymans, innanför St Annas udde, mycket gott vatten!

Fakta:

Gotska Sandön är nationalpark och antalet gäster per natt är begränsat till 165 personer.

Ca 2000 - 4000 personer per år besöker ön.

Kostnad två personer ToR Fårösund: 1800 kr.

Kostnad två personer/två nätter, STF vandrarhem Sandön: 1000 kr.

Turlista/bokning/info: www.resestugan.se och www.gotskasandon.se.

Bra informationsbroschyr på i www.lansstyrelsen.se/gotland

Ankomsttider för båten är från Nynäshamn klockan 12.00 och från Fårösund klockan 17.15.

Det finns flera boendealternativ. Från stuga i Fyrbyn för 2500 kr/dygn till eget tält för 70 kr per vuxen/dygn.

Under turistsäsongen arbetar två lägervärdar på ön.

Flera tillsynsmän arbetar under året i skift, med ständigt två man på ön. Deras uppgifter gäller bland annat SMHI, försvaret, naturskydd, sjöräddning och underhåll av byggnader.

Delar av ön blev Nationalpark 1909, delvis tack vare författaren Albert Engström. 1963 blev hela ön nationalpark.

Ungefärligt avstånd från lägerbyn till olika uddar/platser:

  • Säludden 6 km

  • Sankt Anna 10 km

  • Tärnudden 10 km

  • Bredsandsudden (norra udden) 1 km

  • Varvsbukten 9 km

  • Franska viken 9 km

  • Las Palmas 4 km

  • Gamla Gården 4,7 km

Intressanta skalbaggar:

Smedbock

Timmerman

Liten noshornsbagge

Praktbagge

Svartbagge

Tallbock

Skenbocksarter

Blombock

Guldbagge

Raggbock

(tips: om du inte har en skalbaggsbok, slå upp dem på nätet och ta med utskriften, vi såg i alla fall en åttafläckig praktbagge, hade aldrig hört talas om dessa baggar innan)

Turförslag, 2 nätter

För dig som kan gå 15-20 km per dag i lättvandrad terräng:

Från Fårösund, ankomst till Sandön ca 17.15.

Från Nynäshamn ankomst 12.00 – det betyder att ni har mer tid första dagen.

Dag 1:

Köp kartan som säljs på båten! Ta reda på var båten ska lägga till, planera.

Att komma iland, lasta av allas packning och få information tar ca 45-70 min. Mer tid krävs om det är blåsigt och man går iland via gummibåt.

Ankomst till Varvsbukten, Sankt Anna eller Franska bukten innebär 9 km vandring till lägerbyn, dvs över två timmar.

Ankomst till Las Palmas betyder 4 km vandring, ca en timme.

Ibland kan båten lägga till bara 1 km från Fyrbyn, men det har inte gått under senare delen av säsongen 2013.

Beräkna gångtiden, ca 4 km per timme. Man ska ju inte bara gå på, man ska lyssna på tystnaden och njuta också.

Planera för att göra en tur direkt, utan att gå till lägerplatsen först. Ta med mat för en eftermiddagstur om du kommer från Nynäs, för en kvällstur om du kommer från Fårösund, dvs packa allt ni behöver till detta i en separat ryggsäck, all annan packning kommer köras på vagnen och försvinna utom räckhåll. Ha fyllda vattenflaskor med från fastlandet. Tänk på risken för regn, regnskydd för packningen och regnställ till dig.

Om ni har tänkt använda stormkök, kolla med lägervärden var det är ok att använda det, innan värden kör iväg med traktorn.

Gå till Säludden om landstigningen varit på Las Palmas eller Franska bukten för att se sälarna på kvällen, och ta med kikare, ät när ni blir hungriga.

Spana på sälarna genom de gömslen som byggts.

Gå den lättvandrade inre stigen hem till lägerbyn sedan. Dörrarna är olåsta på lägerbyn och packningen ligger och väntar på flaket.

Dag 2:

Den enda hela dagen du disponerar på ön.

Några tider att passa om man vill:

Öppet i lägervärdens butik 8.30 till 9.00.

Visning av fyren: 17.00

Kvällsandakt 21.00

Läs på i förväg vilket du vill se på ön, det är långa avstånd att gå över och du kommer inte hinna allt.

Dag 3:

Planera efter varifrån båten ska avgå, du kanske måste börja gå tidigt på morgonen.

Annars hinner du kolla i butiken och i det lilla muséet, städa rummet och packa.

Båten går till Fårösund klockan 12.00 och till Nynäshamn kl 17.00. 

Logga in för att kommentera
Bli medlem
Glömt namn/lösen?
2013-09-04 11:11   Clasanc
Betygsätt gärna: 5
Trevlig berättelse med fina bilder! Tack!
 
2013-09-04 18:25   Håkan Friberg
Jag kan mycket väl tänka mig att bli en copycat.
Mycket informativt.
 
2013-09-15 11:16   EnSimon
Betygsätt gärna: 5
Trevligt och bra kunskap för en som har planer att besöka ön , tack och block!
 
2013-10-01 08:53   ankiB
Betygsätt gärna: 5
Så mycket bra information. Dessutom trevligt presenterat.
 
2013-11-25 19:39   skogsfia
Betygsätt gärna: 5
Vilken informativ och trevlig text! Har länge haft lust att besöka Sandön men har inte fått till det ännu. Din berättelse gav min längtan nytt bränsle. Bra tips att stanna fyra nätter. Så att man hinner njuta av friden.
 
2015-05-09 11:19   Frebe
Betygsätt gärna: 5
Tack för mycket och bra info. Vi åker dit nu den 20 maj och ska stanna fyra dagar. Ser verkligen fram mot det!
 
Svar 2015-05-29 13:54   Tagetes
Hej! Det var kul att det var nyttig läsning. Hoppas ni hade några härliga dagar på ön! kanske är vi släkt, det finns Beskowar på min mormors sida. Hälsningar Lotta
 

Läs mer

En skildring av öden och äventyr i sydvästra Afrika under nådens år 2017. Om en 3000 km lång irrfärd i främst Namibia och Angola. De efterlämnade ... 5 kommentarer
En nattvandring på 30 km i mörker. Från Landskrona till Helsingborg längs med Öresund. 2 kommentarer
Någonsin funderat på om det är läge att stanna i lägret eller sänka huvudet och pusha vidare? Det är svårt att säga att såhär är det, var gränsen går ... 1 kommentar
Ulf Kvensler har skrivit en psykologisk thriller - Sarek. Du har nu chansen att vinna ett eget exemplar och ett sittunderlag. Chansen är stor då vi ... 1 kommentar
2020 skrev Karl-Johan Piehl här på Utsidan denna guidebok på engelska. Nu kommer en uppdaterad och rejält utökad version på svenska. Var med och ... 1 kommentar

Vandrat på ett platåberg? Upptäck Billingens unika landskap!

Njutvandra året om i fantastisk natur med böljande sluttningar och dramatiska klippavsatser – bara ett stenkast från Skövdes centrum.

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg